foradia subscriutegrat

El 9 d’Octubre alcoià reivindica els símbols alcoians i la promoció de la identitat valenciana

• Una menció especial a la senyera ha servit per a denunciar la continuïtat en el poder dels qui van perpetuar la dictadura franquista • A continuació ha reivindicat l’Estatut d’Autonomia del País Valencià com un marc legal que cal defensar: "Valencianes i valencians! Despertem de terra de meravelles!"

La commemoració institucional del 9 d’Octubre a Alcoi ha tingut lloc al Teatre Calderón. En ell s’han lliurat els premis 9 d’Octubre Ciutat d’Alcoi al catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts Román de la Calle i al grup de teatre Faula Teatre. La Corporació Musical Primitiva d’Alcoi ha posat la música de l’acte.

L’escriptor Miquel Cruz ha sigut l’encarregat de llegir un manifest del 9 d’Octubre reivindicatiu amb la cultura i la identitat valenciana.

Primerament ha fet referència al Rei Jaume I, qui va reconquerir el territori valencià i va hissar en ell el símbol de la senyera.

Una menció especial a la senyera ha servit per a denunciar la continuïtat en el poder dels qui van perpetuar la dictadura franquista: “avui, el debat sobre la nostra senyera es troba fastigosament candent sota l’antigor d’un xovinisme promogut per les esferes polítiques d’una Transició enverinada per la poma franquista, reducte feixista d’aquells que titllaren a un alcoià de ‘poeta peligroso que colaboraba con la prensa roja’”.

Així es referia al poeta alcoià, Joan Valls, a qui ha elogiat com un artista “que ha escrit una de les obres més extenses i prolífiques de la literatura catalana del segle XX. El 9 d’Octubre del present any enaltim la seua figura”.

A continuació ha reivindicat l’Estatut d’Autonomia del País Valencià com un marc legal que cal defensar: “Valencianes i valencians! Despertem de terra de meravelles! Lluitem pels nostres drets com a valencians, recordem que molts lluitaren aquell històric 9 d’octubre de 1977 pel que seria l’Estatut d’Autonomia del País Valencià en el qual es definia la denominació de la nostra llengua com a llengua oficial, el seu procés de normalització i la incorporació del valencià a l’ensenyament”.

Així, “hem de continuar la construcció de la nostra identitat com a poble, lluitar per un model d’ensenyament plurilingüe efectiu i real basat en l’assoliment per part de l’alumnat i el professorat de les dues llengües oficials i una estrangera, en aquest cas l’anglés”.

També s’ha anomenat alguns dels artistes alcoians promotors d’aquesta identitat de poble: Ovidi Montllor, Antoni Miró i Isabel-Clara Simó.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *