foradia subscriutegrat

L’aire d’Alcoi i d’Ontinyent supera els nivells de contaminació legal

• L'ozó troposfèric provoca, per inhalació, irritació dels ulls i de les vies respiratòries superiors, un increment del risc de malalties respiratòries agudes i... • Per millorar la qualitat de l'aire cal pacificar el trànsit urbà, amb mesures dirigides a la reducció del trànsit de vehicles privats

Alcoi i Ontinyent superen “àmpliament” els nivells de contaminació per ozó troposfèric recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per la legislació europea i espanyola.

Així es desprén de l’anàlisi de qualitat de l’aire que ha realitzat la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció a partir dels registres de les estacions de mesurament que la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana té en aquestes localitats.

Efectes a la salut i la natura

L’ozó troposfèric provoca, per inhalació, irritació dels ulls i de les vies respiratòries superiors, un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, i també l’agreujament de patologies cardiovasculars.

A més d’afectar la salut humana, és també tòxic per a la vegetació, ja que danya els boscos i redueix la productivitat dels cultius.

Temporada alta de contaminació

Els pitjors mesos a Alcoi van ser els de maig i juny del 2017, en els quals “vam respirar aire nociu per a la salut (segons els criteris de l’OMS) en 5 de cada 6 dies”.

A Ontinyent la contaminació es va repartir de manera més uniforme entre abril i setembre, amb quasi un 60% de dies en què la contaminació per ozó va superar les recomanacions.

Solucions locals i de transport

Per millorar la qualitat de l’aire cal pacificar el trànsit urbà, amb mesures dirigides a la reducció del trànsit de vehicles privats, al foment del transport públic col·lectiu, la creació de carrils bici, la potenciació de la ciutat compacta que evite la necessitat de realitzar tants desplaçaments a grans distàncies, el foment del consum de productes de proximitat, etc.

Quant al transport interurbà, cal donar suport al tren convencional i, sobretot, potenciar el transport ferroviari de mercaderies en detriment del transport per carretera. En aquest sentit, el grup ecologista denuncia la falta d’inversió en el manteniment i la millora de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València, mostra del desinterés dels governs estatal i autonòmic.

Solucions legals

“L’actitud dels governs autonòmics i central és una greu negligència que està perjudicant la salut de milions de persones i també la de cultius, boscos i espais naturals protegits en els centenars de milers d’hectàrees afectades”, denuncien des del col·lectiu.

Per aquest motiu, la confederació estatal d’Ecologistes en Acció, de la qual forma part la Colla Ecologista La Carrasca, ha interposat un recurs contenciós administratiu en l’Audiència Nacional perquè aquest Tribunal obligue el Govern central a complir l’obligació legal d’elaborar un Pla Nacional de Millora de la Qualitat de l’Aire, amb mesures concretes i pressupostades per a fer front al problema de l’elevada contaminació per ozó troposfèric que pateix la meitat del territori de l’Estat espanyol.

Campanya de sensibilització

Ecologistes en Acció ha iniciat una nova campanya d’informació sobre l’ozó troposfèric, que es durà a terme durant la primavera i l’estiu de 2018. Es tracta d’una exposició divulgativa itinerant i xarrades, que estarà present al País Valencià i, en concret, a Alcoi.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *