Empresaris, centres educatius i institucions sumen forces per la millora de la Formació Professional
• Han coincidit en el gran valor que aporta la formació de Formació Professional a la societat i de la necessitat de millorar el model • Els empresaris han incidit en la necessitat de millorar la formació dels joves i els professionals educatius han remarcat que les empreses no han de pensar en les pràctiques com un element per a augmentar la seua productivitat
Alcoi ha dut a terme una jornada de reflexió sobre la innovació en el sector educatiu de la Formació Professional. En aquesta han participat més de 150 persones inscrites, entre elles professionals de l’educació com Inma Canet, coordinadora assessora de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, i Toni González Picornell, director de l’IES Pare Vitòria i president de l’Associació de Directores i Directors de la Comunitat Valenciana (ADIEPV).

La Formació Professional és un dels pilars bàsics del model educatiu: té una repercussió especialment directa en el teixit empresarial i el sistema laboral dels territoris. A través d’aquesta modalitat educativa els joves tenen l’oportunitat de formar-se en especialitats que solen estar relacionades amb les necessitats que tenen les empreses i les institucions a l’hora de millorar els seus productes i serveis. En aquest sentit, i en el context d’un món que es transforma a grans velocitats, les millores d’aquest model, a través de la innovació i l’adaptació per part de totes les institucions, han de ser constants.
La jornada, organitzada per l’Ajuntament, ha comptat amb dues taules redones. La primera, amb el títol ‘Innovació en la formació del professorat’, ha estat moderada pel Carlos Manuel Navas Rodríguez, director del CIP FP Canastell; ha comptat amb la participació de: José Manuel Martínez Gimeno; assessor responsable de ‘Formación Profesional y de la Fábrica (Centro de Innovación para la Formación Profesional de Aragón)’; Josefa Doménech Zaera; directora del CEFIRE de FPEAD (Formación Profesional y de Enseñanzas Artísticas y Deportivas), de Xest; Iñaki Mújika Aizpurua; director executiu de TKNIKA (Centro de Investigación e Innovación aplicado de la Formación Profesional del País Vasco); i Míriam Milán Gómez; cap del Servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals de la Generalitat de Catalunya.

La segona taula redona s’ha desenvolupat sota el títol ‘Innovació amb la relació amb l’empresa’. I en ella han participat: Enrique Roig Pérez, gerent de Formació de Ford Motor Company; Alejandro Rodríguez Trigueros, CTO d’Adsalsa; Vicente Blanes Juliá, director general d’Aitex (Institut tecnològic del tèxtil); i Maite Romero Berenguer, responsable de formació d’AIJU (Institut tecnològic del producte infantil i de l’oci). Amb la moderació del regidor d’Educació d’Alcoi, Alberto Belda.
Totes les institucions implicades han coincidit en el gran valor que aporta la formació de Formació Professional a la societat i de la necessitat de millorar el model. Per a aconseguir-ho, han consensuat totes les parts, cal enfortir les relacions i la comunicació entre els diferents agents: centres formatius, empreses i institucions públiques.
Els empresaris han incidit en la necessitat de millorar la formació dels joves en els centres educatius, pel que fa a actituds i competències, abans de desenvolupar les pràctiques en les empreses; i els professionals educatius han remarcat que les empreses no han de pensar en les pràctiques com un element per a augmentar la seua productivitat, sinó que també han d’assumir la responsabilitat que tenen en la formació dels alumnes.
En resum, tal com han conclòs els regidors municipals Alberto Belda i Manolo Gomicia: totes les institucions han d’assumir la seua part de responsabilitat per tal de col·laborar, innovar i adaptar-se a les necessitats d’una realitat que està experimentant canvis molt grans i veloços.
Manolo Gomicia, regidor d’Empresa, Formació i Innovació de l’ajuntament d’Alcoi, qui s’ha encarregat de l’acte de clausura, conclou que “han sigut unes jornades d’una gran professionalitat per part de tots, amb molt bona acceptació. Jo diria que han sigut per a tots un aprenentatge, per als professors, per als empresaris i per a l’Ajuntament. És necessària la Formació Professional i tots l’hem de millorar, cadascú per la seua part. Tots hem mostrat una voluntat de canvi i de millora i esperem que, a poc a poc, entre tots avancem en les millores del model. Així i tot, jo tinc una visió molt positiva de la Formació Professional de les nostres comarques: estem en una posició molt potent respecte a la Comunitat Valenciana“.
Pel que fa a la instal·lació del CEFIRE que la Generalitat ha projectat per a Alcoi, que comportarà una part general de l’educació i una altra específica d’FP, Gomicia ens comenta que “ja s’està treballant en l’organització i la idea és que a setembre ja estiga en marxa”. Es tracta d’un centre de formació professional de caràcter autonòmic i d’assessorament territorial. Des del punt de vista del regidor, “la formació del professorat és fonamental; i tot el que siga apostar per ella millorarà els resultats educatius”.
Comenta i participa-hi