foradia subscriutegrat

Ecologistes en Acció sol·licita als governs l’elaboració de plans de millora de qualitat de l’aire

El contaminant més problemàtic que es detecta és l'ozó troposfèric, que a Ontinyent supera àmpliament els valors objectius de protecció per a la salut establits legalment; a Alcoi s'han reduït els dies amb superacions dels límits legals, però la mitjana anual s'ha incrementat lleugerament.

Un any més, la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha presentat els resultats de l’anàlisi de la qualitat de l’aire a Alcoi i Ontinyent, a partir dels registres de 2018 de les estacions de mesurament que la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana té en aquestes localitats.

L’ozó més nociu

El principal problema detectat continua sent la contaminació per ozó troposfèric, especialment preocupant pel que fa a Ontinyent, on els nivells de protecció per a la salut establits per la legislació espanyola i europea s’han superat en 55 ocasions, més del doble de les 25 que es permeten; de fet, la mitjana de superacions en els últims 3 anys (2016-2018) situen la localitat de la Vall d’Albaida com a la tercera població del País Valencià més afectada per aquest contaminant. A Alcoi les superacions dels nivells legals de protecció per a la salut han tingut lloc en “només” 16 dies, per baix del límit de les 25 superacions.

No obstant això, tant a Alcoi com a Ontinyent continuen superant-se àmpliament els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que segons les investigacions científiques són més adequats que la ja desfasada normativa europea. Les superacions d’eixos nivells han tingut lloc durant 101 dies a Alcoi i 141 a Ontinyent, concentrats, com és habitual, en el període que va d’abril a setembre. A més, la mitjana anual (mitjana de tots els valors horaris mesurats al llarg de l’any) s’ha incrementat lleugerament en les dos poblacions.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó nociu, en contraposició al de la capa d’ozó de l’estratosfera (el que ens protegeix de la radiació ultraviolada emesa pel sol), és un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. L’Agència Europea de Medi Ambient calcula que es produeixen 1.800 morts prematures anuals a l’Estat espanyol com a conseqüència de l’exposició a nivells alts d’ozó. També es relaciona amb moltes patologies: malalties respiratòries i cardiovasculars, parts prematurs, problemes reproductius, pes baix en recent nascuts, irritacions oculars, etc.

Els ecologistes volen que tornen a mesurar-se les partícules fines (PM2,5)

Sense cap justificació, l’any 2014 la Conselleria de Medi Ambient va deixar de mesurar a Alcoi els nivells de contaminació per partícules fines, les anomenades PM2,5. Cal destacar que en els anys anteriors, en què sí que es van mesurar, els valors obtinguts incomplien clarament els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Es tracta, per tant, d’un contaminant del qual seria molt convenient fer-ne un seguiment.

Les partícules en suspensió fines (PM2,5) poden penetrar profundament en els pulmons i cada volta es consideren més perjudicials. Estudis recents asseguren que estan relacionades amb l’arteriosclerosi i les malalties respiratòries en xiquets, a més de diabetis i problemes en la funció cognitiva i en el desenvolupament neuronal; també està confirmada l’existència d’un nexe causal entre las PM2,5 i la mortalitat cardiovascular i respiratòria.

Els ecologistes demanen Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire

Ecologistes en Acció, organització de la qual forma part la Colla Ecologista La Carrasca, està esperant una sentència pròxima de l’Audiència Nacional en relació amb una demanda que va interposar l’organització ecologista per l’incompliment de l’obligació de redactar un pla de reducció d’ozó troposfèric d’àmbit estatal. Així mateix, ha demanat formalment a la Conselleria de Medi Ambient que pose en marxa sense més dilació un pla de reducció de l’ozó, amb la finalitat d’evitar que continue repetint-se totes les primaveres i els estius la situació lamentable que pateix el País Valencià pel que fa a aquest contaminant.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *