foradia barnasants

Bankia Dualiza premia el projecte de l’IES Cotes Baixes per a la fabricació d’òrgans en 3D

L'institut alcoià és la tercera vegada que obté un guardó en aquesta convocatòria d'ajudes que fomenta la formació professional dual

El projecte ‘Fabricació per a la Planificació Quirúrgica’ de l’IES Cotes Baixes d’Alcoi ha resultat guanyador de les Ajudes Dualiza promogudes per Fundació Bankia, per la Formació Dual i l’Associació Nacional de Centres de Formació Professional (FPempresa).

El projecte ha sigut premiat amb 10.000 euros i té com a objectiu promoure entre l’alumnat la formació amb coneixements tècnics i pràctics en fabricació additiva. A la seua principal meta s’afig el benefici que el projecte aportarà a la societat en general ja que “així l’hospital podrà disposar de models tridimensionals fidedignes, basat en les imatges obtingudes per la TAC i la RMN abans de la cirurgia i així poder facilitar als cirurgians la presa de decisions davant un pacient determinat“, explicava David Vidal i Sari Cortés Fillol, professors de Fabricació Mecànica i responsables del projecte en el centre educatiu.

Tal com han indicat Vidal i Cortés, “la impressió 3D s’està posicionant com un nou model de fabricació tant de prototips com de peces finals i per ells és molt important que els alumnes dels cicles de Fabricació Mecànica adquirisquen aquests coneixements. Actualment la teoria i pràctica relacionada amb aquesta matèria no apareix en el currículum de cap dels cicles formatius d’FP, però com veiem molt rellevant que els futurs professionals dominen aquesta tècnica vam posar en marxa aquest projecte que ha resultat premiat i que es podrà portar avant“.

La seua posada en marxa es durà a terme en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, en particular amb l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi. Un equip de metges, cirurgians i radiòlegs de l’hospital alcoià facilitarà al centre educatiu els models 3D virtuals a partir d’imatges mèdiques DICOM, generades per les Ressonàncies Magnètiques i TAC’s perquè els alumnes puguen realitzar un model físic fidedigne de l’òrgan o part del cos mitjançant impressió 3D amb materials polimèrics. D’aquesta forma els metges podran utilitzar procediments més precisos, intervencions més segures, menys temps d’intervenció, millora de la comprensió de la patologia, etc; un gran ventall d’avantatges de les quals es beneficiaran els usuaris de l’hospital.

A més, a l’IES Cotes Baixes s’està fent l’adequació d’una zona que albergarà les instal·lacions on es desenvoluparà aquest projecte i que comptarà amb diverses impressores 3D, d’un i de dos extrusors, així com equip complementari.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *