foradia subscriutegrat

No + Precarietat: “reivindiquem l’aplicació de la Renda d’Inclusió Valenciana”

• Un dels treballs centrals del grup No + Precarietat ha sigut el seguiment de l’aplicació de la Renda d’Inclusió Valenciana • Els nostres entrevistats denuncien també la manca de difusió que han fet les institucions

La crisi econòmica del 2008 i la seua gestió, a través de l’ideari neoliberal, ha suposat una acceleració de l’acumulació del capital en unes poques mans. I, al seu torn, un empobriment generalitzat de la societat, especialment de les classes mitjanes i populars. La precarització del sistema laboral i les retallades en l’Estat de benestar han facilitat que, avui dia, més de 13 milions d’espanyols visquen en situació de risc de pobresa.

El grup No + Precarietat de l’Alcoià i el Comtat va nàixer en febrer del 2018 com un agent social que vol denunciar aquesta situació, reivindicar polítiques i mesures que la superen i establir relacions de solidaritat entre totes les persones que ho necessiten.

Alguns dels seus membres són: Jaume Brotons, Beli Fernández, MARINA (FALTA COGNOM), Robert Company i Maria José Ramírez. Tots ells ens han explicat el treball que el col·lectiu està realitzant durant el seu naixement. De vegades en confluència amb altres associacions i col·lectius socials, com els pensionistes, les Marxes per la Dignitat, la PAH, Avançar, Ecologistes en Acció, etc. Tot sempre a favor de la justícia econòmica, social i mediambiental.

Un dels seus treballs centrals ha sigut el seguiment de l’aplicació de la Renda d’Inclusió Valenciana, una llei que es va aprovar en desembre del 2017, impulsada pels partits integrats en el Pacte del Botànic de la Generalitat Valenciana.

Aquesta llei, des del punt de vista de No + Precarietat, no significa la solució a tots els problemes adquisitius de qui es troba en situació de vulnerabilitat, però sí que suposa “un gran avanç respecte a l’anterior renda ciutadana que va implementar el PP, que tenia una duració màxima de 3 anys i que exigia una renovació constant (cada 6 mesos) de la documentació per part de les persones sol·licitants que, al ser tan complicat el seu tràmit, terminaven cansant-se i desistien de demanar-la”.

La nova Renda d’Inclusió inclou 4 modalitats d’ajudes que s’adapten a les necessitats de diverses capes socials. Les modalitats són: renda per a la inclusió social (que pot arribar fins als 640 euros mensuals i que inclou itineraris d’inserció laboral); renda als ingressos mínims; renda complementària d’ingressos per prestacions (que entrarà en vigor l’abril del 2019); i la renda complementària d’ingressos del treball (que entra en vigor en abril del 2020). La llei inclou prestacions addicionals en matèria lloguer i d’habitatge, consum elèctric, beques escolars i copagaments farmacèutics.

Per al col·lectiu No + Precarietat aquesta nova llei “pot suposar un avanç important per a tota la gent en risc d’exclusió i pobresa”. Un dels avanços més significatius respecte a l’anterior Renda Ciutadana del PP és que les ajudes són amb caràcter indefinit i suposen majors quanties econòmiques.

No obstant això, critiquen que, malgrat haver entrat en vigor les dues primeres de les seues modalitats, “no tenim constància que l’Administració haja resolt cap sol·licitud en tota la província d’Alacant”. En aquest sentit està succeint com amb la Llei de la Dependència, que ha tardat massa temps en començar a aplicar-se, deixant-se pel camí a gent que la necessitava amb urgència. Per això, no + Precarietat demana a la Generalitat que “siga més expedita en les resolucions, la gent ho necessita

Els nostres entrevistats denuncien també la manca de difusió que han fet les institucions per tal que la ciutadania la conega i la sol·licite. Aquest factor se suma a les dificultats tècniques i burocràtiques a l’hora de realitzar la seua sol·licitud. I aquestes són altres de les tasques que No + Precarietat està realitzant: divulgant-la entre els col·lectius susceptibles de sol·licitar-la i assessorant per a la seua sol·licitud.

Els membres de No + Precarietat conviden a tota la gent interessada a sumar-se a la seua causa per a promoure les polítiques i mesures que milloren la vida de les persones, com és el cas de la Renda d’Inclusió Valenciana, i espentar a les administracions dur-les a terme. Es pot contactar amb ells a través de les xarxes socials.

Font: Rodrigo Paños./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *