foradia subscriutegrat

Els ecologistes adverteixen del dany als nostres cultius i boscos de la contaminació atmosfèrica per ozó

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció alerta de què els nivells d'ozó troposfèric que es registren en les nostres comarques superen àmpliament els límits establits per a protegir la vegetació

Cal aplicar, a tots els nivells, plans per a millorar la qualitat de l’aire. Les accions possibles són moltes: donar prioritat als mitjans de transport públic i als desplaçaments a peu o amb bicicleta, fomentar els productes de proximitat, estalviar energia, limitar l’expansió urbana, promoure les energies renovables, entre d’altres.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha fet públic un estudi sobre la contaminació per ozó troposfèric, particularment alta a causa de les emissions dels seus contaminants precursors i a unes condicions meteorològiques -insolació elevada- que afavoreixen les reaccions de formació d’ozó al País Valencià.

“L’ozó troposfèric és molt nociu per a la salut i el medi ambient, a diferència de l’ozó protector que es troba en les capes altes de l’atmosfera, que actua com a filtre de les radiacions ultraviolades solars”, destaquen.

Es considera que és el contaminant atmosfèric més nociu a nivell mundial per a la vegetació, ja que causa danys als boscos i pèrdues milionàries de producció en els cultius, generant una disminució del creixement vegetal i de la productivitat de les plantes pel que fa a fruits, llavors i tubercles; també empitjora la qualitat de les collites i fa que les plantes siguen més vulnerables a les malalties, les plagues i la sequera.

Els antecedents

En el seu informe de 2014, l’Agència Europea de Medi Ambient destaca Itàlia i Espanya com els dos estats europeus amb majors danys causats per l’ozó sobre l’agricultura, amb una àrea afectada a l’Estat de 122.000 km2 (dos terceres parts de la superfície cultivada).

La contaminació per ozó pot fer caure fins a un 40% el rendiment de cultius com la creïlla, les tomaques, els cítrics, els melons o el blat. L’exposició a l’ozó al llarg dels anys causa també l’envelliment prematur i la reducció del creixement i la productivitat d’arbres i plantes silvestres dels nostres espais naturals.

A més, les concentracions d’ozó són més altes en les zones de muntanya, que és on es troben àrees protegides de gran valor ambiental. Aquest fet es va poder constatar en la Font Roja, en 1996 i 1997, quan la Conselleria de Medi Ambient va instal·lar al Parc Natural una estació mòbil de mesurament de la qualitat de l’aire. Els nivells d’ozó mitjans registrats a la Font Roja durant els mesos en què va funcionar van ser en tots els casos superiors als obtinguts en les estacions de mesurament instal·lades a la ciutat.

Els límits d’ozó per a protecció de la vegetació

Els efectes de l’ozó en la vegetació depenen tant de la seua concentració en l’aire com de la freqüència i duració amb què tenen lloc eixes concentracions.

Per tal de protegir la vegetació, la legislació de la Unió Europea estableix uns valors límit de concentració d’ozó i obliga els estats, i en conseqüència les comunitats autònomes com el País Valencià, a fer un seguiment de la contaminació de l’aire per tal de no superar eixos objectius.

El paràmetre que calibra l’afecció de l’ozó a la vegetació és coneix com a AOT40, que mesura l’excés per damunt de 80 µg/m3·h durant les 8 hores centrals del dia, al llarg dels mesos de maig, juny i juliol.

La situació a les nostres comarques

La Llei de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera estableix que, per a avaluar la qualitat de l’aire, cal establir una zonificació del territori en zones i aglomeracions, on es duguen a terme els mesuraments dels diferents contaminants a les estacions representatives de cada zona.

Al País Valencià s’han establit 14 zones i 4 aglomeracions (principals nuclis de població) de qualitat de l’aire; la nostra zona és l’anomenada ES1012 Bètica-Serpis (Àrea Interior), que inclou una estació a Alcoi (“Verge dels Lliris”) i una altra a Ontinyent.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció analitza periòdicament els mesuraments registrats en les estacions d’Alcoi i Ontinyent de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana. Com a resultat de l’anàlisi es comprova que la situació és greu, ja que tant en l’estació de mesurament d’Alcoi com en la d’Ontinyent el valor objectiu per a la protecció de la vegetació establit legalment (18.000 µg/m3·h) és àmpliament superat des de l’any 2014 fins al 2018. La situació és encara pitjor si es compara amb l’objectiu a llarg termini, que ha de ser de 6.000 µg/m3·h.


Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *