foradia subscriutegrat

Naiara Davó: “Alcoi té molt de potencial que no s’està aprofitant”

• Parlem amb Naiara Davó, secretària general de Podem Alcoi, sobre: la gestió local, les pròximes eleccions, possibles aliances, perspectives i anàlisi general. • El Govern d'Alcoi és dèbil, va amb la llengua fora, i no és capaç d’abastar tot el que necessita la ciutat

Naiara Davó, politòloga de formació, és membre de Podem des dels seus inicis i regidora a l’Ajuntament d’Alcoi per Guanyar. En juny d’enguany va ser elegida secretària general de Podem Alcoi. Hem parlat amb ella perquè ens comente la visió que tenen des de Podem Alcoi sobre: la gestió local, les pròximes eleccions, possibles aliances, perspectives i anàlisi general.

 

– Fa uns mesos des que vas ser elegida com a secretària general de Podem Alcoi, què representa per a tu aquesta nova etapa?

Sobretot representa molta il·lusió pel fet de poder donar-li força a un projecte que va començar ara fa vora quatre anys. També molta responsabilitat. I sumar més hores de treball.

– Després de les diferents renovacions que ha tingut l’organització, en quin estat es troba ara?

Podem Alcoi sempre ha comptat amb molta gent, tant a nivell de militància i de treball en el Cercle com a nivell de vots. Tant en les eleccions autonòmiques com a les estatals la gent d’Alcoi s’ha bolcat molt en l’organització. I ara estem posant rumb tant a les eleccions municipals com a les autonòmiques.

– Esteu en procés de creació de confluències amb altres organitzacions?

Per a nosaltres, la veritat és que és un moment especialment il·lusionant perquè és la primera vegada que Podemos es presenta a unes eleccions municipals. Fa tres anys vam donar suport a la plataforma ciutadana Guanyar, tot i no formar part d’ella. En 2016 Izquierda Unida i Podemos van arribar a un acord i van conformar Unidos Podemos; una coalició que va donar molt bons resultats, amb 71 diputats i més de 5 milions de vots. Ara fa uns mesos Izquierda Unida i Podemos tancaven un acord-marc estatal que marca el rumb a seguir en les aliances municipals i autonòmiques. El que farem en Alcoi és seguir eixe acord: treballar per aconseguir una aliança amb les forces polítiques del canvi, com poden ser Esquerra Unida o Compromís, i amb la societat civil, per a aconseguir eixa majoria social i arribar a l’Alcaldia.

– Seràs tu la candidata a l’alcaldia?

Crec que encara no és hora de parlar de persones sinó de com crear a millor candidatura. Anem a treballar per una candidatura plural i diversa, que compte amb persones de la societat civil. Volem els millors perfils i la gent amb més qualitats i competències per a desenvolupar un projecte de canvi.

– N’hi hauria possibilitat de fer una aliança també amb el PSOE, siga preelectoral o postelectoral?

Sincerament crec que pactes preelectorals amb el PSOE no n’hi ha cap possibilitat. I els pactes postelectorals, en Podem són sempre consultats als inscrits a través de preguntes directes. Una vegada es done el cas seran els nostres inscrits qui decidisquen.

– Com esteu encarant les futures eleccions?

Fins ara hem estat en processos interns, fent diagnòstic de la situació de la ciutat i dels eixos fonamentals a treballar. A final d’aquest mes realitzarem una Assemblea Ciutadana per a exposar els resultats (en forma de memòria política) i començar a marcar el camí per a les eleccions del 2019.

– En què consisteix aquesta memòria política?

Té una part de diagnòstic i una altra d’eixos d’actuació: promoció econòmica, recuperació serveis bàsics, mobilitat i accesibilitat, participació ciutadana real i efectiva, feminisme… . Perquè Alcoi no acaba d’arribar a ser el que podria ser. Té molt de potencial que no s’està aprofitant. Entre d’altres perquè el Govern del PSOE arriba amb la llengua fora: tan sols té 8 regidors per a governar una ciutat de 60.000 habitants.

– Quines potencialitats n’hi ha en Alcoi que no estiguen desenvolupant-se?

Per exemple, creiem que hem d’apostar per la indústria de valent. Tots sabem que Alcoi té un passat industrial molt fort, i evidentment la indústria d’abans no és la d’ara. Ja no podem concebre la indústria des d’un punt de vista exclusivament local i tancat: tenim unes comarques industrials i hem d’apostar precís per la comarcalització i la mancomunitat. També tenim un paratge natural excepcional i som una ciutat cultural amb molt de teixit: ho hem d’aprofitar.

– Comenta’ns alguna cosa que penseu que estiga fent bé el Govern

Crec que s’ha acollit a bastants ajudes i subvencions que han eixit tant a nivell autonòmic com europeu. Hem de tindre en compte que ara tenim un Govern valencià, sota l’Acord del Botànic, que ho facilita. Acollir-se a les subvencions de les institucions superiors és important per al Ajuntaments.

– Què és el pitjor que està fent des del teu punt de vista?

Crec que no està governant bé, perquè governar a més de gestionar significa transformar. El més greu és que el PSOE no va ser responsable a l’hora de formar Govern i va decidir governar en solitari. Això implica que siga un Govern dèbil, que va amb la llengua fora, i que no és capaç d’abastar tot el que necessita la ciutat. Es nota molt. Per a amagar-ho, deixen les obres i actuacions més visibles per a l’últim any de la legislatura.

– Com analitzeu des de Podem l’Acord del Botànic autonòmic?

Crec que va ser un encert perquè dúiem vint anys de desgovern i saqueig de les arques públiques per part del PP. Va ser decisiu per tal de fer fora al PP. Vam decidir no formar part del Consell perquè vam pensar que des de l’oposició podríem fer una millor tasca de fiscalització i d’assegurar que es complien els acords. Ara podem dir que alguns s’han complert i que altres no. Així que continuarem fent força perquè es materialitzen. Per exemple, propostes sobre habitatge, taxa turística, la llei de funció pública…

– Tenim un nou Govern estatal des de fa uns mesos, i encara que els grans mitjans no ho analitzen, Unidos Podemos ha sigut i està sent determinant en tot el que està passant. Com ho valoreu?

És cert que no es parla massa als grans mitjans de comunicació sobre la funció d’Unidos Podemos. Ja sabem que alguns mitjans de comunicació preferirien que el PSOE estiguera apropant-se a Ciudadanos però el cert és que comença a estar més proper a les nostres tesis i, per tant, estem molt contents. El temps ha donat la raó quan déiem que els vots sí que donaven per a tirar al PP del Govern i poder tindre un Govern progressista. Evidentment, ens haguera agradat que el PSOE haguera fet un Govern més ampli, de no a soles 84 diputats, i haguera inclòs a Unidos Podemos, perquè s’haguera assegurat major estabilitat.

– En eixe sentit ha passat un poc com a nivell local, no?

Amb la gran diferència que a nivell estatal amb qui s’asseu a parlar el PSOE és amb Unidos Podemos. Recentment s’han creat quatre meses de treball i ja n’hi ha acords ferms sobre la baixada d’impostos per a les classes més necessitades, baixades de l’IVA als articles de primera necessitat, ajudes als autònoms, millores en educació (més beques i gratuitat de 0 a 3 anys), la reforma de la llei d’Estabilitat Pressupostària perquè les comunitats puguen tenir mésdespesa… En resum, ara mateix crec que estem en el bon camí.

Font: Rodrigo Paños./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *