foradia subscriutegrat

Lliçons de reivindicació

Article per Tere Sanjuan

Fa poc llegia unes línies, on es comentava anys enrere el 9 d’octubre era més reivindicatiu que aquest 2019 i ens donaven lliçons, com és habitual, de com cal fer les coses.

Bé, res més lluny de la realitat, hui 8 d’Octubre ja s’han portat a terme moltes activitats per commemorar la nostra festivitat. Per a qui que no ho sàpia, no sols es reivindiquen unes idees criticant, hi ha d’altres maneres més constructives on la reivindicació implica donar-li importància a allò que vertaderament la té, com són les nostres tradicions i la nostra llengua.

Com deia, a hores d’ara ja s’han portat a terme moltes activitats que a banda de fer més agradable passejar per la glorieta, reivindiquen la nostra cultura i tradicions. A diferència del 2011 quan les competències per a fer un bon 9 d’octubre les tenien els que avui ens critiquen, hem fet un munt d’activitats donant especial rellevància a la nostra llengua, dotant i millorant les casetes dels llibreters, posant l’Àgora a disposició de les associacions per a poder difondre la seua tasca diària amb totes les comoditats i recursos dels quals disposa, just en la mateixa ubicació on realitzen a petició seua, la Fira Solidària, un lloc on segons indiquen des de les entitats és el millor per mostrar la seua tasca.

També hem recuperat un mercat tradicional i artesà, on estan presents representants de l’Associació d’Artesans de l’Alcoià i El Comtat, hem deixat envair els nostres parcs amb música i balls tradicionals, hem degustat aquells dolços tan nostres, i hem viscut un espectacular correfoc, que ja hem convertit en tradició dins de les celebracions del 9 d’octubre.

I tot açò quan esperem demà 9 d’octubre celebrar la nostra festivitat donant-li la importància institucional que mereix, que és fent valdre la tasca d’entitats i persones que realitzen un bé a la comunitat, o són rellevants a la mateixa. Cal ressaltar que aquests premis són un exemple més de la participació, ja que són els representants del Consell de Cultura qui trien els premiats. A més de llegir el manifest que posa comes i punts a allò que volem transmetre com a País Valencià.

Hem de ser crítics per intentar millorar, sempre. Nosaltres no donarem lliçons a ningú, però que uns no ho saberen fer al seu dia, no vol dir que tots siga’m igual.

Font: Tere Sanjuan, Regidora d’Informació i Defensa de la Ciutadania, Democràcia Participativa i Transparència./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *