foradia subscriutegrat

Aroa Mira: “estem invertint en Serveis Socials molt més del que feia el PP”

• Aroa Mira ens comunica que, quan acabe aquesta legislatura, deixarà la seua funció política • Parlem amb ella per tal de fer un balanç del seu departament: comentem l’estat dels Serveis Socials d'Alcoi, els programes que s’estan aplicant, els recursos que n’hi ha i moltes altres coses.

Aroa Mira és regidora de Benestar Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi des del 2011. Ens comunica que, quan acabe aquesta legislatura, deixarà la seua funció política per a tornar a la seua vida professional. Hem parlat amb ella per tal de fer un balanç del seu departament: comentem l’estat dels Serveis Socials d’Alcoi, els programes que s’estan aplicant, els recursos que n’hi ha i moltes altres coses.

– Hem començat ja l’any electoral, tens pensat continuar la teua trajectòria política?

Després de pensar i valorar tota la trajectòria, jo crec que és moment de tancar aquesta etapa i que altres companys assumisquen els Serveis Socials. Sóc de les que pense que la funció política ha de tindre un principi, però també un final. Han sigut dues legislatures molt intenses dins del Govern, però a més jo ja vinc d’una oposició. Ara tornaré a la meua vida professional, com a administrativa en el sector tèxtil, i passaré més temps amb la família i els meus fills.

– Quin és el balanç que fas des de la teua regidoria, Benestar Social?

Durant aquests anys s’ha posat molt el punt de mira en les polítiques socials. Quan vam arribar al Govern en 2011, no n’hi havia quasi partida per a prestacions d’emergència. Vam haver de buscar maneres d’augmentar la partida per tal que les persones que tenien la necessitat tingueren prestacions. A partir d’ací, en tots els pressupostos que hem anat fent els hem anat incrementant. Ara mateix, estem invertint 450.000 € anuals en serveis de prestacions, molt més dels 160.000 amb els que comptava el PP.

– S’ha donat certa prioritat a aquest servei

Sí. No obstant això, sóc realista i sé que no arribem a tot el món, però sí que hem fet un esforç important, a nivell econòmic i personal de tots els treballadors del departament, perquè les ajudes arriben a qui les necessita. Ara és cert que la situació ha anat millorant relativament: la macroeconomia dóna uns números però no es reflecteixen al carrer. Ara és quan estem començant a veure millores. Està menejant-se el treball.

– Heu notat aquestes millores des de Serveis Socials?

Ho hem notat però no hem volgut baixar la inversió. Perquè, encara que hagen baixat el nombre de prestacions anuals, hem augmentat l’import de qui les rep. També ha sigut molt important el canvi en la Generalitat Valenciana: ha donat un impuls a les polítiques socials i s’ha notat també molt en diners, ha augmentat la seua subvenció, gràcies a la qual hem pogut dotar de més personal i qualitat al departament.

– Això es nota també a l’hora de posar en marxa programes de diferents tipus, no?

Eixe ha sigut altre esforç: hem implementat programes com el programa APPI, Atenció Prenatal i Primera Infància, que el vam arrancar ara fa dos anys

– Amb molt bona recepció, veritat?

Sí, amb molt d’èxit. Un èxit que ve gràcies als professionals que l’estan duent endavant, i també de la Conselleria de Sanitat, amb el personal que tenim ací a Alcoi, matrones, ginecòlogues, pediatres… l’hospital d’atenció primera s’ha posat completament a la nostra disposició. Al final no es tracta a soles d’arribar a la gent més necessitada, que també, sinó d’intentar millorar la qualitat de vida de tota la societat.

– També teniu la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives

Sempre hem fet treballs de prevenció, però vam comprovar com la prevenció es quedava curta, per això vam posar en marxa un programa dirigit a l’actuació. Tenim un psicòleg, de ‘Proyecto Hombre’, amb el qual tenim un conveni, que està actuant amb una vintena de joves que tenen problemes d’addicció, per exemple al cànnabis o a les noves tecnologies. És una teràpia que té en compte tot l’entorn dels joves.

– Quina és l’actualitat de la Llei de Dependència?

Quan va canviar la Conselleria es va impulsar la llei. Com va haver-hi tants anys sense fer res, ara queda molt de treball per a fer. A nivell local, una cosa que hem fet bé des de tota la Corporació, és que les tècniques que hem tingut no depenen de Conselleria, sinó que són de la casa. Recentment ens han donat la competència als ajuntaments en el tema de la valoració. El que fem és contractar una valoradora experta. Ara tenim a quatre treballadors socials i una valoradora, a banda del suport administratiu. Fem tot el que podem, però queda molt treball per fer, perquè per desgràcia n’hi ha persones que han mort en el camí.

– Una altra novetat d’aquesta legislatura és la Renda d’Inclusió Social Valenciana, com s’ha aplicat a nivell local?

Ha representat una millora important, ja que implica que els seus usuaris entren en un itinerari de formació laboral, perquè el fi últim és que la gent puga trobar treball. La majoria d’usuaris d’aquesta nova renda ja venien de les anteriors prestacions. Ara mateix són 106 les persones que la reben. Aquesta és una mesura impulsada des de Conselleria. Recentment s’ha posat en marxa una nova plataforma, No + Precarietat, que té la impressió que aquesta renda pot tindre un ventall més ampli d’usuaris. Volem veure la possibilitat que algun tècnic de Conselleria puga vindre per explicar-la.

– A nivell estatal s’ha arribat a l’acord dels nous Pressupostos Generals Estatals, diuen que són els més socials de la història, com ho valores?

He vist que en dependència, per exemple, n’hi ha un increment molt important, que s’amplien els permisos de maternitat i paternitat… Però estem esperant que siguen definitivament aprovats, perquè estem veient que el senyor Pablo Casado se’n va a Europa a dir que ens miren bé. Jo crec que aquest xic no viu en la realitat d’Espanya, no és conscient. I espere que en Europa no li facen cas i que els pressupostos es duguen a terme, seran bons per a tots, per als que voten a Podemos, al PSOE, al PP i els que no voten a ningú, per a tota la societat.

– Sobre la violència masclista, enguany hi ha hagut un crit social, amb el moviment del 8 de Març, creus que està havent-hi un canvi de sensibilitat.

Crec que sí, n’hi ha més sensibilitat. També pense que la base està en l’educació, i ací és on estem actuant. S’ha de parlar de tot això als centres educatius, i ací tenim a associacions com ACOVIFA, que juntament amb l’Ajuntament i altres agents com la Policia, estan fent una labor educativa brutal, anant a totes les escoles a fer xarrades i crear consciència.

– Comenta’ns sobre el CEEM, s’obrirà prompte?

Jo tinc l’esperança que aquesta vegada sí. Des del minut que va començar, al voltant del 2008, ha tingut mala sort. I s’ha fet la pilota més gran. Van entrar a robar recentment i van fer destrosses per 600.000 €. Ara s’ha fet la licitació d’obra. Espere que per a finals de novembre o principis d’any comence. I en el moment que s’acabe, donar-li les claus a la Conselleria, que és qui ho gestionarà.

– També heu treballat molt el col·lectiu de gent gran, cada vegada més longeu i més ample

Aquest col·lectiu cada vegada té més ganes de fer coses. Tenim a més de 700 persones que assisteixen a les Aules de la Tercera Edat, on fan balls, tallers, viatges culturals, pintura, ioga, història, noves tecnologies… Les classes estan plenes tots els dies. Amb tot això el que estem fent també és un treball de prevenció, ja que implica molta dedicació cognitiva, el que farà que molts d’ells no tinguen problemes de demències ni alzheimer en el futur. El que volem fer ara és adherir Alcoi a la Xarxa de Ciutats Amigues dels Majors, que forma part de l’OMS.

– El 26 d’octubre fareu una activitat des de l’APPI, comenta’ns un poc.

Es titula ‘Com educar en un món frenètic i hiperexigent’, està dedicat a l’educació de la primera infància. Vindrà una educadora molt reconeguda a nivell internacional. Serà molt interessant.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *