foradia subscriutegrat

Licitació del centre d’interpretació de la indústria situat al Molinar

• La primera fase del centre d’interpretació dels orígens de la indústria valenciana que s’ubicarà a les fàbriques de primeres aigües del Molinar ha sigut redactada • La licitació ix amb un preu inicial, a la baixa, de 870.419,55 euros

La primera fase del centre d’interpretació dels orígens de la indústria valenciana que s’ubicarà a les fàbriques de primeres aigües del Molinar ha sigut redactada per l’arquitecte alcoià Ciro Manuel Pascual. Ja està obert el termini perquè les empreses interessades presenten les seues ofertes. La licitació ix amb un preu inicial, a la baixa, de 870.419,55 euros, IVA inclòs.

Aquesta serà la primera fase, denominada ‘Obres de rehabilitació de la Fàbrica dels Solers i consolidació de restes en Fàbriques de Primeres Aigües amb intervenció arqueològica’. Inclou la rehabilitació de la fàbrica i la dotació d’un entre d’interpretació, amb els últims recursos tecnològics, apostant per la realitat virtual com a eina de recreació dels inicis de la indústria a la Comunitat Valenciana i a Espanya. El seu termini d’execució és de 6 mesos.

La segona fase comportarà la rehabilitació del Molí Vell, la cúpula de l’aqüífer del Molinar i la recuperació de la xarxa de les primeres aigües, incloent-hi les rodes hidràuliques. La licitació d’aquesta segona fase serà realitzada per la Generalitat Valenciana.

Amb l’actuació es pretén consolidar la zona de primeres aigües i convertir aquest paratge natural en un referent cultural i turístic sobre els orígens de la industrialització d’Alcoi i les repercussions a tots els nivells que aquest fet va comportar.

I és que el conjunt del Molinar, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC), és considerat com el bressol de la industrialització valenciana. En el segle XV es van instal·lar els primers molins fariners i després els primers batans, amb l’objectiu d’aprofitar la força de l’aigua que produïa energia. A partir d’ací es van assentar cada vegada més indústries en la zona, fins que en 1960 van anar abandonant-se de forma gradual a causa de la transformació del sector tèxtil.

Cal recordar que la Generalitat Valenciana va declarar BIC el Molinar en l’any 2005. En 2008, l’Ajuntament actuava en la consolidació de la fàbrica dels Solers, amb la intenció de crear un museu industrial però l’anunci de la rehabilitació completa de l’edifici i la seua dotació mai va arribar a complir-se per part del govern, en aquell moment, en mans del Partit Popular. La licitació actual de les obres marca el camí per a la seua recuperació definitiva.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *