foradia subscriutegrat

Romà Francés: “El Tractat ha sigut molt important per posar el poble en el mapa”

Cada 25 d’agost, la tranquil·la vida del Camp de Mirra, un municipi de l’Alcoià que suma poc més de 400 habitants, es veu animada amb la representació de l’únic teatre de representació històrica del País Valencià: el Tractat d’Almisrà (www.tractatalmisra.com), dins del context de les seues festes patronals.

Parlem amb l’alma mater de la representació del Tractat d’Almisrà, Romà Francés i Berbegal, actual president de l’Associació Cultural que impulsa el Tractat i qui encarna des de 1982 el paper de Jaume I.

  • Què trobaran qui vinga per primera volta i qui ja som habituals el pròxim 25 d’agost al Camp de Mirra?

La posada en escena d’esta obra que representa un fet tan important per a l’antic Regne de València és molt important, així com el protagonisme del rei. Sempre es reviu un passatge molt important de la nostra història amb aquella entrevista entre Jaume I i l’infant de Castella (1244) -qui posteriorment seria Alfons X, el savi-. A banda de la posada en escena, la música també juga un paper vital. Gràcies al Tractat el visitant pot conèixer el que va ser en aquell temps que forma part de la segona etapa de conquesta al sud del Xúquer, que va acabar amb la conquesta de Biar (1245). La representació es complimenta amb l’homenatge al rei Jaume I en la plaça que porta el seu nom, on s’oneja la Senyera històrica amb la interpretació de La Muixeranga.

  • Quin seria el teu paper dins de la representació del Tractat com a protagonista?

Jaume I és qui porta el paper conductor de l’obra, és el personatge protagonista. Qui accedeix a fer l’entrevista amb el jove infant castellà. Els castellans demanaven Xàtiva i Gandia per tindre eixida al mar, i davant la no cessió del rei i la insistència dels castellans la reina Violant intercedeix per no arribar a un nou conflicte. Finalment com Castella s’havia apoderat d’Énguera, Jaume I els dóna eixa plaça i la d’Anna a l’Ordre de Calatrava, per posar fi a les seues pretensions.

  • Dins de les Festes patronals del Camp, quin paper juga el Tractat?

El Tractat va començar quan es va fer l’evolució a renovar les festes tradicionals que tenien competicions esportives i actes religiosos fonamentalment. Primerament es va fer una ambaixada, amb textos del mateix autor [Francesc González Mollá] que després redactaria l’obra del Tractat d’Almisrà. De fet va fer l’ambaixada per a que fora com un pròleg del Tractat, està tot relacionat. És cert que és podrien fer més coses, però hi ha limitacions.

  • Encara sorprén la implicació del poble per a fer una representació com esta…

Hem estat uns quants aguantant, diversos pals forts. No a hi hagut grans canvis, algun canvi de personatges però poc més. Ha sigut un exponent molt important per posar al poble en el mapa i divulgar este fet històric que sols coneixien els historiadors. Amb estos més de 40 anys s’ha popularitzat, divulgant-se també en les escoles i altres. El Tractat ha fet un gran paper a tots els efectes.

  • Què et queda per fer?

Tinc il·lusió i a més crec que es materialitzarà en un parell d’any, i és aprofitar l’edifici que tenim per crear un centre d’interpretació del Tractat i la seua època a banda de museu històric, amb una secció etnogràfica, tractant-se d’una antiga casa de lliurança (S. XVIII-XIX).

Programa Tractat d’Almisrà 775 aniversari 1244-2019 (25 agost 2019)

A les 20’00h. Pregó anunciador del Tractat
Pregoner, banderes i cavallers cristians recorren els principals carrers de la Vila d’Almisrà, anunciant en nom del monarca Jaume I l’immediat esdeveniment. El seguici estarà acompanyat per l’Agrupació Musical Santa Cecília, que interpretarà composicions originals per a l’acte de J. Alberto Francés. Text del Pregó: Manuel Vilareal Casalta/ Pregoner: Francesc Xavier Barceló Francés/ Abanderat: Iván Pina Tárrega.

A les 21’30h. Representació del Tractat d’Almisrà
Front l’església parroquial, els veïns d’El Camp de Mirra recreen l’històric pacte entre Jaume I el Conqueridor i l’infant Alfons de Castella, a través del qual s’establiren les primeres fronteres pel sud de l’antic Regne de València.
Obra bilingüe, amb un pròleg i quatre, jornades, segons el “Llibre dels Feits”, el document de donació d’Enguera i el document original del Tractat
Textos de Salvador Doménech Llorens.

Homenatge al Rei Jaume I
Finalitzada la representació, s’organitzarà davant la Casa Consistorial una solemne comitiva amb la participació dels actors, autoritats, representacions i públic en general, que es traslladarà a la Plaça del Rei En Jaume I. S’oferirà una corona de llorer davant el monument commemoratiu del Tractat, mentre la Colla “El Terrós” interpreta la Muixeranga i es realitza una ballada-ritual de la històrica Senyera.

Font: Eduard Garcia Molina./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *