foradia subscriutegrat

‘El CAHEA recomana…’ Diego Fernández rememora la lluita dels treballadors en “El Petrolio”

Continuem el cicle "El CAEHA recomana..." els socis proposen en una breu ressenya un llibre, una composició musical, un article, un web o portal digital, amb la col·laboració de Les Muntanyes que anirem fent-se ressó dels suggeriments • La recomanació de hui ens la fa el nostre soci i professor de l'IES Andreu Sempere, Diego Fernández

A l’abril de 1873, els obrers de la fàbrica de paper de Facundo Vitoria es van declarar en vaga per exigir la jornada de vuit hores i un augment salarial. L’empresari no va cedir i va contractar nous treballadors. Però la Federació Regional Espanyola de l’AIT, amb seu a Alcoi, donava suport a les reivindicacions.

La Internacional es va fer càrrec dels salaris perduts, va persuadir els esquirols per abandonar la feina i va impedir l’abastiment del molí. Vitoria va preferir aturar la producció abans que acceptar les exigències laborals i el conflicte es va enquistar durant mesos. Al juliol esclata el “Petrólio”, com a conseqüència de la vaga general convocada en solidaritat amb els paperers.

Aquesta és la història que trobareu al següent article de la revista Disjuntiva, una revista de la Universitat d’Alacant de l’àmbit acadèmic de les Ciències Socials.

Cliqueu sobre l’article i, baix del tot, trobareu el PDF per a obrir-lo. La imatge adjunta és de Ramón Castañer, per a il·lustrar l’obra “El Petrolio”, de Gil Albors.

Fernández, Diego (2020). La utopía en el banquillo de los acusados: la legitimidad de la AIT a través del proceso judicial a huelguistas de Cocentaina (País Valencià) en los años 1870. Disjuntiva, 1(1), 66-86.

Així mateix, aprofitem per recordar-vos que tots els articles recomanats estem penjant-los en el nostre web, i que també el diari digital Les Muntanyes està compartint els nostres “Recomana”.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *