foradia subscriutegrat

Vicenta Jiménez demana explicacions al Ministeri d’Agricultura sobre l’avanç de la Xylella fastidiosa

• Detectats nous brots de la plaga invasora Xylella fastidiosa en ametlers dels municipis de Fageca i Famorca. Un fet que obliga a extremar la vigilància • La senadora li preguntarà directament a la Ministra Tejerina en què ha fallat l'estratègia seguida pel seu Ministeri i quines són les mesures adoptades o previstes per a lluitar contra aquesta perillosa plaga.

Detectats nous brots de la plaga invasora Xylella fastidiosa en ametlers dels municipis de Fageca i Famorca. Un fet que obliga a extremar la vigilància en els municipis del Comtat i La Marina, on durant els últims mesos s’ha detectat l’avanç de la plaga.

Davant d’aquests fets, la senadora d’Unidos Podemos per Alacant, Vicenta Jiménez, ha sol·licitat un requeriment a la ministra d’Agricultura amb l’objectiu que rendesca comptes sobre les mesures adoptades pel Ministeri per a combatre l’avanç de la plaga de l’espècie invasora, així com de les errades en l’estratègia, la qual no ha evitat que la plaga haja afectat als cultius de les comarques alacantines de la Marina i de l’Alcoià-Comtat.

La Xylella fastiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Segons els experts es dispersa mitjançant insectes i ataca a diverses plantes de gran viabilitat econòmica a la Comunitat com són vinya, olivera, ametler, prunera, presseguer i cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació, per la qual cosa l’erradicació dels cultius afectats i l’estratègia de contenció sembla ser les úniques viables, informa la senadora.

De fet, el protocol desenvolupat per la Comissió Europea contempla bàsicament dues situacions d’erradicació: la primera quan l’extensió de la plaga no és generalitzada en un territori, i l’altra de contenció quan es declara fora de control. Tenint en compte que les mesures d’erradicació podrien tenir un major impacte ambiental “resulta crucial actuar al més prompte possible“.

La senadora li preguntarà directament a la Ministra Tejerina en què ha fallat l’estratègia seguida pel seu Ministeri i quines són les mesures adoptades o previstes per a lluitar contra aquesta perillosa plaga.

La senadora ha registrat també dues preguntes orals per a formular a la ministra en la Comissió de Medi ambient:

  • “En què ha fallat l’estratègia seguida pel Ministeri per a la contenció de la Xylella com perquè aquesta plaga haja tornat a afectar per quarta vegada als cultius forestals alacantins?”
  • “Quines són les mesures adoptades i les que té previst adoptar el seu Ministeri per a combatre l’avanç de la plaga de l’espècie exòtica invasora Xylella fastidiosa?”
Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *