foradia subscriutegrat

La tabernera del puerto

• A Alcoi el 30 de gener de la mà de l’Associació d’Amics de la Música al Teatre Calderón

la tabernera del puerto

El proper dissabte 30 de gener, tindrà lloc al Teatre Calderón d’Alcoi la representació de la sarsuela La tabernera del puerto de Pablo Sorozábal, dintre de la trenta-tresena temporada de Concerts i Òpera de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi.

La sarsuela La tabernera del puerto ja es va representar a Alcoi el 2008 sota l’organització de l’Associació d’Amics de la Música amb motiu de la reobertura del Teatre Calderón. Ara amb l’objecte de celebrar el vuitanta aniversari de la seua estrena a Barcelona torna a l’escenari del teatre alcoià novament de la mà del mateix col·lectiu. Aquesta vegada però, es tracta de l’estrena d’una nova posada en escena produïda per l’Associació on cap destacar tant la St. Georges Symphony Orchestra i l’elenc d’intèrprets, com l’escenografia amb noves tècniques visuals.

La direcció musical estarà sota la batuta del mestre valencià Francesc Estèvez al capdavant de la St. Georges Symphony Orchestra, orquestra resident de Temporada de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi, agrupació formada majoritàriament per músics professionals de la Comunitat Valenciana, amb solistes de nivell artístic reconegut i amb seu a Denia. Aquesta formació s’estrenà com a Resident de l’A.A.M.A. la temporada 2014-2015, primer amb el Concert Líric Homenatge a Alfredo Kraus amb motiu del quinzè aniversari de la seua mort, i mesos més tard amb la representació de l’òpera Pagliacci de Leoncavallo, celebrant els dos concerts a Alcoi i a Alacant. Per altra banda, els paper principals de la sarsuela estaran representats per la soprano Tina Gorina com a Marola, el tenor Javier Agulló fent de Leandro, el baríton Luis Cansino com Juan de Eguía, i Carlos London, baix, al paper de Simpson. I el cor que farà el paper dels pescadors del poble serà la Coral Discantus de Murcia, dirigida per Ángel Carrillo.

Es tracta d’una sarsuela amb llibret de Federico Romero Sarachaga y Guillermo Fernández-Shaw Iturralde i música del mestre basc Pedro Sorozábal. És un romanç líric compost per tres actes, estant el tercer d’aquestos dividit en dos quadres. L’obra s’estrenà al Teatre Tívoli de Barcelona el 6 d’abril de 1936. A pesar de la gran acollida que tingué la seua estrena tant per part del públic com de la crítica sembla que altres tingueren més interès en desprestigiar al compositor per les seues idees polítiques que en posar en valor l’obra musical. Les idees lliberals de Sorozábal el mantingueren un temps un tant aïllat de l’escena musical espanyola, però una vegada finalitzada la Guerra Civil la vàlua del mestre i por suposat de l’obra comportaren que aquesta es portés a l’escenari del Teatro de la Zarzuela de Madrid el 23 de març de 1940, estant des d’aleshores una de les sarsueles més representatives dintre del seu gènere.

El romanç mariner de La tabernera del puerto és un veritable drama líric on es troben retractats una amable i enamorada tavernera (Marola), un pare autoritari i violent (Juan de Eguía) i l’amor apassionat d’un jove capaç de tot pel seu amor (Leandro). Una història d’amor i intriga situada a un poble mariner imaginari del nord de l’Espanya als anys trenta del segle XX, on arriba el drama pel contraban dels mariners i les enveges de les dones del poble per la joventut i bellesa de la protagonista, posant en perill la tranquil·litat de tot el poble.

La representació d’aquesta sarsuela serà una de tantes actuacions programades per l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi, on fins al moment, dintre de la temporada de Concerts i Òpera 2015-2016 ja s’ha representat per exemple l’òpera Madama Butterfly o el Concert d’Any Nou amb la Lemberg Philarmonic Orchestra d’Ucraïna. Mentre per al que resta de temporada podrem gaudir, a més de La tabernera del puerto, amb la Gala de Danza Española amb Aída Gómez, la Novena Simfonia de Beethoven amb la St. Georges Symphony Orchestra, o el Concert de l’Orquestra de València sota la direcció del mestre alcoià Jordi Bernàcer i amb la soprano María José Montiel.

Font: Carles Bernacer./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *