Acció Cultural i les universitats valencianes proposen millores lingüístiques al Govern del Botànic
• Reciprocitat de les emissions d’Àpunt, TV3 i Catalunya Ràdio, col·laboració cultural i lingüística entre el País Valencià, Catalunya i les Illes i l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública
Reciprocitat de les emissions d’Àpunt, TV3 i Catalunya Ràdio, col·laboració cultural i lingüística entre el País Valencià, Catalunya i les Illes i l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública són les demandes que Acció Cultural País Valencià, junt amb les 5 universitats valencianes, ha presentat per fer arribar al Govern del Botànic.
Aquests són “tres aspectes clau, que han aconseguit importants acords i que podrien ser pactats abans d’acabar aquesta legislatura”, afirma el manifest mitjançant el qual han desenvolupat les demandes.
La competència lingüística en les dues llengües oficials per tal d’accedir a la funció pública és hauria de ser un requisit necessari “si volem que tots els ciutadans i ciutadanes puguen ser atesos en la llengua de la seua preferència, és necessari i urgent aprovar la nova llei o les reformes legislatives corresponents per tal que la competència lingüística dels servidors públics siga efectiva”.
La reciprocitat de les emissions d’Àpunt, TV3 i Catalunya Ràdio “no sols serà un benefici per a llengua i per als parlants, sinó que a més significarà noves oportunitats per als nostres titulats universitaris de les diverses branques (periodisme, comunicació audiovisual, enginyeria electrònica, de telecomunicació, traducció, i un llarg etc.) i per descomptat un gran impuls per a noves indústries culturals i de la comunicació”.
I pel que fa a les col·laboracions en matèria lingüística i cultural entre tots els territoris de la nostra comunitat lingüística “poden ser molt profitoses i haurien de fer-se efectives en tot el nostre àmbit lingüístic”.
El manifest s’ha presentat en un acte celebrat a València, amb la participació del president i el vicepresident d’ACPV, Joan F. Mira i Ferran Suay, i els vicerectors i vicerectores de les 5 universitats valencianes (Pilar Safont de la UJI, Isabel Vàzquez de la UV, Rosa Puchades de la UPV, Javier Toledo de la UMH i Carles Cortés de la UMH), a més del president de l’AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i una representació de PSPV-PSOE, Compromís, Podem, EUPV, ERPV, Els Verds, CCOO-PV i Intersindical Valenciana, a més de nombroses entitats i associacions.
Aquest acte és la concreció de la dinàmica de treball que ACPV i les 5 universitats han creat, després de 5 anys de complicitat i treball conjunt, que s’ha concretat en diversos actes i pronunciaments, i en la creació d’un grup de treball que ha començat a preparar un programa de política lingüística i cultural per a una possible nova legislatura.
Comenta i participa-hi