foradia subscriutegrat

Es recupera el PIB mentre es continua consolidant la precarietat laboral

• Els contractes signats segueixen sent clarament precaris: el 92% són temporals i un 34% a jornada parcial. • La creació d'ocupació segueix concentrada en activitats de baix valor afegit, impulsada per l'hostaleria, comerç, construcció i els serveis auxiliars


El PIB i els beneficis empresarials ja han superat els seus nivells previs a la crisi i els dividends repartits estan en màxims. En contraposició no es recupera ni l’ocupació ni les rendes salarials, la recuperació està sent molt desigual, a costa de les treballadores i treballadors.

“La crisi la paga la classe treballadora”, afirmen des de CCOO.

Els contractes signats segueixen sent clarament precaris: el 92% són temporals i un 34% a jornada parcial. Aquest és un reflex de “l’enorme precarietat del mercat de treball, aguditzada després de la reforma de 2012. Solament 8 de cada 100 contractes signats són indefinits i quasi la meitat a jornada parcial. La meitat (46%) dels contractes temporals que especifica la seua durada duren una setmana o menys“.

D’ací la importància d’incrementar el SMI i d’aconseguir un acord de negociació col·lectiva que augmente els salaris i garantisca el seu poder adquisitiu, comuniquen des de CCOO.

El Govern, per la seua banda, ha rebutjat les propostes sindicals de reforma de la contractació laboral, entre elles la de penalitzar els contractes temporals de curta durada augmentant la seua cotització.

Per altra banda, els nivells de protecció contra la desocupació han deixat de caure però segueixen en mínims: hi ha 1,57 milions de persones en atur però sense prestació, segons el SEPE, i la meitat de la població en atur registrat no compta amb algun tipus de protecció, que en la majoria dels casos es limita a una prestació assistencial.

La creació d’ocupació segueix concentrada en activitats de baix valor afegit, impulsada per l’hostaleria, comerç, construcció i els serveis auxiliars, amb un pes limitat de la indústria, els serveis públics i dels sectors d’intensitat tecnològica mitjana i alta.

Amb aquest panorama, CCOO defensa canvis del model productiu per a generar i consolidar ocupació de qualitat i amb drets, que pose fre a la precarietat i la desigualtat. Aposta per potenciar la negociació col·lectiva i la millora sostinguda dels salaris i les pensions, i per una reforma fiscal progressiva que permeta recuperar la inversió productiva i augmentar els nivells de protecció social, especialment de les persones que pateixen les conseqüències negatives de la crisi.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *