foradia subscriutegrat

Les pluges 340 l/m² a Benillup pel temporal ‘Glòria’ agreujant la situació del barranc de Caraita

Els veïns i veïnes demanen i exigeixen mesures urgents, necessàries per posar solució a un problema que pot ser molt greu, és una gota més en un got que està a punt de sobreeixir • Més de 12 hores de tall en el subministrament elèctric

En els últims tres dies en Benillup s’han acumulat 340 l/m2 de precipitacions, de manera continuada i persistent. Les pluges ens donen una treva per a fer un primer balanç.

Les pluges intenses dels últims dies produïdes pel temporal anomenat Glòria han deixat 340 l/m2 i han produït un increment de l’erosió en la zona del Barranc de Caraita, que segueix avançant poc a poc, de manera continuada i imparable, cap al poble.

L’afecció del temporal Glòria al terme de Benillup ha sigut prou important, ja que ha produït molts desperfectes per l’acció del vent i les pluges continuades.

Més de 12 hores de tall en el subministrament elèctric, caigudes de teules, solsides en molts bancals, camins rurals molt afectats, caiguda de pins i talls en carreteres, però el que més preocupa als veïns i veïnes de Benillup és l’estat del Barranc de Caraita.

Com ja va passar en els últims grans temporals: en desembre de 2004 es van arreplegar 495 l/m2, en novembre de 2011 se superaven els 200 l/m2 en 48 hores, en desembre de 2016 més de 365 l/m2 o en la DANA de setembre de 2019 que s’arribava als 226  l/m2.

Per sort, en aquesta ocasió, les pluges, malgrat la seua persistència, no han tingut una gran intensitat i no han produït solsides i despreniments de molta importància, però la situació és una gota més en un got que està a punt de sobreeixir.

Cada vegada que plou amb aquesta persistència i/o amb pluges continuades amb gran intensitat, les solsides, les esllavissades i els despreniments afecten tota la llera del barranc i fan que cada vegada estiga més a prop de les cases.

Si les pluges hagueren seguit, estaríem parlant ara d’un vertader desastre que pot generar molts danys materials, i el que és pitjor, personals, ja que les cases estan situades a només 20-40 metres del barranc. Són les cases dels carrer Ravalet, una part de la Plaça de l’Església i una part del Carrer Nou: 12 cases directament fiten amb el barranc, i tot un poble darrere.

Els veïns han vist com, des de 2004, les seues peticions a través de l’Ajuntament a la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l’avanç del barranc cap a les seues cases, a pesar de les respostes positives davant de l’enorme repercussió en els mitjans de comunicació que l’assumpte desperta des de l’any 2004, i el compromís de la Conselleria en 2018 per efectuar una actuació a la zona per evitar el perill. A més, ara el tema ha arribat al Senat a través del diputat Carles Mulet de Compromís

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *