foradia subscriutegrat

Muestrarios y Revisados Prior: “Memòria feta a mà”

Trenta anys fent una gran tasca al sector tèxtil. L’empresa de Mila Prior, delegada en els seus dos fills, Rodrigo i Miriam, conserva un dels oficis més apreciats que existeix: les passadores, o el que és el mateix, l’art de saber reproduir fil a fil, amb les pròpies mans, la trama i ordit d’una peça. Coneixem més de prop com treballen, tant la nau dedicada als revisats, com els mostraris

Ja fa trenta anys des què Mila Prior s’endinsara en l’aventura de montar la seua pròpia fàbrica. Primer, a Alcoi, al Molinar, fins arribar i quedar-se definitivament a Cocentaina. Una feina que va aprendre als setze anys treballant-ne’n set per a una empresa com a passadora, que és el seu tercer cognom arreu de tota la comarca i més allà, Mila ‘la passadora’.

Es tracta d’eixe art procedent d’una memòria ‘a ull’, la sabidura que coneix els secrets de la trama i l’ordit, del fil un a un. I precisament a aquest ofici, que malauradament està perdent-se i que no reviurà cap generació jove, com recorda Mila, està dedicada una de les parts imprescindibles de la cadena d’engranatge d’una de les dues naus de l’empresa. Allí treballen no més de cinc mestresses del tèxtil. “La tasca de les passadores és el revisat, que consisteix en arreglar taques, trencades de trama, carreres, contaminacions de fil“.

Una feina habilidosa, ens explica Mila, que se serveix exclusivament de tisores, pinces i agulla, i les mans, sobretot: “Són la base”. Ella ho té molt clar: “Seria el més lògic que les fàbriques ho enviaren ací abans de passar-ho al client, i no que després ens arriben teles per a corregir perquè les tornen d’Alemanya, o de Suïssa, al trobar desperfectes“.

Porta lluitant per açò durant ja fa molt de temps. I és que Muestrarios y Revisados Prior S.L. compleix una funció imprescindible al sector: encara que és una de les tasques menys conegudes, és molt necessària la revisió del teixit abans de la seua comercialització. “Pot marcar la diferència entre un producte final de qualitat, o no“.

L’empresa de Mila ha anat evolucionant conforme ho feia la societat: des d’aquest “antic ofici”, quan el tèxtil era un sector base i principal, fins el recolzament amb la millor maquinària i, sobretot, la tasca de les passadores. Aquestes antigues alumnes, ja que s’han format al si de Muestrarios y Revisados Prior, defensen a capa i espasa la gran feina de reparar manualment tots els errors que es troben en les diferents peces de tèxtil hogar que arriben a la nau, on arriben directament del telar. Clients de referència al sector, com ara Moltó o Jover, confien en l’experiència de Mila i el seu equip.

L’altre gran objectiu dels Prior

Muestrarios y Revisados Prior suma al voltant d’una trentena de persones entre les dues naus. En aquesta primera, la més antiga, està d’encarregat Rodrigo, fill de Mila. “Nosaltres ací oferim dos serveis al client: fer-li un informe tècnic de qualitat al client, a través d’un sistema de codificació, on pot saber quins defectes té la seua tela, el fil o bé allò que necessita per a sanejar-lo, o directament arreglar-li’l nosaltres“.

Una empresa familiar que deixa més descendència a la Lleona, a la nau dedicada als mostraris. Allí està l’altra filla de Mila, Miriam. A l’espai, custodiat per una preciosa gata, s’elaboren amb molta creativitat teixits, filatures i altres materials en diferents formats per la seua posterior exposició. A l’apartat dedicat als mostraris, doncs, trobem des de llibres encintats, estil en cascada, carpetes i díptics, mostraris a troquel i de fil. “Les noves tecnologies no permeten tocar la textura del material, que és el que el client vol“, defensa Miriam. Allí, un equip encapçalat per majoria de dones es dedica a tot el procés, que comença tallant el material fins l’etiquetatge.

Font: Marta Gisbert./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *