foradia cdturisme

Sanitat activa una nova alerta per calor alta i extrema en les comarques del País Valencià

• Aconsella hidratar-se amb freqüència, així com evitar l'excés d'alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos • Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i protegir-se el cap

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per a aquest divendres l’alerta sanitària per nivell vermell o extrem (temperatures que podrien superar els 41 graus) en zones de vint-i-una comarques del País Valencià, mentre que l’alerta per nivell taronja o alt (temperatures que podrien superar els 39 graus) s’ha activat en dinou comarques.

Les zones climatològiques en alerta per calor extrema són la 1, 7, 9, 12, 13, 14, 17, 18, 19 i 23, que corresponen a les comarques de L’Alcalatén, Els Ports, L’Alt Maestrat, El Baix Maestrat, La Plana Baixa, L’Alt Mijares, La Vall de Cofrents-Aiora, L’Alt Palància, El Camp de Morvedre, El Camp de Túria, La Regió muntanyenca, La Ribera Alta, La Foia de Bunyol, La Ribera Baixa, L’Horta Sud, L’Horta Nord, La Canal de Navarrés, La Costera, La Vall d’Albaida, L’Alcoià i El Comtat.

Les zones en alerta per calor alta són la 2, 5, 6, 8, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 i 28, que es corresponen amb L’Alcalatén, L’Alt Maestrat, La Plana Alta, El Baix Maestrat, La Plana Baixa, El Camp de Morvedre, L’Alt Mijares, L’Alt Palància, La Safor, La Marina Alta, El Comtat, L’Alcoià, La Marina Baixa, L’Alt Vinalopó, La Costera, El Vinalopó Mitjà, l’Alacantí, El Baix Vinalopó i La Vega Baixa.

Recomanacions davant la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com nens i nenes.

Es recomana evitar sortir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tingui set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Alertes sobre els nivells de calor

Des del CEAM diàriament s’estableix un mapa en el qual es registra el risc previst durant tres dies consecutius en les 28 zones termo climàtiques que hi ha establertes en la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s’indica el nivell verd, groc, taronja o vermell (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereixen consells i s’expliquen les mesures preventives que cal adoptar.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *