La revista Eines fomenta la reflexió entre el periodisme i la societat
• L’IES Pare Vitòria ha presentat la XXVIII edició de la seua revista cultural i d’ensenyament, Eines. • Pel que fa al periòdic El Gratis, Eines li dedica sis de les seues pàgines, en les quals es reflexiona sobre l’evolució del mitjà, que creix i s’amplia al llarg dels anys

L’IES Pare Vitòria ha presentat la XXVIII edició de la seua revista cultural i d’ensenyament, Eines. Enguany, Eines proposa una reflexió de les relacions entre el periodisme i la societat. Per a fer-ho, integra articles i valoracions de 10 mitjans de comunicació locals i comarcals, un estudi sobre la història del periodisme alcoià de l’historiador Lluís Vidal, una ressenya de la ràdio de l’institut i reflexions dels periodistes Javier Llopis, Joan Mestre Muñoz i Rafel Montaner.
La presentació de la revista, que ha coincidit amb la de la Setmana Cultural de l’IES, s’ha dut a terme per part del director del centre, Toni Gonzàlez; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; el regidor de l’Ajuntament d’Alcoi Jordi Martínez; el president de l’AMPA, Jordi Senabre; i el coordinador de la revista, Lluís Vidal.
Toni González ha posat en valor la capacitat de la revista per a comprendre el passat i el present de la realitat mediàtica alcoiana i comarcal, a més d’alguns indicis que ajuden a projectar la mirada cap al futur. Tot emmarcat en un moment històric en el qual les noves tecnologies estan transformant les maneres de comunicació i les relacions entre el periodisme i la societat.
L’educació és la base de la transformació d’una societat que vol ser més igualitària. Remarcant aquesta idea, Jaume Fullana, ha valorat el treball que realitza l’IES Pare Vitòria per tal d’avançar cada dia pel camí de la renovació pedagògica i de la transmissió de valors socials i civils en els seus alumnes. Valors, representats també a les edicions d’Eines, com el respecte a la diversitat, la coeducació, la lluita contra prejudicis culturals, les desigualtats i la violència masclista.
La reflexió entre periodisme i societat d’Eines arriba, oportunament, en un context en el qual molts dels joves sovint utilitzen fonts informatives que no són fiables. Així ho ha remarcat el regidor Jordi Martínez, qui ha volgut assenyalar la utilitat d’aquesta edició perquè els alumnes, i tot qui tinga el gust, puga conéixer més a fons els principis dels professionals del sector del nostre entorn.
L’AMPA de l’IES Pare Vitòria també s’ha mostrat, a través de la representació de Jordi Senabre, molt orgullosa tant de la programació Setmana Cultural com en l’edició de la revista Eines. I és que la participació de les famílies en el procés d’aprenentatge i ensenyament resulta fonamental per tal que els alumnes puguen obtenir una educació més ampla i completa.
Finalment, Lluís Vidal ha fet un breu repàs de la història de la revista Eines, que va començar en l’any 1983 i que s’ha transformat al llarg de la seua trajectòria al mateix ritme que la societat. Pel que fa al tema de la revista, Lluís ha argumentat que ara és el moment oportú de tractar-ho, després de passar la crisi econòmica (que tant ha afectat al sector) i després de viure el terratrèmol que ha suposat el món digital.
El Gratis presenta la seua trajectòria i principis dins de la revista Eines

Pel que fa al periòdic El Gratis, Eines li dedica sis de les seues pàgines, en les quals es reflexiona sobre l’evolució del mitjà, que creix i s’amplia al llarg dels anys (enguany ja són 31), adaptant-se a les demandes i necessitats de la societat. També planteja els principis informatius i socials pels quals es dirigeix (rigor, ètica, honestedat, solidaritat, justícia social…), que parteixen de la convicció del fet que des de les seues pàgines es pot ajudar a donar forma a idees i projectes que milloren la nostra societat i la qualitat de vida de la comunitat en general.
Tal com explica el director d’el periòdic, Santiago Sempere: “hi ha camp per recórrer, i cercar una major complicitat amb els lectors. El tractament de la informació i les notícies amb rigor. La selecció acurada dels texts, les imatges, els poemes, els autors… I és precisament l’atribut de la llibertat, tant des del punt de vista del contingut com de les formes, el que ens dóna el caràcter independent”.
“I és que El Gratis“, conclou Joan Pérez, “és informació, és disseny, és actualitat en constant evolució, és i són les persones que el componen i les que el llegeixen; El Gratis és diferent i així ens agrada que siga… I ho fem perquè volem!“.
Comenta i participa-hi