foradia pressupostparticipatiualcoi

Podem Alcoi: “es fa necessari abordar la realitat de l’Estat com un ens plurinacional”

• Per a Podem Alcoi és necessari una reforma constitucional, “on es reconeguen els drets de tots els pobles i les nacions que configuren l'Estat Espanyol”. • Des del seu punt de vista, “el camí necessari per donar sortida a la crisi política i territorial més greu des de l’any 1978”


Podem d’Alcoi ha celebrat a la seua seu un col·loqui sota el lema “Un País de Països, plurinacionalitat i autogovern” amb la participació de Vicenta Jiménez, senadora de Podem, Naiara Davó, regidora de Guanyar Alcoi, Ignacio Salas, regidor de  Es Pot Finestrat, i Àngels Varó, de l’Àrea de Polítiques Lingüístiques de Podem PV.

En ell es va parlar sobre l’autogovern al País Valencià, fent un recorregut històric d’aquest, des de la pèrdua dels drets històrics l’any 1707 amb el Decret de Nova Planta; les esperances en la Segona República Espanyola; l’anul·lació total de la personalitat valenciana en la Dictadura franquista; i la situació que emergeix en la Transició del 1978, “on la dreta nacional i regionalista enarbora la bandera de l’enfrontament cultural, lingüístic i d’identitat amb la bandera anticatalanista”.

Segons informen des de Podem Alcoi, a hores d’ara, i amb la crisi catalana, “es fa necessari abordar la realitat de l’Estat com un ens plurinacional que reconega el sentiment dels diferents pobles d’Espanya, de les seues cultures, de les seues llengües, de les seues necessitats d’autogovern, i també, com no, del seu dret a l’autodeterminació dins d’un marc legal”.

Podem Alcoi és partidari de la unitat de l’Estat Espanyol “en una Europa en la qual les seues Institucions haurien de ser reformades i on els pobles tingueren més protagonisme que els Estats, i sobretot, remarquen des de la formació, “que els drets i llibertats dels seus ciutadans foren respectats, i no com a hores d’ara que són menyspreats amb polítiques neoliberals i d’austeritat”.

Dins d’aquest context, per a Podemos és necessari una reforma constitucional de caràcter constituent, “que abastisca tots els àmbits (judicial, legislatiu, electoral, de forma de govern, i el reconeixement d’un Estat plurinacional), on es reconeguen els drets de tots els pobles i les nacions que configuren l’Estat Espanyol”.

Aquest és, des del seu punt de vista, “el camí necessari per donar sortida a la crisi política i territorial més greu des de l’any 1978”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *