foradia subscriutegrat

Comença el tràmit per declarar les festes d’Alcoi Bé d’Interés Cultural

• Aquesta declaració englobarà la festivitat alcoiana en el seu conjunt, a diferència d’altres declaracions, com ara la d’Ontinyent, que reconeixerà com a BIC actes concrets • El seu reconeixement ve justificat “per l'antiguitat, l'estructura i l'organització popular però també pel rigor historicista i el valor escenogràfic..."


Comença el tràmit de la declaració de Bé d’Interés Cultural de la festivitat de Moros i Cristians d’Alcoi per part de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Comunitat Valenciana ha decidit.

Les festes de Moros i Cristians del territori valencià van ser declarades Bé de Rellevància Local l’any 2015 i en l’ordre s’establia la possibilitat de reconéixer com a BIC els actes singulars d’aquestes festes, que requereixen més protecció patrimonial per la seua imbricació en el patrimoni cultural.

Aquesta declaració englobarà la festivitat alcoiana en el seu conjunt, a diferència d’altres declaracions, com ara la d’Ontinyent (també en tràmit), que reconeixerà com a BIC els actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent.

Tal com han comunicat des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, el seu reconeixement ve justificat “per l’antiguitat, l’estructura i l’organització popular però també pel rigor historicista i el valor escenogràfic de les seues vestimentes, perquè han sigut pioners en la creació d’indumentàries especials, perquè han incorporat la música als festejos i han influït en la consolidació del fenomen bandístic valencià, perquè han contribuït al manteniment d’oficis artesanals i perquè han cooperat en la conservació del patrimoni arqueològic industrial, entre altres aportacions”.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ressalta el “privilegi” que suposa per a Alcoi aquesta declaració, que permetrà “protegir institucionalment unes festes que s’han convertit per dret propi en unes de les expressions culturals més valuoses de tota la Comunitat Valenciana”.

D’altra banda, el President de l’Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, manifesta que la figura de Bé d’Interés Cultural “garanteix la preservació d’una Festa centenària que evoca les cultures que han conformat la identitat del nostre poble”. És molt important, assenyala el President, que la Conselleria de Cultura “vulga protegir la Festa en el seu conjunt”, destacant el seu valor patrimonial, des de la Diana fins a l’Aparició del patró Sant Jordi.

Font: Redacció./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *