Foradia

Teresa Sellés: “si volem ciutadans crítics i creatius, els governs han d’invertit molt més en educació”

• Teresa Sellés és una autoritat en el món de l’educació, parlem amb ella sobre la renovació de l'ensenyament i l'aprenentatge, de les modes, les noves tecnologies, dels reptes de futur... • "Les estructures cognitives dels xiquets estan canviant. Des que naixen ja estan immersos en les noves tecnologies".

Teresa Sellés és una autoritat en el món de l’educació, ha donat classes d’educació infantil i primària en diferents escoles del nostre entorn (entre elles, Benilloba i Cocentaina); actualment imparteix classes als cicles de Formació Professional en el CIP FP Batoi, en el Grau de Magisteri de la Universitat d’Alacant i en el Màster de Formació del Professorat d’Educació Secundària. Enguany, a més, serà professora del Grau de Magisteri d’Educació Infantil de l’extensió de la UA en Alcoi.

– Supose que enguany comences el curs amb especial il·lusió per donar classe en el Magisteri d’Alcoi?

Sí, molta il·lusió perquè és una experiència nova. Encara que ja he donat classe en la carrera del Magisteri d’Educació Infantil, estar en l’extensió del Campus de la UA nou ací a Alcoi, amb un alumnat més proper, em fa especial il·lusió.

– Com valores la nova extensió de la UA en Alcoi?

És important que Alcoi consolide aquest campus universitari, perquè donarà més opcions educatives a la comarca. Donarà opció a gent del voltant que no té recursos o temps per al transport tinga la possibilitat d’estudiar en Alcoi.

– Què és l’educació per a tu?

És fonamental en la formació de la persona. Quan una persona té educació té més possibilitats de conéixer i d’aprendre molt més del seu entorn i tindre una visió molt més ampla de les persones, la vida i la cultura. Per això pense que els governs haurien de prioritzar i invertir molt més en educació.

– Creus que els recursos econòmics que es destinen ara són insuficients?

Completament. Si volem una educació de qualitat i erradicar l’analfabetisme tradicional (gent que no sap ni llegir ni escriure, que encara en tenim) i el nou tipus d’analfabetisme que està apareixent, el digital (no saber gestionar les noves tecnologies), els governs han d’invertit molt més en educació.

– Perquè Internet ha irromput en les nostres vides i societats de manera determinant, està transformant-ho tot.

Avui dia Internet és un recurs bàsic per a fer el dia a dia, la societat ha de saber-se manejar, fer gestions, cercar informació, seleccionar-la…

– Creus que el sistema educatiu està a l’altura de les necessitats socials en aquest aspecte?

Encara no, i no ho estarà mentre tinguem les ràtios tan altes i una falta d’estabilitat del professorat. Necessitaríem ràtios d’alumnes per aula molt més reduïdes o més professorat per aula: els alumnes necessiten una formació personalitzada, que els professors els acompanyen per poder resoldre els seus dubtes i les seues necessitats.

– L’educació està vivint un procés continu de renovació, que està canviant?

La figura del professor està canviant: el seu rol ja no és el de dirigir una aula, sinó el de ser un guia de l’alumne. Estem en ple segle XXI, les ments dels xiquets han canviat. No podem continuar en els mateixos patrons educatius. El sistema educatiu ha d’ensenyar a treballar en equip, que és el que fa falta en la nostra societat.

– Està el sistema educatiu donant resposta als grans reptes que es plantegen en la societat actual, com són les grans migracions, les desigualtats, les guerres, la transformació laboral…?

Encara no, perquè això comporta un canvi en l’escola des de ben menuts. Quan parlem d’immigració, per exemple, per integrar-los en la societat des de l’escola hem de començar amb el problema de la llengua, el respecte a altres cultures, conviure amb l’altre… Hem d’ajudar al fet que es puguen adaptar. Faria falta, per exemple, més professorat. En Catalunya, per exemple, sí que n’hi ha professorat específic.

– Un altre problema actual és el masclisme, com valores que s’està afrontant el repte des de l’educació?

Depén dels centres, no es pot generalitzar. No ens adonem compte que una cosa tan senzilla com assignar el color rosa a les xiques i el blau als xics significa marcar el seu rol, no deixem que el xiquet trie la identitat del seu sexe. Igual succeeix amb els joguets: les cuines o els carros els fan roses i els xiquets els diferencien “això és de xiques”. L’escola ha d’erradicar aquesta distinció. I la família també.

– Sí perquè si la família està ensenyant una cosa, possiblement l’escola no puga ensenyar el contrari.

N’hi ha pares que diuen, “tu amb la cuina no jugues, que això és de xiques”.

– El món en el qual vivim està transformant-se a nivells molt grans, dins de 10 anys, per exemple, el nostre món serà molt diferent del d’ara, estaran els nous alumnes preparats per al futur?

Eixe és el gran repte que tenim en educació: preparar a l’alumnat per a viure el segle XXI amb les seues necessitats. Les estructures cognitives dels xiquets estan canviant. Des que naixen ja estan immersos en les noves tecnologies. Els xiquets d’ara ja no són els que aprenen jugant en el carrer. El professorat ha d’estar ben format per a donar resposta a aquesta nova realitat. Cal formar als xiquets en valors democràtics, de participació, de responsabilitat, que sàpiguen treballar en equip, que tinguen una mentalitat oberta i sobretot que siguen creatius.

– Que siguen crítics també

Sí, perquè si no les grans corporacions fan el que volen amb nosaltres. Hem de fer alumnes que tinguen arrels al seu territori i que tinguen ales per a volar.

– Els mitjans de comunicació tenen una ampla influència en els alumnes, ara estan les xarxes socials, els youtubers, els influencers… Quina és la seua influència?

Massa. Molts alumnes ventilen les seues pròpies vivències, fotos… tot el món s’ha d’assabentar. No tenen una part de privacitat seua. Cal ensenyar als alumnes que no tot es pot publicar, que tot no és vàlid per internet. Es deixen portar per les xarxes socials. A més, tota la publicitat els va influenciant i els fa perdre el seu propi criteri. Els alumnes, per exemple, van vestits com volen les multinacionals, tot són marques de les grans empreses. És difícil trobar alumnes que tinguen el seu propi criteri.

– En aquest sentit n’hi ha una contradicció entre l’ensenyament, que ha de formar alumnes crítics, i les multinacionals, que volen que no tinguem criteri

Clar, cal ensenyar els alumnes que han d’elegir la roba perquè els agrade, no perquè siga la moda.

– I qui diu moda de roba també diu hàbits, per exemple.

No n’hi ha bons hàbits alimentaris, per exemple, n’hi ha xiques que passen fam per a estar primes. L’alimentació també ha de formar part de l’ensenyament educatiu. L’alumnat que no està ben alimentat no pot treballar ni pot rendir. El sistema educatiu ha de donar resposta a necessitats que abans no estaven, perquè a família no ho està fent.

– El problema és d’educació social també.

Les famílies s’han d’implicar en l’educació. I els centres educatius s’han d’adaptar a les noves necessitats.

 

 

Font: Rodrigo Paños./

3 Responses to Teresa Sellés: “si volem ciutadans crítics i creatius, els governs han d’invertit molt més en educació”

 1. Cristina 24 de Setembre de 2018 en 22:39

  Tere, tota una referent en el meu camí com a mestra en l’escola Montessori…moltes grácies, m’alegre que sigues tu mestra en el campus d’Alcoi de Magisteri, hem de canviar desde dintre de cadascú, transmet tan bé com ho vas fer en mí a totes les persones amb vocació per canviar l’educació. Entre tots podem fer canvi…transforma’t!!

  Respon
 2. Encar 25 de Setembre de 2018 en 21:46

  Mestra de mestres.
  Mestra meua.
  Gran professional i millor persona!

  Respon
 3. Luisa Rico 18 d'Octubre de 2018 en 17:50

  Gràcies per ser tot un exemple, no només en l’àmbit professional sinó també en l’àmbit personal. Ets tot un referent per als que treballem per la docència, és una sort haver après de tu! Espero ens trobem de nou en el camí.

  Felicitats pels nous assoliments professionals i la nova etapa que comença!

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *