foradia subscriutegrat

Alcoi en quinze dies: patriotisme alcoià

• Perquè estimar una pàtria, i ho dic en aquests dies que tant es parla de patriotisme, no és recrear-se simplement en els seus símbols i elements representatius. • Estimar un poble és sobretot comprendre'l, preocupar-se pel seu estat, posar la teua petita pedreta perquè tinga un futur millor.

Conéixer Alcoi i no estimar-lo és molt difícil. La seua orografia rodejada de magnífics paratges naturals. La seua història vinculada a l’avantguarda industrial i la dignitat de les lluites obreres. Els seus carrers plens de gent afable, solidària, acollidora. La seua capacitat de creació cultural i creativa…

Perquè estimar una pàtria, i ho dic en aquests dies que tant es parla de patriotisme, no és recrear-se simplement en els seus símbols i elements representatius. Estimar un poble és sobretot comprendre’l, preocupar-se pel seu estat, posar la teua petita pedreta perquè tinga un futur millor.

La base fonamental per a estimar un poble de debò és vetlar pel bé de les noves generacions, que són les que han de continuar el fil de la història. Sense noves generacions no n’hi ha futur. Per això, hem de ser conscients de quina és la seua situació.

Avui, octubre del 2017, primer quart del segle XXI, sabem que el 30% dels valencians i valencianes viuen en condicions de risc de pobresa i exclusió social. Sabem que tan sols 1 de cada 10 llocs de treballs que es genera és a temps complet i indefinit. Sabem que molts dels treballadors no superen el llindar de la pobresa (per això, entre altres factors, les dades d’ocupació (que marquen en 5.588 els alcoians en l’atur) ja no serveixen com a indicador de benestar). Sabem que s’està consolidant un nou model econòmic, social i laboral que trastoca la vida tal com la coneixem.

Emmarcats en aquest panorama, les noves generacions tenen molt complicat establir un projecte de vida estable a la nostra localitat, les expectatives vitals han esdevingut en obscurs horitzons. Està desapareixent la possibilitat de pensar en un futur de benestar.

Conseqüència d’aquests fets, un fenomen que s’està produint és l’exili econòmic de les genereracions que aspiren a un futur millor. Prova d’això és el cens poblacional de la ciutat, en decadència des de fa un parell de dècades: de 65.000 habitants hem passat a menys de 60.000. Altra prova són els carrers de la ciutat, on es representa una piràmide poblacional invertida, envellida.

Patriotisme alcoià és manifestar preocupació per aquesta realitat i espentar per a canviar-la. Perquè… de què serveix tindre una ciutat molt bonica si no és capaç de donar un projecte de vida als seus habitants? De què serveix el patriotisme alcoià si la realitat que s’imposa condemna el seu futur?

Lluitar pels drets dels quals vénen, amb l’objectiu que es troben un espai on poder viure, fer vida, treballar, emprendre, crear, evolucionar, desenvolupar el municipi. Defensar els projectes polítics, econòmics i socials que promouen una societat més justa, més igual, més solidària. Aprendre de l’esperit de la lluita i la solidaritat obrera, tan arrelada en la història de la nostra localitat, i adaptar-la als reptes del segle XXI. Això és per a mi el vertader patriotisme alcoià.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *