lasarga ajualcoipresuparticipa

Júlia Company: “la robòtica pot ser un sector de futur d’Alcoi”

• Parlem amb Júlia Company perquè ens assabente de la situació de les empreses del nostre voltant, les possibilitats que tenen i com estan sent ajudades des de l'IVACE • Des de la conselleria entenem que Alcoi pot tindre una oportunitat en aquest àmbit, perquè està la universitat i n'hi ha empreses preparades

Júlia Company és l’actual directora de l’IVACE, Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, l’instrument que té la conselleria d’Economia Sostenible per aplicar les polítiques que desenvolupa en l’àrea dirigida a les empreses. Hem parlat amb ella perquè ens assabente de quina és la situació de les empreses del nostre voltant, les possibilitats que tenen i com estan sent ajudades des de l’IVACE.

– Fes-nos, Júlia, un breu resum de les tasques que esteu fent des de l’IVACE per tal de dinamitzar l’empresariat de les nostres comarques?

Quan jo vaig arribar a l’IVACE em vaig trobar que havien unit quatre organismes diferents, amb entitats jurídiques diferents. El primer que vaig fer és donar-li un fil conductor a tots aquests organismes integrats, que no podia ser un altre que l’atenció a l’empresa. El que hem intentat és que l’IVACE siga un punt de referència per a tots els empresaris que vullguen finançar-se, internacionalitzar-se, fer ús d’una energia més renovable, ser més eficients, innovar, trobar un lloc en el qual situar-se o adaptar-se a la indústria 4.0. Tot això no només a través de línies d’ajudes, sinó també amb assessorament i atenció personalitzada.

– Recentment vau promoure a Gandia el Focus Pime central del País Valencià, que ha reunit a més de 200 empresaris. Comenta’ns.

Un altre dels principis sota els quals hem marcat la política de la conselleria d’Economia és la descentralització. Enteníem que tots els serveis que tenim en la conselleria han d’arribar a tots els punts del territori valencià. Un d’ells és la celebració d’esdeveniments dirigits a emprenedors. Però abans es feien únicament a la ciutat de València. Nosaltres pensem que n’hi ha emprenedors al llarg de tot el territori i que per tant havíem d’apropar els serveis a tot el territori. Vam començar a fer-ho a les capitals de províncies, Alacant i Castelló. I enguany que tocava a la província de València, vam decidir que l’havíem de descentralitzar encara més i vam optar per Gandia, que és una ciutat important, amb importància del turisme, però que també té empreses, indústria i per la qual hem d’apostar. L’any que ve apostarem per altra ciutat.

– Aquest ha sigut el principal Focus Pime de tot el País Valencià, però a final d’any, en total haureu celebrat 25 focus arreu pràcticament la totalitat de les comarques del País Valencià. Un d’ells el d’Alcoi

Junt amb el principi de descentralització, hem intentat focalitzar els temes que interessen a la comarca on es desenvolupa el Focus. En Gandia vam optar pel turisme intel·ligent, perquè pensem que el turisme necessita digitalitzar-se. I en Alcoi s’ha optat per la robòtica i la visió artificial.

– Per què la robòtica a Alcoi?

Alcoi ha sigut històricament una ciutat industrial i deu apostar per la seua indústria. Per a nosaltres és fonamental la competitivitat de les empreses, i un element per a aconseguir-ho és que es produïsca la digitalització de les empreses i que estiguen capacitades per a la incorporació de la indústria 4.0. Per a fer-ho, cal desenvolupar una sèrie de tecnologies. I una d’elles és la robòtica i la visió artificial. Des de la conselleria entenem que Alcoi pot tindre una oportunitat en aquest àmbit, perquè Alcoi té una universitat que desenvolupa estudis en aquesta àrea i perquè n’hi ha empreses preparades. Per tant pensem que aquesta és una de les tecnologies que poden tindre un lloc i per tant ser un sector futur d’ocupació. Alcoi en el segle XIX no només produïa tèxtil sinó que també construïa maquinària que feia possible desenvolupar la indústria tèxtil. Per tant, pensem que no només hem de tindre indústria sectorial sinó que hem de tindre indústries potents que proporcionen aquesta nova tecnologia a les noves indústries. Per això enguany hem apostat per la robòtica i la visió artificial a Alcoi.

– Precisament la robòtica és un dels sectors més disruptius en l’actualitat, està evolucionant a una velocitat molt elevada.

L’evolució és molt ràpida i des de la conselleria el que pensem és que no podem quedar-se enrere. Des que vam iniciar el treball de conselleria vam canviar completament les ordres d’ajuda i vam començar a parlar de digitalització, robòtica i noves tecnologies. Les nostres indústries no poden perdre este pas. És un element fonamental de competitivitat. Pel tamany del nostre teixit empresarial, que està format per petites i mitjanes empreses, considerem que hem de facilitar una ajuda extra per a incorporar aquestes tecnologies.

– Un element fonamental per augmentar la competitivitat de les empreses són els polígons industrials…

Els polígons ha sigut una forta aposta de la conselleria. Els hem dotat dels elements bàsics necessaris perquè les empreses tinguen les possibilitats de competir adequades. No podem parlar de digitalització sense que els polígons tinguen fibra òptica, per exemple, o sense que tinguen una imatge adequada. Ara els polígons han d’incorporar-se al món intel·ligent. Per tant anem a continuar fent una forta aposta pel nostre sòl industrial.

– La internacionalització és un altre àmbit en el qual esteu incidint prou

Exportar no és una tasca fàcil, és una inversió a llarg termini, que requereix de recursos humans i materials. Quan vam arribar a la conselleria la xarxa d’assessorament exterior que tenien les empreses havia sigut desmantellada per complet. Un factor que les nostres empreses necessiten per a poder créixer, ja que no tots els mercats presenten les mateixes condicions. Per tant, el que hem fet ha sigut renovar la nostra xarxa exterior, ja tenim vora 30 punts exteriors que presenten assessorament directe a les empreses en 35 mercats diferents. Ara pretenem continuar ampliant. Hem arbitrat altres mesures per a l’exportació, per exemple el curs ‘Comença a exportar’, que és un curs de formació bàsic dirigit a les empreses que hem fet amb la col·laboració de les Cambres de Comerç, i que vam desenvolupar també a Alcoi.

– Un dels sectors que esteu promocionant és el de les energies renovables

El Consell es va proposar implementar un nou model econòmic per al territori valencià. Dins d’aquest model, des de la conselleria vam determinar que calia també un nou model energètic. Vam apostar per les energies renovables des del primer moment. És més, vam liderar la xarxa d’autoconsum que hi havia a nivell de tota Espanya. Vam distribuir mesures dirigides a l’administració, a les famílies i a les empreses. Pel que fa a les persones físiques, vam decidir ficar una bonificació en el tram autonòmic de l’IRPF; en l’àmbit de l’administració hem optat les ajudes a la instal·lació de les plaques solars; i en la mateixa línia per a les empreses. Estic molt contenta perquè de la província que més sol·licituds ha presentat és la d’Alacant. I és que en aquesta província n’hi ha una inquietud per aquest àmbit i els empresaris han apostat realment per aquesta tecnologia. Era precís i necessari perquè, a més, és el que ens estava marcant Europa.

– La factura energètica està més elevada que mai, la qual cosa provoca pobresa energètica, esteu treballant per a pal·liar aquest fet?

Estem elaborant un pla de micromesures per a combatre la pobresa energètica que al final d’any estarà disponible. Hem previst incloure, a més, una parida en els Pressupostos Generals del 2019 de la Generalitat. Es tracta d’un problema greu perquè les persones que no poden pagar la factura no poden fer front a altres pagaments: no només és pobresa energètica sinó que és pobresa reial. Ens preocupa el tema i volem combatre’l. Totes les polítiques de la conselleria, coordinats amb la conselleria de Mónica Oltra, han d’anar encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones, el benestar i la cohesió social.

– El Consell ha presentat el projecte dels Pressupostos Generals del 2019 que previsiblement serà aprovat pròximament a les Corts, és la garantia de continuïtat d’aquestes polítiques?

Efectivament, això donarà estabilitat a aquest Govern i la possibilitat de donar continuïtat a les polítiques que s’han fet des d’ell fins ara, sempre col·locant a les persones en el centre. Aquest acord demostra que n’hi ha continuïtat en el Pacte del Botànic i que té futur. Com en tots els acords que es prenen en aquesta vida poden haver-hi diferències entre les parts que el signen però el que fan eixes diferències és enriquir el discurs, perquè al final el que no veu un el veu un altre. Jo crec que estem demostrant que sí que és possible governar en coalició, i que és molt positiu.

– Quina és la perspectiva del treball futur de l’IVACE?

Volem consolidar el que estem fent. Per a nosaltres és importantíssim que les nostres empreses s’incorporen a la digitalització i a la indústria 4.0. Continuar millorant l’eficiència energètica a través d’una clara aposta per les energies renovables. Volem que l’exportació forme part de l’estratègia empresarial i que tinguen l’oportunitat d’exportar d’una manera continuada. Es tracta, en definitiva, d’augmentar la competitivitat de les nostres empreses.

Font: Rodrigo Paños./

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *