foradia subscriutegrat

El Tractat d’Almisrà estrena una pàgina web per donar a conéixer esta representació històrica

Una representació de teatre històric que es desenvolupa al xicotet municipi del Camp de Mirra cada 25 d’agost on els veïns i veïnes donen vida als personatges històrics

Recentment s’ha posat en marxa un domini en Internet per part de l’Associació del Tractat d’Almisrà per tal de difondre l’única representació de teatre històric que té lloc al País Valencià.

El propòsit del portal que podem trobar en www.tractatalmisra.com no és altre que donar a conéixer al gran públic la representació històrica d’una part vital de la història valenciana, amb l’històric pacte que allà pel 1244 es va signar entre la Corona Catalano-aragonesa i el Regne de Castella per posar fi als enfrontaments que tenien lloc als territoris fronterers entre els regnes cristians, pacte que es va signar -tot i no estar exempt d’entrebancs-, entre el rei Jaume I i l’infant de Castella, Alfons, qui posteriorment regnaria com Alfons X, el savi. Una representació de teatre històric que es desenvolupa al xicotet municipi del Camp de Mirra cada 25 d’agost on els veïns i veïnes donen vida als personatges històrics des de mitjans dels anys 70 i en el marc de les seues festes patronals de Moros i Cristians en llaor als seus patrons: Sant Bartomeu, i els Sants de la Pedra, Abdó i Senent.

Si visitem el domini esmentat trobem una web recreada amb un aspecte medieval, on s’incorpora en la seua portada tot un seguit del que després podrem consultar: imatges, textos històrics, vídeo… per a posteriorment endinsar-nos a través del seu menú en tota la informació contemporània o passada de l’històric pacte. Una informació que «amb el temps s’anirà ampliant, i no només amb les representacions anuals, sinó amb l’ampli arxiu que atresora la representació», segons explica a ‘El Grat’ Romà Francés, president de l’Associació Cultural, un dels principals impulsors i qui representa al rei En Jaume des de l’any 1982.

El web compta amb diversos espais com ara ‘El Tractat’, on podem anar revisant des del significat de la representació fins a un breu recorregut històric al llarg dels 42 anys que es realitza, així com les persones que li donen vida a cada personatge, un apartat que incorpora fotografies per conéixer de primera mà els actors i actrius, així com les necessàries aportacions de figures com ara el presentador, els músics del Tractat o el Grup local de joves dansants. I com no, els noms de les persones que composen la comissió consultiva cultural i artística de l’Associació del Tractat, tot un seguit de persones que tot i no estar damunt l’escenari fan precisament possible la posada en escena gràcies a les seues aportacions des del camp periodístic, històric, artístic, etnogràfic, musical…

Si continuem visitant els diferents apartats de la web oficial trobem un apartat d’actualitat on a través de notícies del Tractat el o la visitant podrà mantindre’s al dia de les últimes novetats, un apartat que segons siga necessari anirà actualitzant-se, especialment de cara a la cita obligada del 25 d’agost. 

Per donar pas a un dels apartats més interessants del portat, com és el d’Arxiu, on podem trobar un gran recorregut a través de tota una sèrie de fotos de la representació i el pregó anunciador, la cartelleria que precisament fa una crida a la necessària assistència a la cita, el recull de premsa on trobem un resum de diferents publicacions que s’han fet ressò en anys passats de la representació que reviu el transcendental pacte entre el rei en Jaume i l’infant castellà. També recollim les portades de diferents auques, algunes de les moltes portades de les publicacions, en forma de revistes i llibrets, i finalment algunes altres aportacions com ara el facsímil de l’històric pacte que signaren el rei i l’infant a les immediacions del castell d’Almisrà en 1244, un text que podem trobar en la seua escriptura original, així com en valencià, castellà i llatí. A banda d’alguns gravats, alguns motius que adornen el municipi del Camp de Mirra i que tenen a veure amb el Tractat, o el projecte de dotar al poble d’una Casa-Museu d’etnologia i centre d’interpretació històrica del Tractat i la seua època.

Finalment, alguns altres apartats com ara la possibilita de contactar amb els responsables de l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà a través de diferents mitjans, de poder-ho fer econòmicament fent-se’n soci o sòcia, o algunes ressenyes d’informació útil per al foraster sobre el Camp, tancarien el recorregut per la web.

El projecte s’ha desenvolupat per part de l’Àbac, serveis informàtics i formació, xicoteta empresa de Biar, veïna població del Camp de Mirra, on té lloc el tractat, tot aprofitant una subvenció de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport. El projecte ha estat impulsat a nivell tècnic gràcies a la col·laboració entre l’Àbac i Diània TV.

Font: Eduard Garcia Molina./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *