foradia cdturisme

Toni Francés: “Als meus regidors els demane que es deixen la pell en el càrrec per Alcoi”

A la tercera va la vençuda. En el cas de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, una nova oportunitat per continuar en la mateixa línia de treball, ara amb més mans.

El partit socialista a la ciutat suma tres regidors més que la passada legislatura. 12 representants en una corporació municipal molt plural, que ha passat de tenir cinc partits amb representació, a set. De nou, govern en minoria amb intenció de dur endavant els projectes, sempre mirant a una ciutat de futur.

Dos paraules clau: diàleg i consens amb els partits que blinden l’oposició a la nova Corporació Municipal d’Alcoi.

 • Tercera legislatura, alcalde. Tranquilitat, o pel contrari, més responsabilitat?

Ser alcalde d’Alcoi i tindre tranquilitat és incompatible. Alcoi ja sabem que és una ciutat exigent, amb projectes molt importants de futur. Per tant, és un càrrec que torne a assumir en molta responsabilitat. La il·lusió de veure’s recolzat per la major part de la ciutadania augmenta eixa responsabilitat. 

 • Ja ho va avançar. Serà una etapa que vol basar-se en el “diàleg i el consens”. Explique’ns.

És el que hem estat fent des què jo sóc alcalde d’Alcoi. Mai he governat en majoria absoluta. Hem anat creixent gràcies a la ciutadania però sempre dialogant i consensuant en totes les forces polítiques, com vam demostrar en la legislatura passada amb l’aprovació dels pressupostos. També hem tirat avant el pla general sense cap vot en contra, i el contracte de la brossa, igual. Eixa és la forma de treballar que sempre hem exercitat, i ara encara més, amb la pluralitat del nou equip, tant en partits de dreta com d’esquerra. Necessitarem encara més consens. 

 • Parlant d’eixa pluralitat, l’entrada de Vox a l’Ajuntament d’Alcoi. Com ho valora?

L’aportació més plural que tenim és en forces polítiques; de cinc partits representats, ara en tenim set. Com ja vaig dir en campanya, m’haguera agradat que Vox no hagués entrat. Crec que, a una ciutat com Alcoi, partits que pensen com pensa Vox no haurien d’estar representats. Però són els ciutadans qui decideixen.

 • Pros i contres de governar en minoria. Amb dos regidors més haguera canviat l’assumpte.

Jo crec que, en els moments en què vivim, governs en minoria són positius per la ciutat perquè obrin la necessitat d’arreplegar propostes de la resta de vessants polítiques. Això enriqueix a aquest govern, ja que tots els partits tenen coses a dir, tenen propostes, tenen iniciatives. Per a un govern de coalició? Només haguera fet falta pactar en una força política (faltaven dos regidors). Això hagués sigut caure en deixar fora tal volta a la resta dels partits. Jo crec que la fórmula que defensem ha sigut bona pel govern, que no exclou a ningú i està disposat a parlar amb totes les forces polítiques. Açò finalment es tradueix en una majoria més àmplia, on tots podem aportar coses. 

 • Veu a algun partit en l’oposició més fort que altre? S’ha de tenir por o és més bé constructiu, com deia?

Jo crec que tots parteixen del mateix punt i poden aportar perspectiva i tindre capacitat d’influència. Considere que serà una oposició més positiva que no pas negativa.

 • Sempre ha apostat per un govern paritari, una intenció que es reforça amb la primera regidora de Festes, Carol Ortiz.

Som un partit que no només defensa la igualtat, sinó que la practica. Tenim un llistat format per sis homes i sis dones en junta de govern i també un govern en paritat. S’aposta per les polítiques d’igualtat, cosa que es manifesta en una dona com a primera regidora de Festes. Segurament hauria d’haver arribat abans. Estem vivint un moment important a la Festa, en la incorporació de la dona com a festera de ple dret. Està normalitzant-se el procés d’integració, encara que queda molt per fer. No solament és important això, sinó que als llocs de responsabilitat i decisió participen de forma més activa les dones.

 • Tres regidors més que la legislatura passada, 12 en total. Permet descongestionar l’equip, no?

Sí. Pero el nivell d’exigència no va a reduir-se. El volum de treball que demana Alcoi és molt intens. Però és cert que podrem arribar més lluny i desenvolupar més projectes.

 • Què espera de les noves incorporacions, i dels seus veterans?

Espere el mateix: que es deixen la vida i la pell en el seu càrrec de govern. Ser regidor en Alcoi no és una dedicació solament, una feina: és un esforç, durant quatre anys, tots els dies, a totes hores.

 • Alcoi, diputació d’Alacant i les Comarques Centrals. Torna a compatibilitzar tots tres, no?

En l’assumpte del Consorci de les Comarques Centrals, he anunciat que no continuaré com a president, encara que seguiré implicat en un projecte que, personalment, m’apassiona. I en la diputació d’Alacant, ja he combinat aquesta tasca amb la d’alcalde d’Alcoi, així que no em suposarà res nou.

 • Projectes com el parc tecnològic de Rodes i el Centre de Malalts, seran per fi una realitat aquesta legislatura?

L’objectiu és, en dos anys, tindre finalitzada la tramitació de tot l’espai de Rodes i treballar en aquest temps en el seu contingut, per tal que siga la seu del districtedigital de la Comunitat Valenciana, com a centre de desenvolupament turístic de la província d’Alacant i empresarial. Pel que fa al CEEM, l’edifici ja està a disposició de la Generalitat, cal que facen els tràmits administratius per acceptar eixa cessió.

 • Va comentar en una entrevista que a Vosté el van ensenyar a ser socialista. Dues pèrdues, la de son pare i recentment la de sa mare, són les que ha hagut d’afrontar en la transició entre legislatures. Moments durs. Com ha viscut aquests entrebancs en una situació tan important?

La veritat és que molt malament. Quan perds una mare és un colp molt dur, que costa de superar. La mort de mon pare no l’he superada, cada dia el recorde; i ara, amb ma mare, pitjor encara. Són coses que intente deixar al màxim al marge de l’activitat política, però afecta, clar. Ells van ser qui, des de xicotets, em van ensenyar en igualtat, a lluitar per una societat justa, que pense en els drets de tothom. Per tant, els ho dec tot.

 • Com alcalde: de què està més orgullos i on lamenta no haver pogut arribar, què li ha faltat per fer.

Estic orgullós dels canvis que ha hagut en la ciutat durant els últims quatre anys, no tant en tema d’obres, sinó en la ciutat més amable que estem creant. Una ciutat que siga un espai de convivència, apostant pels espais públics, carrils bici, millores als parcs i jardins, la mobilitat sostenible, models smart city. Tot el que supose el model de canvi cap al futur. No una ciutat que es base en construir i ja. Crear una ciutat des del punt de vista de la ciutadania.

REGIDORIES GOVERN ALCOI

– Toni Francés. Alcalde. Gestió Estratègica i Ciutat Intel·ligent

– Lorena Zamorano. 1er Tinent alcalde. Regidora d’Urbanisme, Turisme, Patrimoni Històric i Contractació

– Jordi Martínez.  Portaveu. 2on Tinent alcalde. Regidor d’Obres i Serveis, Mobilitat Sostenible, Accessibilitat Universal i Polítiques Comarcals

– Vanessa Moltó. 3er Tinent. Regidora de Règim Jurídic, Hisenda i Comerç

– Alberto Belda. 4rt Tinent. Regidor d’Ocupació i Empresa, Educació, Recursos Humans i Modernització de l’Administració

– Raül Llopis. Regidor de Cultura, Política Lingüística i Seguretat

– María Baca. Joventut, Habitatge i Patrimoni Municipal

– Jordi Silvestre. Regidor de Transició Ecològica i Protecció Civil

Aranza de Gracia. Regidora de Polítiques Inclusives, Igualtat, Infància i Adolescència

– Tere Sanjuán. Regidora d’Informació i Defensa del Ciutadà, Democràcia Participativa i Transparència

– Miguel Juan Reig. Regidor d’Esports, Salut Pública i Prevenció de Riscos Laborals

– Carolina Ortiz. Regidora de Festes i Gent Gran

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *