foradia subscriutegrat

“Les dones són tractades com un fetixe, un objecte que es pot utilitzar”

• El cas de 'la manada' és simplement un exemple que denota que la cultura de la violació i de l'opressió està a l’ordre del dia • El problema és d’educació: “no cal educar a les xiques perquè no siguen violades, sinó als xics perquè no violen”

Des de l’històric 8 de Maig, els carrers estan escoltant la crida multitudinària de les dones, una crida que demana igualtat cada dia amb més força i motius.

Els instituts d’Alcoi, Muro i Cocentaina van realitzar la primera setmana de maig una vaga en protesta de la sentència del cas de la violació de ‘la manada’. En ella vora 300 estudiants van reivindicar una cultura feminista, que tinga en compte la situació de repressió que viuen les dones, dins d’una societat amb elements masclistes molt integrats.

El cas de ‘la manada’ és simplement un exemple que denota que la cultura de la violació i de l’opressió està a l’ordre del dia. Ha sigut un desencadenant que ha servit perquè les dones tornen als carrers a fer la seua crítica social. Raons no els falten: a banda de la manca de sensibilitat feminista a la justícia espanyola, del sostre de vidre laboral i econòmic i dels missatges masclistes presents a quasi tots els espais socials, hem d’apuntar l’augment dels casos de violació: en 2015 les agressions sexuals van ser 1.249 i en 2017 1.382. Una preocupant tendència a l’alça.

La crítica feminista està denunciant un problema estructural de la nostra societat que redunda en una opressió psicològica, social, cultural, legal, econòmica i física. Escoltem algunes de les raons i arguments dels participants de la concentració dels estudiants de maig.

Estudiants del Pare Vitòria van estar presents i actius a la protesta feminista contra la sentència del cas de ‘la manada’ que es va celebrar en maig. Des del seu punt de vista, aquesta sentència està posant en evidència que les dones són tractades com “un fetixe, un objecte que es pot utilitzar”.

Però en realitat, la protesta no és a soles contra aquest cas, que és un més de molts altres, sinó contra la cultura masclista tan implantada a la nostra societat: “una cultura que fa que interioritzem que les dones són el sexe dèbil, i per això es pot dominar i oprimir”.

El problema, des del seu punt de vista, és d’educació: “des de xiquets ens ensenyen perquè no sigam violades, però no cal educar a les xiques perquè no siguen violades, sinó als xics perquè no violen”. Aquest és un treball que a soles tindrà efectes si es realitza des de tots els àmbits.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *