foradia subscriutegrat

Polítics que creuen fronteres

• Rafa Climent, Toni Francés, Estefanía Blanes, Manolo Gomicia, Naiara Davó... • El nou Consell del Botànic compta amb una important presència de càrrecs procedents d'Alcoi i de la comarca • Toni Francés es converteix en un dels homes forts del socialisme després d'assumir el càrrec de portaveu en la Diputació

La classe política d’Alcoi i de la comarca ha sigut sempre reticent a travessar les fronteres del Port d’Albaida i de la Carrasqueta. Els nostres polítics s’han centrat tradicionalment en les tasques municipals i han mostrat poc interés per saltar a l’arena política provincial, autonòmica o nacional. Aquesta tendència s’ha trencat especialment des del Consell del Botànic, que incorpora a un bon grapat de dirigents d’aquesta zona en els llocs més alts de l’escalafó.

Cal referir-se, en primer lloc, a Rafael Climent. L’ex alcalde de Muro segueix com a titular de la Conselleria d’Economia, Sectors Productius i Treball. Encara que des de diferents fòrums polítics es qüestionava la seua continuïtat, Climent es manté al capdavant d’un departament autonòmic amb àmplies competències, entre les quals destaca la promoció dels sectors industrials tradicionals. Queda demostrat el pes del polític murer en l’organigrama intern de Compromís. Després de la renovació del conseller, es dóna com a segura la continuïtat de la exregidora alcoiana Julia Company al capdavant de l’IVACE.

Dins del govern autonòmic, cal destacar també la presència de dos exregidores socialistes alcoianes en el nucli dur de la Presidència de la Generalitat. Zulima Pérez, que en la passada legislatura va ocupar alts càrrecs en les conselleries de Transparència i Hisenda, es fa càrrec de l’acabada de crear direcció general de Diàleg Social. Per part seua, Blanca Marín, que va ser secretària autonòmica d’Economia, ha sigut nomenada secretària autonòmica de Comunicació. Totes dues dirigents polítiques formen part del grup de màxima confiança de Ximo Puig, que les ha integrades dins del seu equip en el Palau.

Un altre dels nomenaments importants en el Consell és el de Manolo Gomicia com a director general de Formació Professional. S’integra en la Conselleria d’Educació un polític d’experiència llarguíssima: després de dirigir l’Institut Cotes Baixes d’Alcoi, va exercir tasques d’assessor en el Ministeri d’Educació durant l’etapa d’Ángel Gabilondo com a ministre i durant els últims huit anys ha ocupat una regidoria dins del grup socialista de l’Ajuntament alcoià.

Rafa Briet, ex alcalde socialista de Cocentaina, ha sigut nomenat sotssecretari de Política Territorial i Obres Públiques dins de l’equip del conseller Arcadi España. Briet va començar la passada legislatura com a diputat autonòmic, sent nomenat posteriorment director general d’Habitatge. Estem davant un polític la capacitat de gestió del qual està molt ben considerada a València i que porta una carrera ascendent.

De fulgurant cal qualificar la carrera política de Naiara Davó a València. La regidora alcoiana es va presentar com a cap de llista de Podemos a Alcoi, obtenint dos escons. Encara que figurava en la candidatura al parlament autonòmic, no va ser triada en primera instància, encara que va acabar ocupant la plaça de Rubén Martínez Dalmau, després de ser designat vicepresident segon del Consell. Posteriorment, Naiara Davó va ser triada portaveu del seu grup parlamentari. En aquests moments, es remena el seu nom per a succeir a Antonio Estañ en la secretaria general del partit, després que el màxim dirigent autonòmic d’aquesta formació haja anunciat la seua decisió de deixar el càrrec. Naiara Davó, que ha deixat la seua acta de regidora a Alcoi, està acompanyada en el grup parlamentari per Estefanía Blanes, que durant la passada legislatura va ser portaveu municipal de Guanyar Alcoi.

Si deixem l’àmbit autonòmic i passem a la província, un nom destaca sobre els altres: el de l’alcalde socialista d’Alcoi, Toni Francés, que ha sigut triat portaveu del PSOE en la Diputació Provincial d’Alacant. El primer edil alcoià es converteix en un dels personatges de major pes polític del socialisme alacantí i serà l’encarregat d’exercir d’oposició en una institució dirigida pel Partit Popular amb el suport de Ciutadans. Per a obtindre la seua plaça com a diputat provincial, Francés va haver d’imposar-se en una votació a un candidat alternatiu, l’alcalde d’Alcoleja Quico Fenollar.

La relació de polítics que han travessat fronteres es completa amb un altre personatge important: la diputada nacional Patricia Blanquer. La que fora regidora i candidata del PSOE a Alcoi porta set anys en el Congrés dels Diputats i ha sigut reelegida per a una legislatura més, en una trajectòria que està marcada per la seua intensa activitat parlamentària i per la seua participació en un alt nombre de comissions. Patricia Blanquer ha jugat un autèntic paper de “diputada de districte” i ha portat a Madrid les principals reivindicacions d’Alcoi i de les diferents poblacions de la comarca. 

A l’espera que es produïsquen nous nomenaments en els segons i tercers escalons del Consell i mentre a Madrid s’intenta formar un nou Govern, la presència de representants d’Alcoi i de la comarca és una circumstància a destacar. Aquest grup de dirigents polítics serà l’encarregat de traslladar a les grans institucions els problemes seculars d’aquesta àrea geogràfica i d’utilitzar la seua proximitat als centres de poder per a pressionar perquè es troben solucions.

Font: Javier Llopis./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *