foradia

Ens ve un escenari electoral

Article opinió per Jaume Brotóns, veí d'Alcoi.

Si ningú el remeia abans del dia 23 de Setembre, anem cap a uns nous comicis, exactament si no hi ha acord abans del 16, per una qüestió de terminis. La situació la veiem tots els dies en els mitjans de comunicació. El PSOE i Sánchez al capdavant, volen governar sols, addueixen un munt de motius, així, que si el moment del govern de coalició ha pasat, que es van fer moltes ofertes a Unides Podemos, -Govern de Cooperació, Pacte de legislatura, persones pròximes a Podemos integrar-los en el Govern etc. i que totes van ser rebutjades per la formació morada i existeix una gran desconfiança entre els dos partits i els seus líders. El mateix U. Podem adduint que ja van donar suport a Sánchez en la moció de censura al PP, i que van signar un Pacte per a tindre uns pressupostos socials, i no es va complir – en part perquè els independentistes el van tombar al no cedir Sánchez en les seues pretensions a canvi del vot a favor dels pressupostos-. Tan sols Sánchez va regalar a la galeria algunes coses, com l’SMI de 900 €, una tèbia reforma del lloguer, el subsidi d’atur als majors de 52 anys… i poc més. 

En Unides Podemos no es fien i volien entrar en el Govern per a vigilar els compliments del que s’acorde, lo últim que els va oferir Sánchez una participació descafeïnada, amb una vicepresidència sense contingut, i uns ministeris, trets d’unes direccions generals actuals lligades a altres ministeris. 

La situació actual és que davant la contínua pressió de Sánchez perquè Iglesias accepte un Pacte de legislatura estable, conforme al programa que ha elaborat consultant als diversos grups socials que es va entrevistar, -abans no ho va fer-, i que Unides Podem pot reconéixer que és un bon programa, gran part tret del qual ells han proposat, no té garanties que totes aqueixes propostes es realitzen al llarg de la legislatura, i l’haver de dir a quasi tot “amén” sense més, no és fàcil de digerir.

 Abans de res això, en aquests dies es presenta la possibilitat d’una jugada d’Unides Podem davant l’arrogant de Pedro Sánchez, ja que aquest no es vol presentar a la investidura sense abans haver signat un Pacte de legislatura amb els morats i assegurar-se estabilitat en el seu Govern. Iglesias li passa pel cap investir a Sánchez donant-li els seus vots, però sense signar res ni obtindre res a canvi, ni tan sols l’últim oferiment de llocs en altes instàncies de l’Estat, que no deixen de ser butaques als quals U. Podem crítica contínuament en el seu ideari polític, i els morats prefereixen al llarg de la legislatura pactar cada llei amb el PSOE i en cas de no poder acordar, fer oposició com els altres, la qual cosa portaria a una inestabilitat del Govern de Sánchez, cosa que no està aquest disposat a assumir.

 Per tot això, el Cap de l’Estat – El Rei- té un disjuntiva, i és que quan convoque a mitjan setembre una nova ronda de consultes, a la qual pràcticament està obligat, abans de dissoldre les Cambres, es trobarà que si no hi ha hagut acord entre Sánchez i Iglesias, el primer vulga “declinar”, -com ja ho va fer Rajoy en 2016, encara que per altres raons, llavors no tenia suficients suports-, l’oferiment de formar govern pel Rei.

 No obstant això en les consultes el Rei es podria topar amb que la suma si dóna en aquesta ocasió, perquè als 123 escons de Sánchez, els 42 de U.Podem, el de Compromis, el del Partit Regionalista Càntabre i els sis del PNB, que tots ells han donat la seua aprovació si els morats voten a favor, i se sumaria la ja anunciada abstenció d’ERC i possiblement de Bildu, amb el que la resta que votaria no –PP, Cs, Vox, Suma Navarra, C. Canària i Junts Per Catalunya- estaria en minoria i la investidura eixiria en segona votació. 

Davant tota aquesta situació, el Cap de l’Estat se li plantejaria després de les consultes la situació que, sí que hi ha suma perquè Sánchez siga investit i forme Govern, però aquest no voldrà sinó té l’estabilitat suficient amb la signatura amb Iglesias i els altres del citat pacte de legislatura que li garantisca estabilitat. La pregunta seria si està en condicions de pressionar Sánchez al Cap de l’Estat, tenint suficients vots per a ser investit, perquè el Rei no l’obligue a acceptar l’encàrrec de formar Govern i dir-li que cal anar a Eleccions perquè el Govern no tindria estabilitat. 

Asó no és Itàlia on el cap de l’Estat sí que influeix a l’hora de facilitar la formació de govern i evitar moltes vegades eleccions, ací el Rei segur se sotmetrà al que Sánchez desitge. Continue pensant que Espanya dista de ser una democràcia consolidada i amb una separació de poders que no existeix, davant molts fets, com la influència de l’Executiu i dels partits en el Poder Judicial i el Constitucional, el nul paper assignat al Cap de l’Estat en la Constitució, que com es veurà en els pròxims dies queda sotmés a la voluntat d’un polític que ha guanyat les eleccions i té suficients vots per a ser investit però no vol ser-ho, etc. 

Així que continue afirmant que votarem el 10 de Novembre, amb totes les seues conseqüències, veurem que majoria obté Sánchez al novembre, i quant perd U. Podem, i quant sumen les tres dretes i si tindran l’oportunitat de formar govern. El que està garantida és una major abstenció pel cansament de l’electorat.

Font: Jaume Brotóns, veí d'Alcoi./


bigdata

subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *