foradia subscriutegrat

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Publica de l’Aigua recomana consumir aigua de l’aixeta en compte d’embotellada

Article per La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Publica de l'Aigua

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Publica de l’Aigua recomana consumir aigua de l’aixeta en compte d’embotellada, per raons sanitàries, econòmiques, ecològiques i d’accessibilitat

  • Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’aigua de l’aixeta ofereix les mateixes o millors garanties sanitàries que l’envasada. És completament segura i equilibrada i evita abocar milions de tones de plàstic al medi ambient. 
  • No hi ha cap raó que justifique pagar 0,3 € per un litre d’aigua quan la tenim a casa per menys de 0,0009 €/l (més de 350 vegades més barata).
  • El col·lectiu insta l’Ajuntament d’Alcoi a informar dels avantatges de consumir aigua de l’aixeta en lloc d’embotellada, i a recomanar el seu ús als ciutadans.

En estos dies d’emergència sanitària, confinats a casa, amb mobilitat limitada per l’amenaça del coronavirus, és oportú reflexionar sobre l’augment del consum d’aigua embotellada (en envasos de plàstic) que s’ha produït des que es va iniciar l’alerta sanitària. Segons l’Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Aigua i Sanejament (AEOPAS), els supermercats han registrat un augment del 70% en el seu consum (ha sigut el producte més demandat després del paper higiènic).

Sense restar importància a la gravetat de la crisi sanitària que estem vivint i per a contribuir a millorar la situació de les persones, des de la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua informem que l’aigua de l’aixeta és dels productes alimentaris més controlats en base a les directives de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la Unió Europea, i que en molts casos supera les garanties sanitàries de l’aigua embotellada, raó per la qual no cal consumir aigua embotellada ni en circumstàncies normals, ni ara durant la crisi de la Covid-19.

Segons l’OMS, l’aigua de l’aixeta té almenys la mateixa qualitat sanitària, que es garanteix amb un control sanitari permanent en tota la xarxa de proveïment. És més, una anàlisi de mostres d’aigua embotellada i comercialitzada a Espanya com a “aigua mineral natural”, realitzada per l’Institut d’Investigació Biosanitària de Granada, va trobar contaminants hormonals en totes les botelles analitzades.

Pel que fa a l’economia no hi ha discussió possible: un litre d’aigua embotellada costa en el supermercat una mitjana de 0,30 €/litre. Amb eixe import podem disposar a casa nostra de 350 litres d’aigua amb totes les garanties sanitàries i sense haver de desplaçar-nos ni transportar els 350 kg equivalents.

És a dir, paguem 350 vegades més per una cosa que no és millor, que es consumeix per la propaganda comercial i que està afavorida per la manca de implicació de les administracions públiques i especialment dels ajuntaments, que no informen els ciutadans del valor i el avantatges de l’aigua de l’aixeta i de l’impacte mediambiental de l’aigua envasada: generació de residus de plàstic, contaminació i consum d’energia per al transport de l’aigua, etc.

A títol d’exemple, es pot afirmar que a Alcoi, amb 60.000 habitants i un consum de 132 litres per habitant i any —mitjana de consum segons l’Associació Nacional d’Empreses d’Aigua de Beguda Embotellada (ANEAB)— es consumeixen normalment, i de manera innecessària, uns 7.920.000 litres d’aigua embotellada, amb un cost evitable per als ciutadans de 2.376.000 €/any. I això que disposem en el nostre domicili d’una aigua amb bona qualitat sanitària i 350 vegades més barata.

Tampoc podem oblidar els avantatges mediambientals de consumir aigua de l’aixeta en lloc d’aigua embotellada, ja que només a Alcoi evitaríem cada any generar una quantitat de residus de més de 213 tones de plàstic i 308 tones de cartó, a més de la contaminació causada pel transport de més de 8.400 tones.

Així mateix cal destacar la comoditat de tindre accessible a la nostra casa l’aigua de l’aixeta que ens evita l’esforç de transportar la pesada càrrega de l’aigua embotellada als domicilis.

Per últim, la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua demana a l’Ajuntament que inicie com més prompte millor una campanya informativa sobre la seguretat sanitària de l’aigua de l’aixeta i sobre els avantatges econòmics i ecològics que presenta l’aigua pública enfront de l’innecessari consum d’aigua embotellada.

Font: La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Publica de l'Aigua./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *