foradia pressupostparticipatiualcoi

Joaquim Bosch: “és necessari que la ciutadania conega què és el que està passant”

• El magistrat Joaquim Bosch ens explica en exclusiva alguns aspectes del retrocés de la qualitat del sistema judicial espanyol que presenciem en l'actualitat.

Un nombrós públic acudeix a la visita de Joaquim Bosch, exportaveu de Juezas i Jueces por la Democracia: la sala del Centre Ovidi Montllor es va quedar petita. El magistrat valencià va presentar el seu últim llibre ‘El secuestro de la justicia’, escrit amb Ignacio Escolar, director d’eldiario.es. Ho va fer junt amb Zulima Pérez, sotssecretaria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, i Sandra Obiol, professora de Sociologia de la Universitat de València.

Bosch va explicar el retrocés de la qualitat del sistema judicial espanyol que presenciem en l’actualitat. Un sistema elevadament polititzat que fa que pràctica de la justícia es dirigisca per criteris més partidistes que democràtics. Una realitat que es retroalimenta amb la corrupció política i que posa en perill drets civils tan bàsics i necessaris com la llibertat d’expressió.

El poder polític no ha sigut massa respectuós amb la separació de poders.

El poder corromp, i el poder absolut corromp absolutament”, diu amb certesa la cita de Lord Acton. Per això les democràcies s’han de fonamentar en una divisió dels principals poders (executiu, legislatiu i judicial). I en aquest sentit la democràcia espanyola és molt millorable, perquè tal com va explicar el magistrat, a diferència d’altres països europeus, el poder polític espanyol té massa facultats legals per a interferir en el poder judicial.

El resultat és una justícia al servei partidista dels qui dominen el poder polític i un retrocés de llibertats civils: condemnen a presó a tuiters, titellaires, rapers i altres artistes i persones del carrer, mentre que els grans defraudadors se salten les lleis amb impunitat.

Per altra banda, el jutge ha fet èmfasi en la manca de sensibilitat de gènere dels alts magistrats espanyols, la qual cosa s’ha de corregir amb noves normatives i educació específica.

A continuació, el magistrat ens respon en exclusiva a algunes qüestions interessants:

– Durant la teua intervenció has comentat que un dels problemes de rerefons és una crisi del valor de la justícia, com es podria revitalitzar aquest valor?

S’haurà de reforçar la separació de poders, suprimint les ingerències en la justícia del poder polític i a aprofundir en els valors constitucionals de la independència judicial, la imparcialitat i entendre que són necessaris espais de control i vigilància institucional per evitar els abusos de poder. En general el poder polític no ha sigut massa respectuós amb eixa separació de poders.

– També has parlat del paper de la ciutadania per contribuir a un millor funcionament de la justícia, comentes que la ciutadania ha de tindre un paper actiu en la vigilància dels poders.

La ciutadania nota que n’hi ha anomalies però no està suficientment atenta. Probablement des de l’àmbit judicial tampoc hem sigut prou àgils per informar. La conseqüència és que quan la ciutadania s’indigna ja arriba tard, ja n’hi ha ingerències i insuficiències judicials. Perquè el problema que té la justícia de falta de recursos ve de molt lluny. La ciutadania que ha eixit al carrer a defensar la sanitat pública i l’educació no ha detectat la importància de la justícia. Per tant és necessari que la ciutadania conega què és el que està passant i que reclame a les forces polítiques millores.

– Respecte al tema del Procés de Catalunya, creus que s’ha judicialitzat massa?

Sí, perquè el que n’hi ha de rerefons és un problema polític importantíssim. N’hi ha un problema de fractura de la societat, que està partida per la meitat: n’hi ha un 50% de catalans que no vol pertànyer a l’Estat espanyol i això no ho poden solucionar els tribunals, els tribunals estan per a altres coses. El problema s’ha de solucionar amb alguna proposta d’articulació territorial de l’Estat que done satisfacció a tots els sectors que viuen a Catalunya. Amb mesures penals no se solucionarà res i si no s’adopten mesures satisfactòries el risc és que el percentatge de gent insatisfeta augmente i la situació es torne irreversible. S’han de buscar solucions polítiques.

– Amb la moció de censura al Partit Popular i el nou govern del PSOE s’ha obert una nova etapa política en Espanya, creus que serà més esperançadora per a l’àmbit judicial?

No, jo no vull pronunciar-me sobre si aquesta etapa política és millor que l’anterior. Això ha de ser la societat la que ho decidisca. Però sí que cal demanar al Govern actual que prenga mesures per a frenar el deteriorament de la justícia com a sistema institucional i com a valor: que aporte mitjans, que cree els jutjats que necessita la societat, que no interferisca en la independència del poder judicial, que adopte mesures per evitar retrocessos en matèria de les llibertats. El mateix que vam demanar a l’anterior Govern el demanem a l’actual. Queda molt per a fer.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *