foradia subscriutegrat

Toni Francés: “aquesta està sent la legislatura de la gran transformació d’Alcoi”

• Parlem amb l'alcalde d'Alcoi sobre els projectes en marxa, la valoració de la legislatura, els projectes de futur i la incidència del Govern central del PSOE en el panorama general. • Estem apostant per una economia basada en el coneixement, les noves tecnologies, una ciutat moderna que està aconseguint ser un model de ciutat intel·ligent

El Bulevard, el CADA, el carril bici, el Molinar, la implantació de la Universitat d’Alacant… Alcoi té molts projectes en marxa, ens informa de la seua actualitat i projecció l’alcalde de la ciutat, Toni Francés, qui ja ha anunciat la seua voluntat de presentar la candidatura a ser reelegit com a alcalde del municipi en els pròxims comicis municipals. Ens comenta també la seua valoració de la legislatura, els projectes de futur i la incidència del Govern central del PSOE en el panorama general.

 

– Bon dia, Toni, podríem començar parlant de la implantació del Campus de la Universitat d’Alacant a Alcoi, que inicia enguany el seu primer curs amb el Grau en Magisteri Infantil. Avança Alcoi com a ciutat universitària?

Alcoi és una ciutat universitària molt important. De fet, per a una població de 60.000 habitants, com és el nostre cas, no n’hi ha referències d’altres ciutats amb eixa projecció, oferta universitària i capacitat d’atraure estudiants de tot el món. Perquè hem de pensar que el Campus de la Universitat Politècnica de València té alumnat de tota Espanya i inclús de fora d’Espanya. I això és un motor per a Alcoi, ja que ens dóna capacitat d’atracció i aporta també econòmicament a la ciutat molt. Vam estar treballant amb la UA per a completar i complementar la seua oferta formativa a través d’àries de coneixement que foren complementaries amb l’objectiu que no competiren unes universitats amb les altres.

– Ha sigut positiu

La veritat és que estem molt contents amb la posada en marxa del Grau de Magisteri, la majoria d’alumnes del qual són de fora, de les nostres comarques i de més enllà. Així estem ampliant l’oferta formativa, que a nivell superior, també es completa amb l’EASDAlcoi, fent d’Alcoi una gran potència educativa.

– Tenim en la ciutat diversos projectes en marxa: comentem un poc la seua actualitat i previsió de futur. Comencem, per exemple, amb el tema del CADA.

Està ja tot ultimat. L’IVAM té ja preparada la seua inauguració, que es farà amb una gran i magnífica exposició d’Eusebi Sempere, que ve directament del Museu Reina Sofia. La fundació CAM també presentarà el millor de la seua col·lecció d’art contemporani, que és una de les col·leccions més importants d’Espanya. I en el mes d’octubre, encara no sabem el dia concret, esperem que estiga inaugurada i en funcionament.

– Què n’hi ha respecte a l’Illa de Rodes?

Avui dia estan fent-se ja els primers treballs de consolidació i catalogació de tot l’espai. Estem preparant la licitació per a començar el projecte. Esprem que abans que acabe la legislatura tinguem ja el projecte d’execució acabat i poder començar la licitació de les obres. Aquest és l’objectiu per a abans que acabe la legislatura per a un espai que va guanyant en capacitat i en propostes. A les propostes que teníem damunt de la taula, com era l’Institut tecnològic de la Cosmètica i un centre d’emprenedors vinculat a les noves tecnologies, ara s’ha sumat també l’Agència Valenciana de Turisme, que instal·larà allí el CdT d’Interior, que serà l’únic en tota la província d’Alacant i el segon, després del de Morella, de tota la Comunitat Valenciana.

– Sobre el Centre d’Interpretació industrial projectat al Molinar, quan començarà a posar-se en marxa?

Ja hem enviat a Conselleria el projecte. Cal tindre en compte que el Molinar és un bé d’Interés Cultural i que és la millor mostra d’arqueologia industrial i de patrimoni industrial que tenim al País Valencià, de fet és ací on va sorgir la Revolució Industrial. Ho licitarem a final d’aquest any perquè les obres puguen començar en el mes de gener aproximadament.

– Altre projecte en marxa és el Bulevard. Com està plantejant-se? Quins són els termes d’execució?

Ara el que estem fent és consensuar amb els veïns, que era un compromís que vam assumir, quin és el model de Bulevard que construirem. Volem que siga un Bulevard molt diferent del model del Bulevard que hi havia projectat per part de l’anterior Govern del PP, que volia una gran circumval·lació d’Alcoi. Nosaltres entenem que un vial que passa per davant de 5 centres educatius no pot ser un vial de gran capacitat, sinó que ha de ser un carrer perfectament integrat en la ciutat. Com totes les actuacions que duem a terme, ho estem fent pensant en la ciutadania, i això vol dir posar sempre al ciutadà per davant dels vehicles: serà un vial molt suau i amable de dos carrils, un d’anada i altre de tornada, amb zones verdes, un carril bici… Durant aquests mesos volem acabar de tancar el model i encarregar l’elaboració del projecte d’execució.

– Sobre el carril bici…

El carril bici començarà a realitzar-se ja mateix, entre finals i principis d’any, perquè tenim una subvenció de la Generalitat, que finançarà la meitat del milió d’euros que costa, a través de fons europeus.

– Des de la Conselleria d’Economia Sostenible s’han fet esforços i inversions per millorar els polígons industrials, com ho valoreu?

És el major esforç per millorar els polígons industrials de la nostra ciutat que s’ha fet en les últimes dècades. Mai hi ha hagut una actuació d’aquesta importància, que va nàixer de les nostres comarques, des d’una proposta de les patronals de l’Alcoià, El Comtat, la Foia de Castalla i la Vall d’Albaida, que va comptar amb els ajuntaments d’Alcoi, Ibi i Ontinyent. Va ser impulsat pel mateix president de la Generalitat, Ximo Puig i la Conselleria d’Economia. Era un projecte totalment necessari, perquè feia falta equipar i actualitzar els nostres polígons, que tingueren les infraestructures necessàries per a poder competir en les millors condicions. Va començar en la nostra comarca, que va ser la que millors inversions va rebre. Però és una inversió que s’està duent a terme en tot el País Valencià.

– Critica l’oposició que amb 9 regidors, el Govern d’Alcoi no és capaç d’arribar a totes les necessitats de la ciutat.

Les dades estan damunt de la taula: estem fent un breu repàs pels projectes de la ciutat que estan en marxa i projectant-se i la veritat és que jo estic molt satisfet del meu equip, de la capacitat de treball que està demostrant, de l’entrega, dedicació i dels resultats. Aquesta està sent una legislatura plena de projectes que s’estan duent a terme.

– Com podríem definir a grans trets els avanços que ha fet Alcoi durant els últims anys?

Jo crec que aquesta està sent la legislatura de la gran transformació d’Alcoi. Estem canviant el model de ciutat, el model econòmic. Patíem d’un model que nosaltres no compartíem, el dels onze anys de Govern del PP, basat en les grans urbanitzacions, el desenvolupament urbanístic, en la rajola. Volien projectar el futur d’Alcoi basant-se en la urbanització de Serelles, el projecte del camp de golf, fer un polígon industrial on no es podia, La Canal… Li hem pegat la volta i estem apostant per una economia basada en el coneixement, les noves tecnologies, una ciutat moderna que està aconseguint ser un model de ciutat intel·ligent. Estem recuperant el patrimoni de la ciutat per a projectar-lo cap al futur, una ciutat que pensa sobretot en els seus ciutadans, que té molt a oferir des del punt de vista laboral i cultural, però també una ciutat que siga agradable per a viure, on la gent puga i vulga passejar pels espais naturals i els espais verds. Els nostres eixos de projecte de futur són que Alcoi siga una ciutat sostenible, verda i integradora.

– Sembla que l’època política de les majories absolutes ha acabat. En aquest sentit, en la pròxima legislatura podrem veure alguna cosa pareguda al pacte de Govern, l’Acord del Botànic, que es va signar en la Generalitat amb PSOE, Compromís i el suport, des de fora del Govern, de Podem?

Això ho decidiran al final els ciutadans i els responsables polítics que n’hi haja en cada moment. Vindrà marcat per la composició política que tinga lloc a través del vot dels alcoians. Jo crec que aquesta legislatura ha sigut molt bona, perquè hem aconseguit que totes les forces polítiques hagen aportat i sumat propostes, han pogut enriquir el projecte de ciutat que va decidir la majoria d’alcoianes i alcoians, perquè el PSOE va ser el partit més votat. Jo crec que aquesta fórmula de majories en la que es busca el consens de la majoria de forces polítiques està donant un bon resultat: n’hi ha una estabilitat en el Govern, encara que governem en minoria, hem aprovat tots els pressupostos i els projectes estan tirant endavant. Tot amb la participació de totes les forces polítiques, en major o menor mesura, ja que n’hi ha algunes forces amb les quals és molt més difícil arribar a acords per qüestions ideològiques, com és el PP; però inclús el PP ha aportat i recolzat alguns projectes.

– Quins són els beneficis que ens afecten, des del teu punt de vista, amb la incidència del nou Govern estatal del PSOE?

Igual que en la resta de municipis espanyols: s’han revertit les polítiques de retalls i d’eliminació de drets, començant pel copagament farmacèutic o les mesures que restringien la sanitat a la gent immigrant, una cosa que ens beneficia a tots els ciutadans. Pel que fa a Alcoi, el benefici és poder estar en locució directa amb els responsables nacionals i, des del punt de vista de la inversió, dependrà de la capacitat de poder aprovar els propers pressupostos. Jo crec que la diferència amb l’anterior Govern ja està notant-se però encara es podrà diferenciar més si n’hi ha un acord per canviar les prioritats que estava marcant el PP en anteriors anys.

– Pareix que hi ha hagut certa calma respecte a tot el conflicte que hi havia amb el PP

Al final la moció de censura es du a terme perquè estàvem en una situació insostenible: la incapacitat d’assumir cap tipus de responsabilitat davant les malifetes que ha fet el PP: hem vist ministres que tenien acusacions i denuncies de beneficiar-se personalment o al seu partit de la seua posició política i ningú assumia responsabilitats. Ara tenim un Govern que assumeix molt les seues responsabilitats. Amb el Govern d’ara, amb la menor qüestió s’assumeixen responsabilitats i es dimiteix: aquesta autoexigència no havia passat mai en aquest país, i crec que s’ha de valorar mot positivament.

– Una de les pitjors gestions del PP, que encara ens estan passant factura, és la de Catalunya.

La situació que tenim en Catalunya no s’haguera produït, o almenys no s’haguera arribat tan lluny, amb un Govern socialista, que està sempre obert al diàleg i a la negociació. Ara eixa tensió està reduint-se i crec que és el camí que s’ha de seguir.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *