Roger Cerdà: “Hem d’aconseguir que Xàtiva tinga una millor qualitat de vida”
Parlem amb Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva pel PSPV • Personalment, estic dispost a acceptar els reptes que vinguen des del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes

- Bon dia Roger, repeteix, amb un 41,5% del total dels recolzaments, 6.085 vots, al front de l’Ajuntament de Xàtiva. Això sempre suposa una responsabilitat, quins són els seus objectius? Seguirà la línia encetada?
El suport majoritari que hem obtés en estes eleccions és una responsabilitat, sens dubte. També ens obliga a això, a tindre una màxima responsabilitat, i a portar més regidories. En definitiva, a assumir el 100% del pes del govern d’esta legislatura. Els nostres objectius ja els hem marcat: la millora de les infraestructures d’esta ciutat, en el cas dels col·legis públics, també la millora del centre de salut i la creació d’un nou. Treballar en la situació econòmica, sobretot quant a comerç i indústria. Potenciar els temes relatius al turisme i cultura, perquè entenem que Xàtiva és una ciutat que té unes condicions per a poder atraure’ls. Mai renunciar al nostre ADN, que són les polítiques socials, que fan que la ciutat avance però que no es deixe a ningú darrere. Eixa ha estat un poc la nostra línia i els objectius que ens marquem, doncs, en esta legislatura.
- Precisament tirant la vista arrere…Un dels reptes més durs quan vau entrar fa quatre anys a governar. Legislatura intensa per intentar desfer-se de 25 milions d’euros de deute de l’anterior equip. Respira una mica més ara, Xàtiva?
Sí. Estem satisfets pel treball que hem fet i perquè la ciutadania ho ha entés. En la primera legislatura, l’anterior, van haver fases clarament diferenciades: la primera, que era una presa de contacte, disminuir al màxim les despeses supèrflues que tenia l’Ajuntament, per a poder estalviar diners, per a realitzar el següent pas, que és incrementar la inversió i les polítiques socials. Hem disminuit en quasi 10 milions d’euros l’endeutament que tenia l’Ajuntament de Xàtiva.
- Quins són?
Bàsicament, allò que plantegem és que aquesta ciutat ha de referenciar-se dins del nostre territori, el valencià, ha de tenir un pes específic important i, sobretot, intentar millorar la qualitat de vida, la manera en la qual viu la ciutadania. Nosaltres tenim clar que necessitem un màxim suport per part de les administracions públiques, com és la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, i apostem per eixa millora de les infraestructures, lligades directament als serveis públics, a través de treballar en l’estructura econòmica de la ciutat, que és el comerç.
- Va doblar en regidors a Xàtiva Unida, acaronant la majoria absoluta. Els que van ser els seus socis durant el primer mandat passen ara a l’oposició. Ja no serà un govern en coalició.
Nosaltres el que plantejàvem, amb independència del resultat era la necessitat de fer un treball conjunt. Hem oferit la possibilitat de què porten delegacions la resta de grup, amb independència de què formen o no part del govern municipal. En este cas, Xàtiva Unida no ha assumit eixe repte; ha preferit no tindre delegacions. Nosaltres respectem eixa decisió, encara que no acabem de comprendre-la.
- Què creu que pot haver motivat a Xàtiva Unida a actuar d’aquesta manera?
Jo crec que eixa pregunta l’hauria de respondre Xàtiva Unida. Pense que, amb independència del que s’ha fet durant estos quatre anys, de l’anterior legislatura, que era un pacte a tres bandes, amb una altra formació política, amb Compromís, quan algú es presenta a unes eleccions ho fa per donar resposta, per a treballar per la ciutat. Per tant, el principal problema és bàsicament no assumir quin és el resultat i fer una aposta de màxims, en estes eleccions, jugant al ‘todo o nada’.
- Seguiran projectes com ara el Firall, el MIL…que naixen fruit de la forta espenta d’aquesta coalició?
Ahí s’ha de fer un estudi sobre els projectes que s’han desenvolupat. Tant un com l’altre, els dos han estat positius, però hi ha que veure quina és realment la inversió feta en cadascun d’ells, i també el retorn que ha tingut la ciutat.
- M’agradaria que valorara l’aproximació que vau tenir amb C’s, i la desaparició de Compromís de la corporació municipal.
Crec que el tema de Compromís és ‘por méritos propios’. La sensació és que, quan una formació política entra en una batalla interna tan acarnissada com la que han tingut ells, les coses no acaben bé. Pel que fa al tema de Ciudadanos, va ser l’única formació política que va manifestar la seua voluntat de portar delegacions. Davant eixa situació, com que el nostre oferiment era sincer, no hem vist cap motiu per no voler donar-li’n, exactament igual que si ho haguera fet el PP, si haguera acceptat portar delegacions, igual que amb Xàtiva Unida.

- Una sola veu, pluralitat. És contradictori o pot funcionar?
No és gens contradictori. El plantejament que es fa inicialment és que els debats interns que es fan dins l’equip de govern es traslladen cap a fora. A partir d’ahí, plantegem que qualsevol govern ha de debatre entre els propis membres, i enriqueix, també dins del propi partit. El que no té cap sentit és que en el govern, quan parla en la ciutadania per explicar-li, no es superen postures partidistes.
- Com valora que no haja entrat Vox al municipi de Xàtiva?
En este partit judicial era l’única llista que es presentava. La meua valoració és molt positiva; l’extrema dreta està molt millor fora de les institucions que dins, i donar veu a gent que no reconeix allò que tots entenem com Estat de dret de tots els valencians i valencianes no és positiu per al conjunt de la democràcia.
- Avançàvem abans quines són les prioritats per a Xàtiva, com són els joves, les polítiques socials i econòmiques. Concretem-les.
Bé, nosaltres tenim una situació a nivell d’atur, d’ocupació, i de gent jove, on volem que les polítiques de creixement econòmiques siguen una realitat. Per això, estem posant en marxa ja una agència de desenvolupament econòmic, una oficina per a treure inversions, una nova regidoria d’Innovació, que ha de treballar en aquelles persones que tenen idees i són emprenedores, i també amb una col·laboració directa amb el teixit empresarial.
- Pel que fa al tema de les comarques centrals, ara que sabem que l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, no seguirà com a president. Qui es postula com a nou candidat?
És un tema, en principi, que hem de tancar. Nosaltres, com a Xàtiva, sempre, històricament, hem tingut un paper rellevant, i volem seguir tenint-lo en esta nova legislatura. Encara que hem de reunir-se i parlar-ho, jo, personalment, estic dispost a acceptar els reptes que vinguen des del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes.
- Altres reptes pendents que encara, a dia d’avui, tenim com a territori. El reivindicat tren Alcoi-Xàtiva.
Jo crec que s’han fet avanços que han funcionat, han caminat, a una velocitat molt lenta; la mateixa que té el tren en alguns punts. Ahí és el govern d’Espanya qui ha d’atendre les nostres reivindicacions. Crec que s’han millorat les comunicacions per carretera, però encara tenim un element de reivindicació en comú com és el tren. Hem de seguir apostant per tal que eixes inversions, que van en comptagotes, siguen una realitat.
- Amb el paper tan important que té Xàtiva, la capitalitat que guarda en la Comunitat, considera que hi ha un infrafinançament valencià?
Sí. Hem aconseguit, en estos quatre anys, ficar en marxa un programa d’ajudes en compensació als ajuntaments, junt amb la Diputació de València, cosa que no ha fet la d’Alacant. Entenem que la reivindicació que han de fer els valencians en el seu conjunt, sense sectorialitzar, és la millora del finançament del conjunt del territori valencià. A partir d’ahí, ja es reivindicarà cap als territoris més concrets.
Comenta i participa-hi