foradia subscriutegrat

Xàtiva inaugura este dimecres una exposició de Memòria Històrica sobre ‘la maternitat d’Elna’

La mostra complementa les activitats programades al voltant de la II Trobada de Joves de la Xarxa Mai Més que se celebra aquest divendres

L’Espai Cultural de Sant Domènec inaugura aquest dimecres a les 19 de la vesprada una exposició vinculada a la Memòria Històrica que porta per títol ‘La maternitat suïssa d’Elna. Un bressol d’humanitat enmig de la barbàrie’, i que romandrà oberta fins el proper 15 de febrer de 2020, coincidint amb les dates de commemoració del bombardeig de l’Estació de Xàtiva.

Es tracta d’una cessió per part del servei de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de València, que compta també amb la col·laboració de la Diputació, de la ciutat d’Elna (França) i del Musée de la Maternité suisse d’Elna. La mostra consta d’una dotzena de panells informatius retroil·luminats amb imatges, en les que es pot conèixer la història de l’activitat de la maternitat, passant per la Guerra Civil, l’exili i l’atenció a les mares.

La maternitat d’Elna, també coneguda com ‘Maternitat Suïssa’, va ser una institució fundada en 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz en la comuna francesa d’Elna, que va permetre el naixement de 597 xiquets i xiquetes les mares dels quals eren refugiades de la Guerra Civil Espanyola que es trobaven internades en camps de concentració al sud-est de França. També va fer el mateix amb 200 xiquets i xiquetes més, fills i filles de dones jueves perseguides pel nazisme durant la Segona Guerra Mundial. El centre va ser tancat el 1944 per la Gestapo.

Aquesta II edició de la Trobada de Joves de la Xarxa Mai Més té com a amfitrió a l’institut Lluís Simarro de Xàtiva, i en ella participen més d’una desena d’instituts valencians a més de 40 alumnes Erasmus de Carpentras (França) i 20 alumnes de Wel (Àustria), entre ells, l’IES Andreu Sempere d’Alcoi. Aquests alumnes visitaran entre dimecres i dijous alguns indrets de la ciutat com ara el Castell de Xàtiva o els museus municipals, i treballaran la deportació amb els 17 alumnes escollits pel Simarro per a desenvolupar el projecte.

La II Trobada de Joves de la Comunitat Valenciana de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme ‘Mai Més’ tindrà lloc aquest divendres al Gran Teatre de Xàtiva i comptarà amb l’actuació de Pep Gimeno Botifarra. En acabar, hi ha organitzada una paella gegant a l’institut Lluís Simarro.


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *