Foradia ajualcoitel

Jordi Martínez: “tenim ponts per als 100 següents anys”

• Parlem sobre els temes i treballs que duen entre mans els departaments de medi Ambient i d'Obres i Serveis de l'Ajuntament d'Alcoi • "Millorar el reciclatge és un dels reptes futurs més importants que tenim com a societat".

Són molts els temes i treballs que duen entre mans els departaments de medi Ambient i d’Obres i Serveis de l’Ajuntament d’Alcoi. Fem una petita anàlisi amb el seu responsable, el regidor Jordi Martínez.

– Bon dia, Jordi. Abans que res, has sigut elegit recentment com a secretari municipal del PSOE, què representa per a tu aquesta responsabilitat?

Em fa molta il·lusió, perquè fa molts anys que milite en el partit: que al final la situació et porte a ser el secretari de l’agrupació és una satisfacció. És un orgull i un honor, sobretot perquè els companys t’han donat la seua confiança.

– Durant aquesta legislatura s’han fet diverses obres, ara mateix n’hi ha dos que destaquen, l’illa de Rodes i el carrer Entença. Comenta’ns…

La tramitació administrativa de les obres és molt complicada. Les obres de Rodes, en concret, vénen quasi de l’anterior legislatura. A final de legislatura és normal que la gent puga dir, “és que quan s’acaba la legislatura és quan estan fent obres”, però si analitzem la situació econòmica de l’Ajuntament de la primera legislatura, era pràcticament impossible fer res. No obstant, hi ha hagut obres durant tota aquesta segona legislatura. En el cas de Rodes, no estaran acabades a final de legislatura. Però en el cas d’Entença sí, unes obres que formen part d’un compromís amb els veïns des de fa molts anys: canviar eixe pas de carretera nacional per dins de la ciutat. Ara anem a un carrer molt més amable, que tindrà trànsit però el prioritari serà el ciutadà.

– Revaloritzaran aquestes obres el carrer?

Totalment. Sabem que els veïns estan patint les obres. Però d’ací a un temps generarà moltes oportunitats econòmiques i de comerç. Revaloritzarà també les vivendes. Ja tenim un índex que diu que ja n’hi ha molta demanda de locals per a poder iniciar negocis.

– Pel que fa a Rodes, heu comunicat que s’implantarà un Centre de Turisme (CDT), un espai per a promoure el sector turístic.

L’obra de Rodes crec que és molt il·lusionant, perquè farà possible desenvolupar un projecte molt interessant en la pròxima legislatura. El CDT d’interior és molt important per a recolzar una oferta turística com la d’Alcoi. N’hi ha diversos projectes com aquest que s’estan plantejant des de fa temps i que ara podem veure com es realitzen. Acabem d’anunciar també que s’invertiran 22 milions d’euros en el tren, ja n’hi ha un projecte i un fons administratiu.

– Un altre dels treballs destacables ha sigut la reparació dels ponts…

Tenien una carència de manteniment des de fa molts anys. El pont de Sant Jordi, referent de la nostra ciutat, no ha tingut cap intervenció en més de 30 anys. La inversió que hem fet ara ha sigut molt potent. Com fa qualsevol família alcoiana, sense malgastar ni un euro. Vam començar invertint vora 300.000 euros, en la segona fase també hem invertit 300.000 euros, i en la tercera fase (que s’intervindrà en l’estructura) potser la inversió siga un poc major, però ja no provocarà tantes molèsties als veïns. Considerem que els ponts podien provocar problemes en un futur i vam decidir realitzar actuacions immediates. Ara tenim ponts per als 100 següents anys.

– Heu renovat part del material del servei de neteja i recollida de brossa, com valoreu que està funcionant aquest servei?

El servei que teníem ve de l’any 2000, estava per renovar material, estructura i hàbits de l’empresa, que deixava molt a desitjar: contenidors en mal estat, vehicles donant problemes… Canviar això no és fàcil. Hem signat un contracte de quatre anys, a través del qual estan incorporant-se vehicles nous. Ara és quan estem començant a veure la llum al final del túnel: es nota la ciutat més neta, n’hi ha més persones dedicades a la neteja, n’hi ha més material i màquines netejant. Estem tornant a utilitzar l’aigua per a netejar els carrers, que no s’havia fet durant moltíssims anys (des que es van tancar les fonts públiques pel problema de la legionel·la en l’any 2007). Jo crec que a poc a poc la gent anirà apreciant la millora de la neteja.

– Pel que fa al servei de gestió d’aigua, n’hi ha una iniciativa ciutadana que està demanant la seua remunicipalització: argumenten que el servei seria més econòmic per a l’Ajuntament i per als ciutadans, a més de ser més eficient i ètic. Com ho valoreu?

En aquest moment no tinc dades que puguen avalar aquesta teoria. El que volem és fer un fòrum amb gent que coneix el tema a finals de febrer, perquè coneguem quina és la gestió que es fa del servei de l’aigua a Alcoi. Jo no sé si és millor un servei públic o privat. No sé si és millor una empresa mixta on l’Ajuntament forme part del consell d’administració i controle a les empreses. No puc valorar ara quina és la inversió que necessita una remunicipalització. Crec que ens hem d’asseure, hem de veure les possibilitats i que es puga acordar quina és la millor fórmula. Però en una cosa hem d’estar d’acord, i és que s’ha de ser molt professional per a gestionar l’aigua.

– Convidareu a participar en aquest fòrum a la Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua?

Vindrà gent a nivell nacional que està en els observatoris dels serveis públics, gent que defensa als treballadors de les contractes, que també s’ha de defendre, gent de la Universitat; i, per suport, invitarem a la plataforma al fet que plantege la seua opció i que puguem debatre. Com més informació tinguem millor podrem decidir. Encara no hem dit res perquè no tenim dada concreta.

– N’hi ha un altre treball que pot ser més silenciós: el manteniment del nostre medi ambient. Com està evolucionant?

Jo crec que molt bé. Tenim uns tècnics molt professionals i compromesos. Afortunadament anem caminant pel bon camí. Estem avançant, per exemple, en l’aprofitament d’energia solar, hem fet diverses instal·lacions en escoletes, el poliesportiu, ‘el matadero’… Estan fent que el consum de l’Ajuntament siga molt més sostenible. Per altra banda, els nous contractes que hem fet de l’enllumenat públic seran adjudicats a empreses que garantisquen que l’energia és sostenible. El 70% del territori dels nostres paratges està protegit mediambientalment, s’han fet moltes accions per a mantenir-lo i donar-li una viabilitat. Vam recuperar també la gestió del projecte Canyet. Estem fent, a banda, moltes accions xicotetes, com la recuperació de la Font de Serelles, al Racó de Sant bonaventura… Ara mateix estem fent un sender que va des del carrer Santa Ana fins a la font del Quinzet, que jo crec que serà molt utilitzat.

– Heu fet alguns canvis a l’Ecoparc…

L’Ecoparc és una instal·lació municipal, però d’ací pocs tems dependrà del Consorci de Residus. L’Ecoparc s’encarrega d’arreplegar els residus que després enviem a la planta de residus de Xixona. El nostre repte de la legislatura ha sigut separar tots els tipus de residus i enviar cadascun d’ells a una determinada empresa o entitat que li dóna un altre valor. Hem estalviat diners i millorat l’eficàcia. Millorar el reciclatge és un dels reptes futurs més importants que tenim com a societat.

Font: Rodrigo Paños./


ajuntalcoi

ajualcoiturisme

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *