foradia pressupostparticipatiualcoi

Alberto Belda: “una ciutat educadora és la que pensa i que està pensada per a l’educació”

• La Mostra de Teatre Escolar és una de les coses de les quals més orgullós em sent. La és tot un èxit: anem creixent a nivell exponencial cada any • La regidoria d’Educació va de la mà de la d’Educació, perquè la part esportiva està molt vinculada amb els valors educatius

L’educació és un concepte fonamental per a la societat, no a soles com a element de formació dels xiquets i dels professionals, sinó també com a clau de creació de ciutadans crítics. Són molts els àmbits i les iniciatives a través de les quals els ajuntaments poden ajudar a millorar l’educació. Comentem algunes d’aquestes amb Alberto Belda, regidor d’Educació i Esports de l’Ajuntament d’Alcoi.

– Quins elements podem destacar d’Alcoi com a Ciutat Educadora?

Són ja vora 8 anys des que Alcoi forma part de la Xarxa de Ciutats Educadores. Formar part d’ella ens ha permés tindre una visió de les experiències educatives que tenen altres ciutats i de mesures que hem pogut anar implantant. Al final una ciutat educadora és la que pensa i que està pensada per a l’educació. No només des del punt de vista formal i acadèmic, sinó també buscat una educació per a totes les persones i per a tota la vida.

– Es tracta d’utilitzar els elements de la ciutat com a eines educatives, no?

Això vol dir utilitzar el turisme, el patrimoni, els espais naturals. Quan fem una campanya de sensibilització estem educant, quan fem els pressupostos participatius, quan fem campanyes mediambientals… L’oferta formativa que té la ciutat, tant formal com no formal, és molt gran. Tenim escola oficial d’idiomes, escola d’adults, Belles Arts, escola de teatre, les activitats de majors… Això significa que una persona, tinga l’edat i la condició que tinga, pot formar-se durant tota la seua vida.

– No es tracta a soles de donar importància a l’educació acadèmica sinó també a la social

La formació no es pot entendre com donar un títol d’especialització. Jo crec que la formació personal és molt més ampla. I és el que busquem fomentar amb totes les iniciatives que duem a terme.

– Ací a Alcoi, l’activitat cultural és molt ampla, no a soles la que du a terme des de les institucions, que també, sinó la que dinamitzen les associacions i entitats socials…

Tenim un moviment associatiu amb moltes associacions i clubs, són moltes les persones que tenen la voluntat de voler transmetre. Des de l’Ajuntament els donem el nostre suport i fomentem la seua activitat.

– Un dels elements importants que heu implantat des de l’Ajuntament és el de la Mostra de Teatre Escolar

La vam implantar fa ara tres anys, és una de les coses de le quals més orgullós em sent. Quan vaig començar com a regidor tenia clar que ho volia impulsar. El dia d’avui ja és tot un èxit: anem creixent a nivell exponencial cada any, enguany tenim ja 23 obres de 13 centres educatius diferents, amb moltíssimes xiquetes i xiquets que hi participen. Crec que era un projecte que Alcoi tenia pendent, ja que tenim una de les Mostres de Teatre més grans de la Comunitat Valenciana. Jo que vinc, a banda de l’àmbit educatiu, del món de l’esport, sé que és molt important tindre una pedrera d’alumnes que poden ser potencials, no només actors i actrius (i Alcoi és bressol de molts importants), sinó també de gent consumidora de cultura de teatre.

– Ajuda a crear un ambient de cultura teatral, ja que implica no a soles als alumnes sinó també a les famílies, veritat?

I que els xiquets i xiquetes tinguen l’oportunitat d’anar a un espai teatral gran de la ciutat, en condicions. La meua proposta anava per eixe camí: tots els centres educatius ja estan treballant projectes de teatre. Però quan fan la representació la fan a nivell intern. La Mostra pretén que es puga representar de cara a l’exterior. I jo crec que eixe és l’èxit: el fet d’estar utilitzant espais com el Teatre Principal, la Casa de la Cultura o el Teatre de Salesians, que són de molt de nivell, que als alumnes els motiva moltíssim i que els amics i els familiars els poden anar a veure representar.

– L’altre dia va vindre a Alcoi el filòsof José Antonio Marina i entre els aspectes fonamentals de l’educació dels xiquets assenyalava el valor de la implicació de la comunitat i com els ajuntaments poden facilitar aquesta implicació, la Mostra de Teatre pot ser un exemple en aquest sentit. Quines mesures podríem assenyalar més que heu implantat?

Jo crec que tots els projectes que ixen a nivell educatiu busquen eixa implicació de la família. I n’hi ha moltes xarrades i molta formació que va encaminada a eixa participació. Un altre element important és el dels pressupostos participatius escolars, també el Consell Local d’Infància i Adolescència, CLIA. Són activitats molt visibles de cara als alumnes però també a les famílies.

– Aquestes iniciatives també generen valors socials i democràtics

Els pressupostos participatius escolars i el CLIA són les dues ferramentes que hem utilitzat per a fomentar la participació. El CLIA és un òrgan de representació del qual formen part tots els centres de la ciutat. Els alumnes que formen part representen a la resta dels seus companys i són el nexe d’unió entre els centres educatius, els alumnes i l’Ajuntament a l’hora de fer propostes. Jo crec que escoltar a les nostres xiquetes i xiquets és molt important. Amb els pressupostos participatius és el mateix: que entenguen la participació, com funciona l’Ajuntament, conéixer mecanismes com els pressupostos i que tinguen una partida per a ells. Aprendre que el que poden fer amb aquest pressupost ha de ser per al benefici general, distribuïts per barris… Al final aprenen conceptes com la solidaritat, la cooperació, de treball en equip…

– L’esport també és un element que pot ser educatiu, comenta’ns què destacaries de tot el que heu promocionat en aquest àmbit durant aquests anys

Una de les coses que més m’ha agradat d’aquesta etapa és que la regidoria d’Educació vaja de la mà de la d’Educació. Perquè la part esportiva que més ha de fomentar un ajuntament és la part escolar i l’esport de base, que està molt vinculada amb els valors educatius. L’esport és una ferramenta fonamental per a fomentar la formació professional dels nostres xiquets, perquè té un factor determinant, que és la motivació: el xiquet que vol fer un esport no està obligat a fer-ho, cadascú tria quin esport fa i amb quin equip. Utilitzar eixa motivació per a fomentar els valors és molt important. En aquest sentit, hem treballat moltíssim els esports escolars, hem augmentat al màxim les modalitats esportives i hem fomentat que els alumnes coneguen una gran diversitat d’esports.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *