El CAEHA conclou un enriquidor cicle de debat sobre la Constitució espanyola del 78
• Es tracta d'un debat en el qual no n'hi ha consens entre les diferents forces polítiques • Cal destacar el plantejament de la necessitat d'aprofundir en un marc legal que oferisca garanties als drets socials i avançar cap a fórmules d'organització estatals amb característiques més federals
El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA, ha desenvolupat durant les últimes setmanes el cicle “El Constitucionalisme espanyol: passat, present i futur”, amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Alcoi. Ha sigut amb motiu de la celebració del 40 aniversari de la Constitució espanyola de l’any 78, que se celebra aquest 6 de desembre.
Tal com ens comenta el president del CAEHA, Pedro Juan Parra, un dels objectius d’aquestes jornades ha sigut el de donar a conéixer la història del constitucionalisme espanyol. En ell, s’han analitzat totes les constitucions dins del seu context històric, davant de la presència de persones de diferents edats, entre les quals destaquen estudiants de Batxillerat i els seus professors. En aquesta línia pedagògica, s’ha plantejat la possibilitat d’impartir conferències en els instituts que no pogueren assistir.
El cicle també s’ha proposat com a fòrum de debat sobre el present i el futur de la Carta Magna. En la taula redona que ha tancat el cicle, i que ha comptat amb presència dels diputats del Congrés estatal (Maria Dolores Alba, Patricia Blanquer i Joan Baldoví), també es va encarar el present i, sobretot, el futur de l’actual Constitució de 1978, valorant les possibilitats de reforma, així com el procés que s’hauria de seguir.
Entre els temes que s’han tractat durant el cicle es poden assenyalar: el tipus d’Estat que volem, si volem una monarquia com a cap d’Estat o no; com s’han d’organitzar els diferents territoris; si volem continuar deixant que n’hi haja sectors amb privilegis (com són els aforats o la banca); si volem que part de l’aparell franquista continue dins de l’Estat; si volem canviar una llei electoral que és desproporcional; si s’han de blindar alguns drets socials; si volem que el ciutadà a soles puga votar cada quatre anys o si volem que n’hi haja més processos democràtics i participatius (com referèndums i propostes ciutadanes).
Es tracta d’un debat en el qual no n’hi ha consens entre les diferents forces polítiques per les diferents postures, que, a més, es poden veure acrescudes amb el nivell de crispació política. Una crispació que, això no obstant, no s’ha reflectit a la taula de debat organitzada pel CAEHA, on han predominat els valors i les actituds del respecte, d’escoltar a l’altre i d’aportació de propostes i arguments.
Entre les idees plantejades, cal destacar el plantejament de la necessitat d’aprofundir en un marc legal que oferisca garanties als drets socials i avançar cap a fórmules d’organització estatals amb característiques més federals, que afavorisquen les autonomies i els interessos, en el nostre cas, dels valencians.
Comenta i participa-hi