foradia pressupostparticipatiualcoi

Raül Llopis: “Ara puc centrar-me completament en la cultura alcoiana”

Entrevistem al regidor centrant-se especialment en la vessant cultural alcoiana

La cultura d’Alcoi respira cada cop més tranquila. Les expectatives posades en l’enfortiment de l’Ivam CADA Alcoi, el nou cicle expositiu i altres espais, com la sala d’art La Capella, en són bona mostra. El Consell de Cultura ja funciona a ple rendiment a través de les seues cinc comissions, que vetlen, entre d’altres, per crear una marca de cine que oferisca projeccions de documentals de manera freqüent. Tot pensat per l’esbarjo d’una ciutat que el demana a crits.

  • Objectius que des de Cultura es marca el seu regidor per aquest propers quatre anys. Troba a faltar el tema Festes?

Sincerament, no ho trobe a faltar. He tingut molta sort en ser regidor de Festes, però era quasi un ‘hobby’, però tenint l’obligació. M’ha vingut bé el canvi, perquè em puc centrar molt més en l’àrea de Cultura i crec que hi ha projectes molt importants, com la maduració i enfortiment de l’IVAM CADA Alcoi. Hi ha molt a fer, després de l’objectiu, que va ser obrir-lo, com és una coordinació de totes les parts. Estem combinant l’esforç d’uns i altres, però hem de parlar més. Anem a reunir-se per dur endavant aquesta comissió de seguiment de què vam parlar. Per la nostra banda, considere que el nostre equip està fent molt, però hem de donar més passos. L’estudi d’enregistrament ja comença a donar els seus fruïts: ja tenim gent allí. De fet, ara mateix Moisés Olcina i Josep Sou estan amb una proposta molt interessant que ells ja diran més avant. Nosaltres els cedim l’espai, i un tècnic, i volem ser els editors. Un tipus d’estudi d’autogestió.

  • A més dels premis Llançadora.

El grup Júlia també està treballant ara a l’estudi. En els premis Llançadora estem treballant força, hem apostat molt, amb intenció de generar una opció expositiva i donar a conèixer als artistes, que expliquen ells mateixos el seu treball. Lògicament, això comporta una feina, sobretot de calendarització i optimització d’eixos treballs, ja que van acompanyats de tallers i activitats. El Consell de Cultura té reservada una partida -50.000 euros a repartir en les cinc comissions- per tallers que es faran des d’Arts Plàstiques, també per a la comissió de teatre amb la Mostra Amateur que estem preparant, etc.

  • Quines propostes esperem veure pròximament a la seu de l’IVAM d’Alcoi? Molt interessant la sala de l’Ajuntament, on actualment està l’obra d’Ana Esteve Reig.

Jo a Ana la vaig conèixer a Madrid. Ella ho deia, que vivia a Agres. Em va causar sensació això: gent jove de la comarca, que són uns ‘cracks’, i que estan per tot arreu, triomfant. En este aspecte, crec que estem fent una bona tasca, i hem de continuar per ahí. Ara tenim la sort de tindre un autor, Edu Comelles, premiat als Llançadora, que ens proposa una instal·lació, nou ací. Una proposta sonora però que capta el silenci, una mica surrealista. Serà el resultat de l’estudi d’investigació d’aquestos premis. Puc avançar-te el que anem a fer: una marca que aglutinarà tota la proposta relativa al cinema a la nostra ciutat, no únicament municipals. Es dirà ‘Cineclub Goya’, amb les lletres del desaparegut edifici. Hem coordinat una sèrie de pel·lícules en la Universitat d’Alacant, que es projectaran cada dilluns a la seua seu, a la Cambra de Comerç. Eixos passes els farem també a la sala de l’IVAM CADA Alcoi.

  • També heu anunciat actuacions de dinamització lectora a les biblioteques.

En la Biblioteca Tirisiti. En la línia de complir amb una exigència amb la societat d’Alcoi, que era que el dissabte pogueren anar a la biblioteca. A banda, que els xavals puguen anar amb els pares a agafar llibres. A més a més, com ja vam anunciar prèvia campanya, està treballant-se en una sèrie d’accions per dotar a les biblioteques d’unes sales d’estudi que siguen d’autogestió, amb videovigilància, on es puga accedir fàcilment des del mòbil. La primera on s’aplicarà serà a la biblioteca de La Uixola. També puc anunciar-te que anem a reunir-se amb els veïns de la Zona Nord per posar en marxa la biblioteca infantil d’aquest barri, que estava dins dels pressupostos participatius, a l’espera de poder-la obrir amb aquest altre espai d’autogestió, que es puga utilitzar en qualsevol moment del dia.

  • El Calderón ve amb molts noms propis, barrejats amb propostes locals.

Hem volgut fer una programació el més equilibrada possible, sense deixar fora a les entitats socioculturals de la ciutat, que són moltes les que demanen el teatre. És una batalla continuada, però gràcies a tenir un gran teixit de col·lectius que volen fer coses. És d’agrair. Hem de veure, però, d’estar a l’altura. Ara mateix, per exemple, tenim un projecte que és la portada del programa, d’una de les màximes figures de la música celta, com és Carlos Núñez, que farà una actuació junt a la colla alcoiana Rebuig. És a dir, hi ha propostes que es poden fer conjuntament amb entitats locals, amb una figura rellevant que donarà qualitat a l’esdeveniment, i l’assistència de públic. En altres casos no ocorre: cal també certa autocrítica de l’administració i de les entitats locals. Podríem haver tingut més espectacles? Clar. Però tenim el que hem considerat i teníem ‘en cartera’; és molt de treball, que s’està fent sempre des del nostre departament. Hi ha coses molt potents: la proposta ‘Mastodonte’, per exemple, d’Asier Etxeandia, que convide a investigar. Els Jóvens faran el seu últim concert; ho vam saber quan vam tancar el contracte. Estic segur que serà un èxit: el pati de butaques ja està ple. Jo estic segur que tornaran.

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *