Polèmica amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia que regula l’ús administratiu del valencià
• El TSJCV ha declarat “contraris a Dret” els preceptes que donaven ús destacat al valencià sobre el castellà en l’Administració pública • Entitats i referents en la defensa i promoció del valencià, com la Intersindical Valenciana o la Plataforma per la Llengua Valenciana, han manifestat les seres critiques
Polèmica per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que anul·lat onze articles del decret que regula l’ús del valencià en l’Administració autònoma. El TSJCV argumenta que l’actual normativa “ignora la realitat plurilingüe de la Comunitat reconeguda en l’Estatut d’Autonomia”.
En concret ha declarat “contraris a Dret” els preceptes que donaven ús destacat al valencià sobre el castellà en l’Administració pública: en les notificacions, la retolació d’edificis i la comunicació entre els empleats públics i amb els ciutadans, publicacions i publicitat institucional, en els concursos públics amb proveïdors, en la retolació de carreteres, camins i altres dependències i serveis d’interés públic que depén d’entitats locals.
Entitats i referents en la defensa i promoció del valencià han manifestat el seu descontentament al respecte. Des de la Plataforma per la Llengua, per exemple, recorden que només un 46% del personal de la Generalitat Valenciana sap escriure en valencià, segons l’InformeCAT 2018. Davant aquesta xifra afirmen que “és surrealista i malintencionat que s’haja anul·lat un decret que pretén equilibrar l’ús del valencià amb el del castellà”.
Un altre aspecte que vol regular la sentència del TSJ al respecte és l’exigència que la Generalitat Valenciana s’adrece en castellà als governs de Catalunya i les Illes Balears, un aspecte que, segons la Plataforma, “obstaculitza uns enviaments entre administracions que comparteixen una llengua comuna i recorda que haurien de ser les administracions receptores les que donessen validesa o no als documents que reben“.
Per aquest motiu, l’ONG en defensa del valencià considera “molt greu la reiterada interferència política del poder judicial en les polítiques de normalització lingüística”: “la voluntat del TSJCV és imposar l’ús únic del castellà per anul·lar la principal força que té la llengua catalana: l’ús que en fem els parlants d’arreu del domini lingüístic. La sentència és un atac, en definitiva, a la nostra unitat”. I afegeix que “el Consell ha de garantir que el valencià siga la llengua pròpia de l’Administració”.
Per altra banda, la Plataforma celebra que la Generalitat Valenciana haja anunciat que estudia de presentar un recurs contra la sentència i insta el Consell “a trobar els mecanismes legals i jurídics per mantenir intactes els drets lingüístics dels valencians entretant”.
La Intersindical Valenciana, per la seua banda, també ha mostrat la seua discrepància i anúncia que estudia recòrrer la sentència. El Sindicat considera també que el pronunciament del tribunal, “té un fort component polític“. I critica “els partits i entitats, com ara el PP, que utilitzen la llengua com un element de divisió de la societat valenciana per intentar aconseguir un grapat de vots en compte de treballar per la plena igualtat lingüística, la cohesió i la vertebració de la societat valenciana i per donar compliment a les normes estatals i internacionals que ha subscrit l’estat espanyol, com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries a la qual es va adherir el govern espanyol presidit per José María Aznar i que va entrar en vigor l’1 d’agost de 2001”.
Per aquests motius, la Intersindical Valenciana continuarà “lluitant davant els tribunals de justícia i davant de qualsevol altra instància per assolir la igualtat lingüística de totes les valencianes i els valencians“.
Comenta i participa-hi