foradia subscriutegrat

Jorge Vaquer, capità moro: “hem fet una aposta musical valenta i diferent”

• Poder eixir com a capità per a mi és la culminació de tota una vida festera, és un privilegi i un honor poder representar a la filà Verd • N’hi ha un altre moment molt esperat per mi, que és quan passe pel balcó on està la meua dona

Jorge Vaquer és gerent industrial alcoià. Amb 65 anys, enguany exerceix el càrrec fester de capità moro, per la filà Verds. Parlem amb ell sobre la seua trajectòria festera, la preparació del càrrec, els detalls i tota la seua experiència.

– Quan vas començar en el món de la festa?

Vaig començar amb 4 anys, mon pare ja eixia amb la filà Verds. I des de llavors i fins avui dia, només he deixat d’eixir un any, perquè va faltar mon pare.

– Sempre amb la filà Verds?

També he eixit en altres filaes, vaig formar una esquadra de neges amb la filà Vascos i vaig eixir de cavaller de la capitania de Rafa Pastor amb la filà Asturianos. Amb els Verds he passat per totes les funcions que pots fer: secretari, vocal, darrer tro… He fet també d’esquadra d’enmig, i l’últim que he fet ha sigut esquadra centenari. I molt bé: bon ambient i molt a gust.

– Que realment és l’important, veritat?

Efectivament, no és la filà ni el tratge el que fa que estigues a gust, sinó l’ambient que tens dins de la filà.

– Quan vas decidir fer de capità?

Anava pensant-ho fa 7 o 8 anys, però la decisió final va ser fa 3 anys, tota la meua família tenia ganes. De fet ix amb mi tota la família: filles, néts, gendres… Menys la meua dona, Amalia Quiles, que és la coordinadora, la que ens ho està dirigint tot.

– De què ixen els teus familiars

Les dues filles meues, Consuelo i Lorena, són les favorites. Les seues filles, Emma i Marta, ixen amb elles. I els seus fills, ixen amb mi, Jordi com a capità mediano (títol que s’ha autoproclamat), i els bessons, Juan i Guillermo, ixen com a rodelles. Els meus gendres, Pepe i Sergio, ixen com a cavallers, que nosaltres denominem “jeques”.

– I els amics?

Amics ixen 34 com a “jeques”, molts d’ells components del Rotary Club, al qual jo pertany. També ixen amics dels meus gendres. Es tracta d’un grup amb diferències d’edats però molt compacte.

– I els preparatius, com van?

Ens hem reunit tots els dimecres de final de mes. Ara estem en la recta final. De fet, hem tingut l’últim assaig a La Gruta del Círculo Industrial, al qual ens han invitat, on hem estat més de 200 persones, amb els “jeques” i “jequesses”, la filà Verds, el capità de la Guàrdia Civil, la Policia Armada, l’alcalde, Toni Francés, i el regidor de Festes, Raül Llopis, entre altres. També hem fet un esdeveniment amb la meua empresa, Nirvel SL., amb tots els treballadors.

– Què significa per a tu poder eixir com a capità?

Per a mi és la culminació de tota una vida festera, és un privilegi i un honor poder representar a la filà Verd. Estic molt orgullós i content.

– Supose que el moment més esperat és el de l’arrancà

És el més especial, quan diuen “avant el capità!” i comença la música. N’hi ha un altre moment molt esperat per mi, que és quan passe pel balcó on està la meua dona, pel carrer Sant Nicolau, poc més amunt del Círculo.

 -Parlem un poc del disseny del boato

David Blasco és el dissenyador dels tratges i Santi Amador el dissenyador gràfic. Tot està entrellaçat amb el capità. També entrellaçat amb la música. Jo volia un guerrer elegant, que crec que s’ha aconseguit. L’argument es bassa en l’assalt d’Al-Azraq a la Plaça d’Alcoi.

– Quin és el simbolisme de l’heràldica?

És una unió entre els Verds i La Mà de Fàtima

– Comenta’ns sobre la música

És el més important per a mi. Tota la música està composta expressament per a nosaltres, per Saül Gómez, d’Ontinyent. Ha sigut un regal de les meues filles. La veritatés que estic molt content perquè vam fer el concert recentment i és impressionant, ho vam fer a favor de l’associació de l’Alzehimer. Cada cançó està adaptada al tipus de boato.

– Que ho faça tot la mateixa persona ajuda al fet que tot tinga un fill conductor

Crec que és la primera vegada que es fa alguna cosa així en la festa d’Alcoi. És una aposta valenta i diferent, i crec que és una aportació cultural. Pense que serà molt bonico.

– Quines bandes ixen?

Aproximadament ixen 1.000 músics. Jo baixe amb la Banda de Castalla, les favorites ixen amb La Primitiva i la de Xixona. Els “jeques” ixen amb altra banda. Tot ho ha coordinat Saül. Tot el boato porta música, no n’hi ha ningú que isca sense música. I n’hi haurà molt de moviment.

– I els ballets?

Tenim un espectacle conjunt d’Ana Francés i Rosaadela, que una professional de València especialitzada en ballets àrabs. Després, tenim el ballet de Carmina Nadal, un ballet fort amb una música forta també.

– Per a finalitzar, tens alguna anècdota d’aquest any?

Portem ja dos anys de preparació. Hem fet moltes coses. Per destacar, vam fer una festa àrab, tots disfressats. En l’última festa que vam fer ens vam disfressar amb l’ambientació dels anys 50. Són coses que fan que ens unisca i que n’hi haja bon ambient. Ens ho passem molt bé.

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *