foradia elgrat

23 d’abril, dia del Llibre i la lectura: Lletres d’Alcoi, llibres per Sant Jordi

Novetats literaries d'autors valencians per Laura Talens

Amb l’arribada de la primavera venen moltes novetats literàries. El 23 d’abril no és solament el dia del Llibre i de la Lectura, sinó una oportunitat per a repassar quines són les obres més interessants publicades recentment. Alcoi pot presumir de ser un autèntic viver literari, amb propostes per a tots els gustos. 

Comencem per la novel·la. Entre els autors amb novetats hi ha Silvestre Vilaplana, amb La sang del príncep (Bromera), una trama basada en la vida del mític César Borja, fill del papa valencià Alexandre VI, personatge que inspirà El príncep de Maquiavel. La veterana Isabel-Clara Simó va reeditar fa poc El mas del diable (Bromera), una intriga trepidant sobre el tràfic d’obres d’art ambientada a la Font Roja, amb pròleg dels escriptors alcoians. Francesc Gisbert presenta un llibre escrit a tres mans, juntament a Víctor Labrado i Joan Borja, Por o fugirem. Les millors llegendes de terror, amb històries ben nostres, de l’imaginari, contades de forma moderna i atractiva. Víctor Labrado, natural de Sueca però molt vinculat a Benilloba, publica Veus la mar (Edicions 62), Premi Joanot Martorell, en el seu estil de novel·la sense ficció, sobre les peripècies dels mariners durant la postguerra. Joan Benesiu, professor a l’IES Pare Arques de Cocentaina durant molts anys, ens ofereix Serem Atlàntida (Periscopi), una obra que està rebent molt bones crítiques, en la línia de la novel·la anterior, Gegants de gel. Pel que fa a la narrativa per a joves, cal parlar d’Ivan Carbonell i Shinobi. El senyor de la guerra (Tabarca), que combina les aventures d’un grup d’amics amb les arts marcials. Jordi Raül Verdú presenta sempre alguna novetat: un nou lliurament de les rondalles infantils d’Enric Valor, Les velletes de la Penya Roja (Bullent), i El tresor de la Mariola (Edicions del Sud), sobre les peripècies d’un roder ben particular. Tamara Pulido s’estrena amb La pedra de les emocions (Edicions del Sud), un conte il·lustrat per a treballar el tractament dels sentiments entre els infants. La il·lustradora Lirios Bou aposta pel seu primer àlbum, Ramir el Boxejador (Andana), una història tendra sobre la pau i l’autoestima. Un altre que s’estrena és Jordi Davó, amb el conte El xiquet de la Ribera (Andana), inspirat en la vida del cantant infantil Dani Miquel. Francesc Gisbert continua amb L’escola dels monstres (Andana), segon lliurament d’una col·lecció de contes fantàstics protagonitzats pels personatges de les nostres llegendes, i amb la baralla “Va de monstres”, que planteja una sèrie de jocs ben divertits per aprendre i passar-ho d’allò més bé. En poesia, Francesc Pou va fent camí, amb Cel d’horabaixa (Neopàtria), integrat per dues parts, “Espai de recança” i “Evocacions”. I en l’àmbit de la investigació, Josep Lluís Santonja ha escrit Joan Valls i la recuperació literària d’Alacant (Institut de Cultura Juan Gil-Albert), un estudi ben interessant a partir de la correspondència inèdita del nostre poeta.

En l’àmbit de la narrativa en castellà, cal parlar de Carlos Gran. Un jove escriptor i artista plàstic que es va donar a conéixer fa uns anys amb un llibre de temàtica fantàstica, la saga de Los tres reinos. Després vingueren Los cuentos de Medley, escrit amb diversos autors de països de parla hispana i Nibiru. Fa poc ha publicat Más allà del tiempo, en col·laboració amb l’escriptor granadí Manuel Tristante. En paraules de Carlos Gran, tracta “temes com el bullying, la conciliació familiar, la confiança en un mateix després d’un tèrbol passat, la recerca de respostes quan pensem que tot el que ens ocorre és dolent, així com afrontar els dubtes o pors en la preadolescència”. Tot això, amb el temps com a guia i emmarcat dins d’una aventura màgica, “en la qual es reforcen valors com l’amistat o l’amor”. El llibre està il·lustrat per l’autor. 

Arantxa Jordá va estudiar música i dansa i és autora d’una trilogia dedicada a Al-Azraq, El legado de Julia (reescrit i en venda la segona edició), Ata Farid. Único regalo i Media luna. L’última novel·la és Los rostros del agua. El punt de partida són les enigmàtiques marques que apareixen en les canals metàl·liques de les façanes de les cases, i que podem veure a Alcoi i a moltes altres ciutats. Jordà basteix una trama a partir de la tragèdia d’un jove perseguit per un pedastra i que una psicòloga prova d’investigar. Una combinació d’intriga, misteri i pessics de ciència ficció. 

El narrador Rafa Segura ha publicat La guerra de los dos senderos. Ambientada a Alcoi, durant la Guerra Civil, els protagonistes són Miguel i Claudio, dos amics de la infantesa que regenten una tenda d’antiguitats. Reben un encàrrec del seu soci i veí, Jeremies Ferri. Una biblioteca misteriosa, un enemic del passat, els atacs aeris, es combinen en una trama durant la Guerra Civil. Àguila i serpiente, de Francesc Ferrando, ens parla del drama de l’amor, la gelosia i l’enveja que va patir el filòsof Nietzsche durant un enamorament de Lou Salomé. L’actor Rafael Segura compagina els primers experiments poètics amb la interpretació. Ens ofereix Mi poesia iba a ser secreta (Olé Libros), un conjunt de sonets sobre els temes més diversos.

En són només algunes de les moltes propostes que trobareu en primavera. Entreu en una llibreria, regireu, escorcolleu, pregunteu i ben segur trobareu el vostre llibre. Com deien els clàssics, no hi ha persones a qui no agrade la lectura, hi ha persones que encara no han trobat el seu llibre, el llibre que els enganxe, per sempre, a la lectura. 

Font: Laura Talens./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *