lasarga subscriutegrat

Modesto Moiña, alferes cristià: “m’he basat en el que es feia fa 20 anys, que són coses ‘a lo bèstia'”

• Modesto Moiña Domenech és la persona que representa enguany el càrrec fester de l’alferes cristià, per la filà Muntanyesos • La il·lusió és el que prima en tot el que estem fent.

Modesto Moiña Domenech és la persona que representa enguany el càrrec fester de l’alferes cristià, per la filà Muntanyesos. La seua professió és la de confeccionista de tratges de festes. Parlem amb ell sobre els preparatius i les sorpreses que ens portarà enguany l’escenificació del càrrec.

– Bon dia, Modesto, com porteu la preparació del càrrec?

Amb molt de treball, s’ha massificat molt la faena, traem molta gent al carrer i la veritat és que la preparació és dura i intensa.

– Són moltes coses a tindre en compte, no?

Sí, però estem contents perquè el dia d’avui ja s’ha provat els tratges tota la gent i ja s’estan entregant. Ara a soles ens queda rematar les últimes cosetes i disfrutar.

– Com va eixir la idea de representar l’alferes?

La cosa és curiosa: estaven en un assaig i li ho vaig comentar a un fester de la filà, Juan Pedro Ferri, i em va dir: ‘tu eixiràs, perquè fa ara 28 anys Francisco Palomera em va dir el mateix en el mateix lloc, diàleg i circumstància’. Això va ser en 2013. Va començar tota la gent a animar-me i ací estem.

– Què representa per a tu aquest càrrec?

Molt d’orgull i il·lusió. I sobretot molta responsabilitat, perquè al cap i a la fi represente a la meua filà.

– Què et comenten des de la filà?

La filà em recolza en tot. Em sent molt content i molt acompanyat.

– I la família?

Tots molt contents també.

– Qui serà la favorita?

Ma mare, Isabel Domenech.

– T’acompanyarà algun familiar més?

Els meus germans: Pepe i Mauro. També les meues cosines i altres membres.

– Quin és l’argument del càrrec.

Segons la història, venim de Santander, fugim de la guerra i ens muntem a les muntanyes. Però li he pegat la volta i el que fem és baixar de les muntanyes a conquerir el que és nostre, que és el poble de Santander.

– Hi ha alguna novetat especial?

Esta setmana hem estrenat un CD musical ‘De Santander a la Muntanya’, que tracta sobre el recorregut per la muntanya. El CD té peces musicals noves, que les traurem el Dia de l’Entrada.

– Què podem destacar d’elles?

N’hi ha una marxa dedicada als cavallers, que són 15 amics de la filà i de fora de la filà. N’hi ha una marxa dedicada a ma tia Maruja, ja que som muntanyers gràcies a ella. Aquestes dos són obres de José Conejero. I destaca també la marxa de l’esquadra de negres, que l’ha fet un fester de la filà, Rogelio Mira.

– Què podem dir dels ballets?

Una de les coses de les quals estic més content és dels ballets. He volgut retornar al que es feia fa 20 anys, que era que els ballets foren com esquadres de negres. Són molt bèsties. La confecció, els muntatges i el disseny de les carrosses és meu.

– Que ho faces tu mateix també és un valor afegit, no?

Sí. He d’agrair a la filà que m’hagen deixat fer-ho tot al meu gust. I també a Imma Cortés, Rafa Felipe i Carmina Nadal, que ens acompanyaran i que no han posat cap pega ni proposat cap variació. M’han donat suport en tot.

– Comenta’ns alguna cosa sobre l’heràldica

És un llop amb característiques de linx, em representa a mi: callar i mossegar. He volgut que represente també l’escut de la filà.

– I els tratges?

Els hem fet amb la major il·lusió possible. Jo he dissenyat i confeccionat els de les dames, els cavallers, el sèquit de l’alferes, tres ballets i les carrosses. I César Vilaplana i el curtidor han fet el boato. M’he basat en el que es feia fa 20 anys, que són coses ‘a lo bèstia’, tot molt treballat.

– Supose que tot amb molta il·lusió també, veritat?

Sí, la il·lusió és el que prima en tot el que estem fent.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Modesto Moiña, alferes cristià: “m’he basat en el que es feia fa 20 anys, que són coses ‘a lo bèstia'”

  1. Pep ha dit:

    Esta molt be, ser alferes i confeccionar els trages… vamos, que ix de gratis…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *