foradia pressupostparticipatiualcoi

Toni Francés, alcalde d’Alcoi: “el Nadal Alcoià és únic”

• Fem una anàlisi d'aquesta època, dels seus elements més representatius, de la seua evolució i de tot el que representa el Nadal Alcoià • "Hem fet passos molt importants i que aquestes estan consolidats: Mercat del Nadal, Tirisiti tot el mes de desembre, rutes, Campament, Enramà..."

La ciutat està gaudint ja del seu Nadal Alcoià, una època de l’any en la qual es viu una especial activitat i un ambient de màgia i il·lusió que es trasllada molt més enllà, inclús, del municipi. Fem una anàlisi d’aquesta època, dels seus elements més representatius, de la seua evolució i de tot el que representa amb l’alcalde de la ciutat, Toni Francés.

– Què representa el Nadal Alcoià i la marca ‘Alcoi, Ciutat del Nadal’ per a la ciutat?

El Nadal alcoià és un dels grans tresors immaterials que té aquesta ciutat, una celebració que tots portem molt endins, que ens aglutina. El Nadal alcoià és de totes i tots, una festa única que hem de seguir mimant i promocionant. Però més enllà d’aquesta part cultural i patrimonial de la ciutat, també és una de les nostres tres potes turístiques més importants, conjuntament amb les festes i la Fira Modernista. Durant els últims anys hem treballat molt perquè el Nadal no fóra només la trilogia (Pastoretes, Ban Reial i Cavalcada), sinó una celebració que abarque tot el mes de desembre, aconseguint així molts més visitants a la ciutat. Hem ampliat el Tirisiti a tots els caps de setmana de desembre, hem creat les visites guiades ‘Coneix Alcoi de la mà de Tirisiti’, el Casal de Nadal i els seus tallers, hem posat en marxa el Mercat de Nadal al pont de la Constitució amb molt èxit, i hem fet de la mà de l’Associació Samarites, el Campament Reial, aquest any, ampliant-lo per a poder acollir a 15.000 persones. Tot això, amb una marca pròpia ‘Alcoi, Ciutat del Nadal’, que des del començ hem volgut que fóra una marca que la ciutadania assumira com a pròpia, un fet que crec que hem aconseguit. També ha sigut molt important per a reforçar aquesta marca, la creació d’una enramà pròpia del Nadal Alcoià que ha agradat moltíssim, una enramà que enguany ja lluïm a tots carrers per on passen els principals actes nadalencs.

– Com ha sigut l’experiència de la tercera edició del Mercat del Nadal?

Molt bona, els resultats tant amb afluència de públic com en vendes per als expositors ha sigut molt alta. Crec que ja podem parlar d’un esdeveniment consolidat que, a més a més, cada vegada té més públic de fora, i que qualsevol persona que ha anat a la Glorieta ho ha pogut comprovar de primera mà. També vull destacar la implicació del comerç d’Alcoi, ja que el més important del Nadal alcoià és la gran participació del teixit associatiu de la ciutat, sense això res seria possible i totes les coses que ha fet aquest govern relatives al Nadal, sempre hem apostat per seguir amb aquest model d’involucrar i comptar amb les associacions i entitats alcoianes.

– Heu anat a veure a Tirisiti enguany?

Estic esperant a les funcions per a tots els públics, que ixen a la venda el dia 19, perquè fins ara eren les escolars. Jo vaig a veure Tirisiti tots els anys amb la família però, la veritat és que acostume a visitar-los diverses vegades perquè a banda de la família, com sabeu, Tirisiti té molts admiradors a tota la Comunitat Valenciana, així que tots els anys ve algun representant institucional que vol conéixer-lo o tornar a veure’l i nosaltres estem encantats d’acompanyar-los. És l’encant de Tirisiti, un mai es cansa d’anar a visitar-lo a ell i a tots els altres protagonistes: el Sereno, l’Agüelo, Clásico, Tereseta… que també tenen molts admiradors.

– La creació del Campament ha sigut un èxit, quina valoració féu?

La idea de fer el Campament Reial visitable va ser una gran idea i també un gran repte, la seua situació a la muntanya i la necessitat de fer-lo al matí del dia 5 de gener, ja que com marca la tradició els Reis arriben a Alcoi a la nit del dia 4. També perquè volíem que estiguera dins dels elements tradicionals del nostre Nadal i que la màgia es mantinguera, no que fora un acte com el d’un centre comercial, d’anar a fer-se la foto al braç d’un rei, així no és el nostre Nadal. Havia de ser un campament d’il·lusió i de màgia, de no veure res però veure-ho tot…. Crec que tots eixos elements, de la mà dels Samarites, que fan un treball excepcional, s’han aconseguit. Aquest any també hem ampliat l’espai per a seguir donant resposta a la gran expectació que desperta, tot mantenint eixa màgia i eixa tradició que arribarà a 15.000 persones aquesta edició. Aquesta capacitat de fer coses com el Campament Reial o la Fira Modernista i que en un parell d’anys siga un èxit increïble només som capaços de fer-ho a Alcoi, així és la capacitat d’aquesta ciutat, única i inigualable.

– El període nadalenc ha incrementat les visites turístiques significativament durant els últims anys, l’expectativa és de major creixement?

Sí. Com he comentat la nostra intenció és que siga un dels tres punts àlgids del turisme, sense deixar de banda, la promoció durant tot l’any del patrimoni i la natura. El Nadal nosaltres comencem a promocionar-lo mesos abans, però sempre està present en tota la promoció turística de la ciutat. Jo crec que hem fet passos molt importants i que aquestes estan consolidats: Mercat del Nadal, Tirisiti tot el mes de desembre, rutes, Campament, Enramà… El Nadal se celebra a tot el món però el nostre, el Nadal Alcoià és únic. És autèntic i, per això, qualsevol persona, tinga l’edat que tinga, viu la seua màgia, eixa emoció, eixos nervis, i eixe moment especial que és la Cavalcada com a punt àlgid, això s’ha de viure almenys una vegada a la vida.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *