foradia subscriutegrat

Tirs Llorens: “l’Ajuntament ha de tramitar la delimitació del perímetre de protecció del Molinar”

• Són molts anys de treball, actes, xerrades, reunions, estudis, informes, plets i accions els que du la plataforma Salvem l’Aqüífer darrere • “L’Ajuntament d’Alcoi no està fent els estudis que falten, exigits per la Confederació Hidrogràfica del Xuquer"

Són molts anys de treball, actes, xerrades, reunions, estudis, informes, plets i accions els que du la plataforma Salvem l’Aqüífer darrere amb l’objectiu de protegir un paratge natural que abasteix en bona part a la població alcoiana d’aigua potable: l’Aqüífer del Molinar.

El motiu de la seua existència i del seu treball és l’intent de construir en la zona de La Canal, on es troba els pous d’aigua, un projecte industrial que, segons diversos estudis, posaria en perill l’Aqüífer. Un polígon que, segons ha denunciat Salvem durant molt de temps, representa, més que llocs de treball i dinamisme econòmic, interessos privats, immobiliaris i especulatius.

Després de molts plets legals entre l’empresa i la plataforma, l’última sentència del Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat la ubicació del projecte industrial allí projectat, Alcoinnova. D’aquesta manera, el perill que podria suposar la ubicació allí d’un polígon industrial, seguretat mediambiental del qual no es podria garantir, ha quedat, fins al moment, dissuadit.

Així i tot, la plataforma no abandona la seua lluita per la seguretat del que és un recurs hídric fonamental per a les alcoianes i alcoians. Per una banda, continua alerta i treballant per la conservació i futur del brollador, i per altra banda, vol sensibilitzar a la població del valor de tindre un paratge natural d’aquestes característiques.

Per a fer-ho, l’última acció organitzada per la plataforma ha sigut la “Festa per l’Aigua”, un acte lúdic i festiu, ubicat a la Glorieta, on s’han desenvolupat activitats culturals per a goig de tots els públics. Parlem allí amb alguns dels activistes de la plataforma.

Des del punt de vista de Tirs, membre actiu de la plataforma Salvem l’Aqüífer del Molinar, després de lúltima sentència del Tribunal Superior de Justícia, “el projecte d’Alcoinnova en La Canal pensem que està pràcticament, si no mort, ferit de mort”.

Ara l’empresa que vol dur a terme el projecte industrial a La Canal ha recorregut al Tribunal Suprem, però “inclús fins i tot si el Tribunal admet a tràmit el seu recurs, les possibilitats de guanyar nosaltres són molt més amples”.

En qualsevol cas, des de Salvem l’Aqüífer pensen que el manantial encara no està salvat completament, “per això la festa que estem celebrant, a més de per a celebrar la última sentència al nostre favor, serveix per a continuar reivindicant la seua protecció”.

L’Ajuntament d’Alcoi no està fent els estudis que falten, exigits per la Confederació Hidrogràfica del Xuquer, per a acabar d’aprobar la delimitació del seu perímetre de protecció”, fet que suposaria un avanç en la seua protecció mediambiental. Per tal que l’Ajuntament ho duga a terme, Salvem l’Aqüífer està estudiant presentar una queixa al Defensor del Poble o al Síndic de Greuges.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *