foradia subscriutegrat

Màrius Ivorra: “estem començant a crear les bases del nou futur”

• El projecte d’Alcoi passa, segons Màrius Ivorra, a més de pel projecte de l'Illa de Rodes, per la col·laboració amb la resta de municipis • “Només la conselleria d’Economia que porta Rafa Climent ha invertit en Alcoi més diners en un any que en tota l'època de govern del PP”

Parlem amb Màrius Ivorra. El regidor de Compromís Alcoi realitza una anàlisi de les necessitats de futur que té Alcoi en un món globalitzat. El projecte d’Alcoi passa, segons el regidor, a més de pel projecte de l’Illa de Rodes, per la col·laboració amb la resta de municipis, per tindre un Govern valencià que crega en el futur i per eixir d’un model d’Estat centralitzat que maltracta el nostre finançament.

Alcoi s’ha de renovar

Partim del fet a Alcoi s’ha de renovar. Màrius planteja que “el més important és planificar cap a on hem de caminar”. I per a fer-ho “hem de ser realistes i acceptar els nostres recursos i realitat”.

Estem en un moment de transició cap a altre model d’organització global, “i els nous nínxols que donaran faena a la gent dins de 10 anys encara no s’han creat”. Hem de tindre la capacitat d’abordar el futur: “no podem viure del passat”. Hem de mirar cap a les noves tendències, “a nivell europeu hi ha ciutats que podrien ser reflex de la nostra, hem d’adaptar experiències exitoses a la nostra ciutat”.

El projecte de les comarques centrals és un referent”

El projecte Rodes com a base de futur

El projecte de l’Illa de Rodes és la base per al canvi de model de la ciutat que necessitem”. Compromís ja ho va plantejar entre 2005 i 2007, “i ningú no ens va comprar la idea”. No és Rodes, “és un projecte de ciutat”. El futur d’Alcoi no ha de passar a soles per la manufactura, ja que en l’actual moment de globalització, Alcoi no pot competir amb els grans pols de fabricació, com són Xina i Índia. “El model de creixement basat en la indústria no és efectiu, Ibi per exemple, no està creixent com a ciutat“.

El projecte de Rodes és la pedra angular per a la creació d’una nova economia per a la ciutat“, una economia que genere les sinergies necessàries entre les empreses i els sectors. L’espai dotat per al projecte és de 9.000 metres quadrats, però, aprofitant l’espai de tota la zona del voltant, “es podrien utilitzar entre 50.000 i 60.000 metres quadrats per a crear economia. Hem d’adaptar els espais a les noves circumstàncies”.

Sinergies amb Cocentaina i Muro

Necessitem polígons industrials, “però Alcoi té la capacitat d’assumir nous polígons industrials? El que sí que podem tenir és un polígon mancomunat”. Compromís planteja que Alcoi, Cocentaina i Muro conformen una “conurbació socioeconòmica. O planifiquem globalment el nostre entorn o no podrem ser competitius”. Per a fer-ho, cal generar noves connexions, des de Cotes Baixes, des de Serelles, “hem d’aprofitar el que tenim”.

Hem d’eixir de la política de campanar” que fa que els municipis es tanquen sobre si mateixos, “perquè estem en el moment de la globalització”, treballem per internet i podem tindre programadors en Brasil i comprar productes dels EUA des de casa, “i resulta que amb el poble del costat no podem aclarir-se?”. Hem d’obrir-se a les noves tendències, hem de col·laborar: Cocentaina creix quan Alcoi creix econòmicament, però quan Alcoi deixa de créixer Cocentaina també; i Muro creix de la pèrdua de gent de Cocentaina i Muro. A les hores, “el que guanyem uns perdem els altres. El que hem de plantejar és la manera de créixer en conjunt: necessitem un pla global”.

“Podem tindre un polígon mancomunat

Un projecte supracomarcal: les comarques centrals

Alacant, per exemple té el seu Pla d’Acció territorial amb Elx i Santa Pola. València té un altre, Castelló ho està plantejant. “Nosaltres estem entre dos polos d’atracció, Alacant i València, en mig, perduts de la mare de Déu: no tenim infraestructures, ni autobusos, carreteres en mal estat…”. “El projecte de les comarques centrals és un referent de com hem de treballar”. Des de Compromís van promoure un Pla d’Acció Territorial a través de la conselleria d’Infraestructures de la Generalitat, “i ara és la ferramenta més important que tenim”. No és necessari que tots els poblets tinguen totes les infraestructures, no es poden mantenir, no cal duplicar, “si tinguérem bones comunicacions tots tindríem de tot economitzant els recursos. Aquest és el primer pas per a rearticular tot l’entorn”.

La Generalitat ara sí que ajuda

La Generalitat ja no és la mateixa que fa uns anys, ara ajuda a crear el futur. “Només la conselleria d’Economia que porta Rafa Climent ha invertit en Alcoi més diners en un any que en tota l’època de govern del PP”. Ara s’està dinamitzant el teixit econòmic, amb la indústria, la creació d’ocupació de la gent jove… El PP es dedicava a soles a l’economia de l’especulació. “Ara crec que estem començant a crear les bases del nou futur”.

El Govern central del PP no ha ajudat

El Govern de Rajoy no s’ha preocupat per la gent, si es preocupara, tindríem un finançament valencià just”. Els valencians paguem més diners dels que ens torna l’Estat, la qual cosa impossibilita el creixement i la qualitat en els serveis. “Per això reivindiquem un finançament just”.

Tenint present les últimes sentències judicials, “si estiguérem en una democràcia com cal, el PP estaria il·legalitzat com a partit”: no es pot permetre que una estructura política ens estiga robant. I ja no és cosa a soles d’economia, “estem vivint una involució de drets civils: estan detenint a gent pel que opina, pel que canta, pel que escriu. Fa por”. Estem en un moment molt delicat. “Hem de tindre molta cura de saber cap a on volem anar”.

 

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *