foradia subscriutegrat

Acovifa: “una relació amorosa es fonamenta en l’amistat”

• Les violències de gènere estan a l’ordre del dia en la nostra societat. Ens ho conten Maria Pérez i Carmela Yagüe, psicòloga i treballadora social d'ACOVIFA. • En l’actualitat inclús es viu un altre tipus de violència psicològica: la que exerceixen els fills contra els pares • N’hi ha molta cultura que transmet la idea segons la qual l’amor es basa en la possessió. Exemples...

Acovifa és una associació comarcal de suport i assessorament a les víctimes de violència de gènere d’Alcoi i comarques. L’associació ofereix assistència psicològica, social i jurídica a qui ho necessita. Hem parlat amb dues de les seues treballadores perquè ens parlen de la realitat de les violències de gènere en la nostra societat i que ens informen de les activitats que l’associació du a terme.

Ens ho conten Maria Pérez i Carmela Yagüe, psicòloga i treballadora social respectivament.

Les violències de gènere estan a l’ordre del dia en la nostra societat. No a soles la violència física, sinó la psicològica, que es materialitza de diverses maneres en les relacions socials: control, aïllament, insults, amenaces, xantatges, domini emocional, assetjament…

Altre tipus de violència psicològica: la que exerceixen els fills contra els pares

Acovifa s’encarrega d’ajudar en la gestió de casos de tots aquests tipus, amb l’objectiu de generar unes relacions sanes i augmentar la qualitat de vida de les víctimes.

Per a fer-ho compta amb més de 10 anys d’experiència, amb vora 30 voluntaris, quasi 100 col·laboradors i un equip de professionals integrat per una psicòloga, Maria Pérez, una treballadora social, Carmela Yagüe i un advocat, Jose Ferràndiz… Actualment la presidenta d’Acovifa és Mónica Barrachina i la Vicepresidenta i secretària Mª Teresa García.

Aquesta associació surt d’una necessitat social que està en augment. En principi, un grup de dones va començar a ajuntar-se per tal de compartir les seues experiències i ajudar-se mútuament.

Els primers anys han sigut difícils per a l’associació, “perquè no genera tantes simpaties com a altres”. No ha sigut fins als últims anys quan tant la societat com les institucions reconeixen la necessària labor social que realitza. Perquè cal ressenyar que a Alcoi i els municipis del voltant no existeix cap institució que oferisca atenció psicològica professional especialitzada per a les víctimes de violència de gènere.

Des del punt de vista de Maria i Carmela les relacions humanes d’avui dia són en gran mesura tòxiques: “veiem molts casos de violència psicològica, no a soles en la gent major, sinó també en la jove”.

Són diversos els factors que contribueixen a la reproducció de violències en les relacions. La societat en la qual vivim és de tipus patriarcal, això vol dir que és l’home qui exerceix el domini i la preeminència en tots els àmbits de l’esfera pública i privada: econòmic, familiar, institucional, laboral…

Uns dels difusors fonamentals de la cultura de les violències de gènere són els mitjans de comunicació i els productes culturals: cançons, sèries, pel·lícules… N’hi ha molta cultura que transmet la idea segons la qual l’amor es basa en la possessió. Exemples, per citar alguns quotidians, són cançons d’Amaral o les pel·lícules i llibres de bestellers com “50 Sombras de Grey” o “A tres metros sobre el cielo“.

N’hi ha molta cultura que transmet la idea segons la qual l’amor es basa en la possessió

El mite de l’amor romàntic forma part de la nostra societat i és culturalment nociu, ja que crea la percepció que les persones necessitem un amor possessiu per a poder ser feliços. No hauria de ser així: “hem d’alleugerar l’equipatge de l’amor, hauríem de saber que una relació amorosa és aquella que es fonamenta en l’amistat”.

Altre dels factors que influeixen són els models de mares que estan acostumades a viure de manera natural i ordinària diferents tipus de violències psicològiques, encara que siguen subtils i normalitzades a la nostra societat: “aquest és un model que tendeix a ser reproduït pels fills”.

En l’actualitat inclús es viu un altre tipus de violència psicològica: la que exerceixen els fills contra els pares: “la relació de pares a fills ha d’equilibrar l’amor amb la disciplina, avui dia s’ha perdut la disciplina i els fills es consideren al mateix nivell d’autoritat que els pares, això comporta que puguen provocar agressions quan no aconsegueixen el que volen”.

“La solució és l’educació, les escoles haurien de tindre més educació en valors, assignatures que parlen de l’amor i les relacions saludables”.

De fet, entre altres activitats, Acovifa imparteix classes a escoles i instituts per tal de sensibilitzar als alumnes de com han de ser les bones relacions i prevenir l’impacte psicològic i social derivat de la situació de violència.

Per a finalitzar, remarcar que l’horari d’atenció al públic d’Acovifa és de 10:00 a 14:00 hores a la seua seu, situada al carrer La Sardina nombre 13.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *