Pere Camps: “El Barnasants és un gran projecte de referència cultural”
El festival durarà des del 24 de gener fins al 18 d’abril i el 22 de febrer visitarà Bellreguard Quico Pi de la Serra.
Guardat en Cap, Cultura
Tags: BARNASANTS, Entrevista

Pere Camps és el promotor del Festival de la cançó d’autor Barnasants. Un festival que aquest any compleix 25 anys des de la seua primera edició i que a més a més concideix amb les “vacances” d’Ovidi Montllor, al que si li farà homenatge durant la programació.
- Perquè és tan important la seu de Bellreguard?
És la primera institució que ha acceptat un projecte com el Barnasants i ho fa des de lo que significa un Ajuntament, una institució que representa a la ciutadania. Això va obrir l’any passat al Consell Insular de Formentera per a tenir un conveni amb el festival, això ha possibilitat també que el Barnasants no estiga sols al País Valencià, també que estiga a Mallorca, Menorca i Formentera.
És la importància d’assumir la responsabilitat de mantenir la llengua i la cultura del país.
- Continuem parlant de seus, Alcoi podria tornar a ser seu del Barnasants?
Home i tant. Alcoi podria ser perfectament seu del Barnasants. Crec que té tots els números per a ser la gran seu del sud del País Valencià, sols cal la voluntat real de ser-ho, per que ser seu del festival no és sols programar tres o quatre concerts, vol dir estar implicat en el projecte, ajudar a que funcione, i jo crec que moltes voltes això es el que no s’entén. I és per aquesta senzilla raó que Alcoi no és seu, ja que té totes les condicions per a poder ser-ho.
- No deixem a Alcoi encara, quina es la importància que té Ovidi Montllor en el festival?
El Barnasants és des d’un punt de vista, d’ADN, en el sistema de valors, semblant al que pensava, deia i feia l’Ovidi Montllor. El destí ha volgut sempre que es compleixen les edicions del Barnasants, amb els aniversaris de l’Ovidi Montllor “anant-se de vacances”, per tant encara lliga més el festival amb l’Ovidi. Però jo crec fonamentalment el mateix esperit que tenia ell davant la vida, de la cultura, de les injustícies i de la llibertat, és el mateix que tenim al Barnasants.
- Canviem totalment de tema. Volia preguntar-te sobre la campanya crowdfunding, en què consisteix exactament?
El Barnasants és un gran projecte de referència cultural arreu de tots els territoris que compartim la mateixa llengua i cultura, però és una referència amb “peus de fang” perquè no existeix l’estabilitat necessària que sols la donaria si es signaren convenis de col·laboració amb institucions de govern, es a dir, amb la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya, el Govern Balear. Això donaria estabilitat, que ara mateix hi ha dos elements que fa que no siga així, una és la manca de voluntat política real, i poder enfrontar-se a les estructures burocràtiques que manegen els interventors de les diferents institucions, que posen tot tipus de problemes per a que es realitzen aquestes col·laboracions.
Això porta a que el Barnasants, que és un projecte cultural, és a dir, és un projecte d’iniciativa privada, però amb vocació pública, ja que, de fet, és un projecte que naix davant la inacció dels governs democràtics, que són els que haurien de posar endavant una proposta d’aquestes característiques, fa inestable una programació de més de 130 concerts i que està en tots els territoris, el que hem anomenat un Barnasants “confederal”. Per tant, era necessari posar en marxa una campanya de micromecenatge per garantir que es puguen cobrir les despeses del Barnasants, i en segon lloc crear una sèrie de socis i sòcies que permeten tindre un coixí per a poder maniobrar davant situacions inesperades, davant la poca complicitat de les institucions.
A més reivindiquem la necessitat de crear un Ateneu de la cançó a Barcelona, Valencia i Palma. Creiem que la cançó d’autor dels nostres territoris és com el Jazz a Nueva Orleans. És una manifestació molt nostra que sempre té en compte els valors de la justícia, la pau, la llibertat i l’amor en les seues cançons, que és la manera d’expressar-se d’un poble.
- És el primer any que es realitza aquesta campanya? Està funcionant bé?
Està funcionant bé, estem prop del centenar de persones que s’han involucrat, però encara queda molt camí per fer, ja que volem que participe més gent en el projecte per a poder treballar en una estructura estable de futur.
- Aquest any és la 25 edició del festival, trobarem novetats?
El concepte del Barnasants sempre és el mateix, és la gran trobada de la cançó d’autor i per tant barreja les grans veus de la cançó d’autor, amb veus emergents, i al mateix temps té propostes de coproducció, es a dir, propostes que naixen de la creativitat i la direcció del Barnasants. Jo crec que el que és important aquest any no és tant la programació, sinó, que primera vegada el Barnasants està present als tres grans territoris de parla pròpia i comú. Esta és la gran novetat, aconseguir una de les idees principals del festival, la presència en tots els territoris.

- Quin missatge voleu donar amb l’estètica d’aquest cartell?
El missatge és molt clar, nosaltres entenem que la cultura és la primera de les sobiranies, el que fa lliures a les persones de veritat, i les que les empodera per a decidir el seu futur, la seua vida o la seua participació col·lectiva. El cartell vol indicar que per a canviar les coses, per a aconseguir girar l’estat obscur actual, amb un sistema que és diu capitalista, però, es tindria que dir mort, perquè ens porta a la desaparició de l’ésser humà amb el canvi climàtic, que és una realitat que anirà a més si no es para. El planeta continuarà existint però nosaltres desapareixerem sinó canviem aquest sistema que està basat sols en els diners, i no en les persones. Per canviar el sistema per a que estiga basat en les persones, calen noves hegemonies culturals, acaparadores i majoritàries. Sabem perfectament que amb la violència es impossible fer canvis revolucionaris, per això necessitem la cultura, i com diu el cartell “La cultura és el kalaisnikov del s.XXI”, és a dir, és el que ens permetrà canviar les coses realment de manera pacífica.
- Ja s’han realitzat els primers concerts, quina acollida estan tenint?
La inauguració que vam tenir a València amb l’Hugo Mas va ser tot un èxit, i d’alguna manera indica el camí que pot seguir, ara, el Barnasants el que garanteix és la pluralitat, no és un projecte cultural d’entreteniment ni comercial, per això sabem que el treball de programar grans artistes amb gran contingut cultural no és fàcil, en una societat dedicada a les “tómboles antigues” de les grans televisions i emissores comercials. Per tant, canviar les coses és complicat, per això apostem per la cultura, la pluralitat democràtica que es plasma en una programació de 125 concerts on estan presents la majoria de les veus representatives de la cançó d’autor actual.
Comenta i participa-hi