foradia subscriutegrat

Els Moros i Cristians de Banyeres recuperen l’acte pirotècnic de Les Cordaes

• Després de quinze anys sense la seua celebració, s’han actualitzat les normes de seguretat • Una novetat en la regulació és que queda prohibida la participació de menors d’edat


Les festes de Moros i Cristians de Banyeres de Mariola recuperen Les Cordaes. Després de quinze anys sense la seua celebració, s’han actualitzat les normes de seguretat perquè tothom puga participar amb garanties en aquest acte de pirotècnia.

Les Cordaes conservaran les característiques tradicionals del municipi, en especial la tipologia pròpia on els coets cauen encesos d’un carro que es desplaça per una corda que travessa la Plaça Major. Els coets borratxos seran de sis eixides amb un tro final amb altres carros alternats de foc seguit.

Les normes de seguretat es publicitaran a través de bans informatius delimitant les zones de seguretat, roba recomanada, riscos, etc. Ja s’ha repartit una nota a les cases dels carrers afectats amb recomanacions per a la protecció de portes i finestres on s’avisa que l’Ajuntament de Banyeres té contractada una assegurança per a cobrir possibles desperfectes materials.

Hi haurà una zona de foc, una zona de risc (on poden arribar els coets) i una zona segura on no hi haurà efectes. Les persones que estiguen a la zona de foc es converteixen en participants passius baix la seua responsabilitat. Una altra novetat en la regulació és que queda prohibida la participació de menors d’edat. També s’estrena la figura del “coordinador de focs” i els seus ajudants que aniran identificats com a tals de manera visible i podran fer indicacions als participants per a vetlar per la seguretat de les persones.

Entre les noves regulacions, estarà prohibit portar coets particulars a La Cordà i es vigilarà perquè ningú els encenga de manera indeguda fora de la zona de foc. Tampoc estarà permés el llançament, de manera deliberada, de coets amb la tovera d’eixida orientada cap a participants o les façanes de les cases. El tro d’una carcassa marcarà el final de La Cordà i a partir d’aleshores no es podrà encendre cap coet més a la zona de foc, a l’hora que l’enllumenat públic es posa en marxa de nou. S’estrenaran algunes millores de seguretat, com l’establiment d’un punt d’atenció mèdica en l’encreuament dels carrers Àngel Torró i Laporta per al tractament de possibles incidències. També es col·locarà un recipient senyalitzat per a recollir els coets que hagen fallat durant l’acte.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *